Posts

Showing posts from August, 2011

Salam Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.

Image
salam setia ;

peace ^.^

Cara Nak Reject Kedai Time Shopping Raya !

Image
salam setia ;
hoho. kesunyian sejenak ea di blog ini. ohh. fya kesibukan meratapi saat saat terakhir di rumah. sedang mempersediakan mental sepenuhnya nak sambung study. alhamdulillah. segala urusan pun, dah selesai.
hadoi ! bukan tu nak citer. kali ni nak ajar korang cemane nak reject kedai shopping versi fya pelangi. haha.

adik, kasut pattern latest, ade ?
ade. nak yang cemane ?
hurm,, tak kisah. nak tengok dulu.
haa. yang ni pun ok. mak cik pakai saiz bape ?
excuse me. what did you said ? mak cik ? gua belum pernah ade laki ok. OOO EMM GEE. takpe lha dik. gua chow.
eh eh. akak. adess.
huuu. pantang T.T

ma, eh cantik lha tudung ni. tengok jap.
haa. pilih lha nak yang mane.
whatt !!!???
pehhal kamu ?
tu. tengok orang kedai tu. wat ape berdua tu ? sial ! agak agak lha wei bulan pose !
hurm,, jom jom. gi kedai laen.
argh ! jom. ! @#$%^&*()

eh, ade jual cover samsung tak ?
ade. RM 25.
ohh. cam murah. cemane ? nak tengok.
tu. yang awak nampak tu. tu lah. takde beza pon.
sengal ! camni kau layan pelanggan…

Blog Pilihan Fya Pelangi #1

Image
salam setia ;
ruang ini baru sahaja dibuka hari ini ya anak - anak :) 2 blog akan dipilih pada setiap entry blog pilihan. faktor untuk dipilih sebagai blog pilihan ialah :
1) terdiri daripada followers sangat setia 2) pengomen tegar di blog sangat setia
blog pilihan hari ini - klik header mereka -


Followers : 1730 Fan Page : sini

Followers : 209
psst : mereka adalah top commentor di blog ini. bukti, lihat sidebar kanan :)
fya akan cuba buat entry ni 2,3 kali seminggu. beerti, dalam 4,6 blog yang akan dipilih. banyak lha tu. maka, rajin - rajin lha datang, singgah, komen. nanti, mana lha tahu, blog korang pulak yang akan dipilih. da dapat traffic free, kan ? :) jangan lupa !
peace ^.^

Wordless Wednesday #11 - Masalah Remaja

Image
salam setia ;

peace ^.^

Jom Join Bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI

Image
salam setia ;
join ? klik banner.

Buat satu entri khas .. Letak header Ben Ashaari blog
Tajuk : Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ni ..
Sediakan satu bloglist  bertajuk BLOGGER AIDILFITRI ( g kat gadget amik bloglist ) ..
Tu jer .. tinggalkan url entri di ruangan komen ..
di atas tu, adalah kata - kata hikmat dari BEN ASHAARI ni. secara jujur, fya takde masalah nak letak link korang dalam bloglist. and, hopefully korang pun sudi nak letak dengan memilih blog fya untuk diletakkan dalam bloglist korang ehh :) simple !
peace ^.^

Segmen | Teka Maksud Tersirat [STICKY POST]

Image
salam setia ;
- ini entry melekat. sila scroll untuk entry yang fresh dan sangat awesome :) - kali ini, fya menjalankan satu segmen bersama adik http://amanithecraziest.blogspot.com/.

- ini BANNER segmen -
- ini GAMBAR untuk diteka -
dalam gambar ni, apa yang korang faham ehh ? contoh jawapan : ngah bako bbq. kite bakoooo je !
pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan paling best. BUKAN jawapan tepat yang kami cari ! korang takkan tak rasa tercabar kot ? cabaran ni !
syarat penyertaan : 1. mesti ada blog sebab kena buat entry. 2. follow blog fya and blog amani ( kalau nak ) 3. buat entry bertajuk : Segmen | Teka Maksud Tersirat 4. dalam entry tu, wajib copy banner, link ke blog ni and berikan jawapan  ( copy and letak gambar adalah optional ) 5. tag seorang dua blogger yang aktif. dan pastikan mereka tahu ( amanah ) 6. submit link di blog fya ni ehh. supaya kami tak pening :)
* cara penyampaian, mengikut kreativiti * * tiada had limit patah perkataan. sepatah dua pun takpe *
SIMPLE !
saguhati tetap kami…

Tazkirah Ramadhan #5 - Kan Best. . .

Image
salam setia ;

kan best kalau aku lahir, ade kakak, ade abang, takde lha adik - adik aku paw aku. . . kan best kalau aku ade adik beradik, takde lha aku sorang - sorang. . .
kan best kalau aku cantek, mesti semua laki nak kat aku. . . kan best kalau aku sempurna anggota badan, dapat hidup macam orang lain. . .
kan best kalau mak bapak aku kaya, dapat dok rumah besar - besar. . . kan best kalau mak ayah aku ada lagi. dapat hidup ngan diorang. . .
kan best kalau aku dok ostel, takde lha mak aku memekak pagi - pagi ni ! kan best kalau mak ade lagi, nak mintak maaf kat mak. . .
kan best kalau mak bapak aku mampu taja aku gi belajar obersea. dapat naek flight ! kan best kalau dapat sambung belajar mana - mana. tapi, mak ayah aku tak mampu. . .
kan best kalau aku bole beli baju tu wat raya. confirm cousin aku semua jelous ! kan best kalau dapat merasa baju hari raya, tapi duit yang ade tu nak buat makan. . .

kan best tak hujan petang ni. dapat aku jogging ngan balak aku. . .
kan best hari - hari hujan. t…

BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA

Image
salam setia ;

settle !
peace ^.^

Jom Main Sudoku !

Image
salam setia ;
anda rasa hebat ? anda rasa bosan ? mungkin takde feel gitu nak buat entry. hello ! korang dah singgah kat tempat baikkk punya ! jom sahut cabaran ni !



untuk lebih berperasaan dalam mencari jawapan :D



sumber : http://www.widget.klik1malaysia.com/

peace ^.^

Tazkirah Ramadhan - Mabuk Cinta ! So Sweet.

Image
salam setia ;
ini artikal yang fya jumpa yang sangat sweet dan tidak dapat ditandingi oleh couple pada zaman kini, justeru, hayatilah. . .
Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat kepada Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya." Berkata Nabi Isa a.s, "Wahai saudaraku, kamu tidak akan terdaya untuk seberat Jarrah itu."

Berkata pemuda itu lagi, "Wahai Isa a.s, kalau aku tidak terdaya untuk satu Jarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat Jarrah." Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah s.w.t., maka Nabi Isa a.s pun berdoa, "Ya Tuhanku, berikanlah dia setengah berat Jarrah cintanya kepada-Mu." Setelah Nabi Isa a.s b…

Tutorial : Cursor Untuk Blog Dengan Mudah

Image
salam setia ;
hokyeah ! saje je nak wat tuto plak hari ni. bajet hot kejap lha kan. haha. oke oke. how nak letak cursor cantik di blog ?
Dashboard >> Design >> Page Element >> HTML then, pilih di :
A ) sini atau B ) sini
ok. untuk di A, settle. just amik, and terus letak di HTML. untuk B, ada terma and syarat sikit. jika korang just amik kod di B, and terus letak di HTML, akan keluar watermark macam ni, kan ?

camne nak ilangkan watermark tu ?
* klik untuk tumbersaran *
ada faham ? baiklah. kat bawah ni, antara contoh cursor cantik. bole ambil dan tepek :D
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/cursors/cur-3/cur273.cur), progress;}</style>
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/cursors/cur-3/cur274.cur), progress;}</style>
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/cursors/cur-3/cur275.cur), progress;}</…

Wordless Wednesday #10 - Bloggers Chat Room

Image
salam setia ;


peace ^.^

Entry Santai dan Berlagu, Fya Mendodol Lagi !

Image
salam setia ;
da nampak tajuk ? jangan cakap banyak. tak bagus :P
tekan ni untuk lebih feling

fya memang hebat melukis. ni antara lukisan yang fya berjaya buat lha. memang cantek pon. da taw da. tak payah cakap pun takpe. ramai jugak yang puji lukisan fya atas ni cantek. OO EM GEE lha kan ? well. da memang cantek. sape tak nak puji, kan ?
ok fine. wa tak tipu T.T. tu pakcik google punya. sekian.
kebenarannya adalah

memang. adik fya yang gila terer drawing tu pun gelak. sekian. selepas itu,

percubaan kali kedua. haha. nak wat ala ala kimono. tapi, cam tak jadi je. adess. pssst : menci ahh tengok fes dodol. siyes aku pun tak bole nak benti gelak. haha. sila gelak T.T.
peace ^.^

Lagu Aidilfitri & Merdeka Pilihan

Image
salam setia ;
kali ni, fya menjunamkan diri ke arah semangat yang julung - julung kali terbit dalam empunya diri ni. haha. lagipun, penganjur ni, kawan jugak. ye dak ? so, join je lha. support member weyh ! haha. gilak !

sila klik pada banner untuk merasai kehangatnya ea ! :)
lagu merdeka / patriotik yang menjadi pilihan fya adalah errr. sore die memang fya amat sukaa :)
dan lagu raya yang menjadi pilihan adalah sore budak - budak. sukaa. makin terasa pulak felingnya. haha.
maka, jom kongsikan sama - sama. jom ramai - ramai join ! http://taknaksayur.blogspot.com/ http://cinqleafclover.blogspot.com/
peace ^.^

Ku Masih Bernyawa ! Sudah Genap Setahun !

Image
salam setia ;
* entry yang menggunakan aku *
alhamdulillah. aku masih dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki untuk menaip entry pada malam yang sunyi sepi ni. memang aku terniat nak buat entry ni. tapi, nak tunggu genap setahun :)
genap setahun yang aku maksudkan adalah

yang lahir pada 15 ogos 2010. tarikh keramat yang pasti takkan dilupakan. blog yang diciptakan tanpa niat. blog yang mengisahkan peribadi pada asalnya. yang kini menjadi tatapan umum. itulah blog, SANGAT SETIA.
total 288 posts ( ntah hape ke mende post, aku tataw ) haha. 541 follower ( sape stalker, aku tataw jugak ).
antara entry yang paling aku puas hati dan mendapat pageview tertinggi Contest : Fya Pelangi Bikin Kecoh Entry Masuk Longkang ?

kawan - kawan yang pernah mengupdate Fya Pelangi di entry mereka Happy Birthday Sayang - by Captain Aidzam Happy Birthday Fya Pelangi - by AdamAinaa Pokok - by Aleeya Liya Hadiah untuk CX dan Fya - by Musicbrilliant Hadiah Untuk Fya Pelangi - by Amani The Craziest Keputusan Segmen : Kenangan Aku …

BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST TAK ?

Image
salam setia ;

klik banner laju - laju sebelum jam 6 petang ini !
yes ! dapat jugak fya join ! pssst : blog fya memang SANGAT best ! haha.
peace ^.^

Dodol Hari Raya Edisi Fya Pelangi

Image
salam setia ;
niatnya hari ni, fya malas nak buat pape entry pon. saje nak biar entry semalam tu melekat sikit. korang da baca belum ? Santai Sabtu #1 - Muzik. huu. first time aku selak balik buku, carik fakta sebab nak buat entry tu. pernah baca, tapi ingat - ingat lupa. nak tak nak, selak lha jugek. kang terbagi fakta salah. so, rugi lha kalau korang tak baca, kan ? kan ? :P or rasa nak singgah second blog fya ? haha. promote. kat sini ehh.
yang nak dijadikan cerita, fya blogwalking sana sini sambil nak promot segmen. da join belum ? klik sini. sambil blogwalking tu, sana sini dok wat dodol. jelous gila den ! semua dah pandai buat ! lebih - lebih budak bcr yang bos jejaka terhangat dah promote kat sini. hyyyye ! tak bole jadi ni ! aku pun nak try !
hasilnya ? haha. jangan gelak ehh ! : : : : : : : : : : : : : : : :

taraaa ! haha. seorang wanita memegang banner nama gue. aku taw tak berapa cantek. sila jangan kutuk. haha. so, ni lha dodol raya fya. nak bawak balik kampung. fya saje jugak nak try setelah…

Santai Sabtu #1 - Muzik

Image
salam setia ;
muzik. yes. first time fya buat entry berkenaan ni sekaligus first time buat entry santai sabtu ni. baiklah. apa yang cuba fya ketengahkan ehh ? adakah sebab keunikan muzik lagu pokok ? ouh tidak untuk kali ini. sekian. korang suka dengar muzik tak ? ada sesetengah, belajar guna muzik, kan ? kat sini, fya nak share tips muzik ni sikit :)

MERANSANG OTAK DENGAN MUZIK Imam Al - Ghazali berpendapat alunan bunyi yang berirama daripada alam semula jadi merupakan muzik yang dianugerahkan Allah kepada hamba - Nya. contohnya camne ehh ? ok, macam alunan ombak, burung berkicauan, titisan air hujan dan sebagainya.
bunyian yang macam tu boleh mendatangkan ketenangan pada minda untuk memudahkan saranan berlaku. saranan akan meransang kedua - dua belah otak menerima pembelajaran. hebatkan ciptaan Allah ni ? :)

MUZIK LEMBUT Dr. Georgi Lozanov, seorang pakar kajian mengatakan bahawa muzik yang berirama perlahan sekitar 60 bit seminit seperti vivaldi, bach, handel ( pergi download lekas :P ) b…

Tazkirah Ramadhan #3 - Tips Kehidupan

Image
salam setia ;

lagi berapa jam nak subuh ? perut da kenyang ni. alhamdulillah. baiklah, sementara tu. terfikir nak buat entry baru.

korang pernah tak rasa keraguan ? tak sedap hati. kot lah bf / gf korang main kayu sepuluh. * err. bukan nak cakap pasal cinta monkey bulan pose ni ok. meluat * tipu cakap tak pernah. macam mana nak bendung ?

1. memakan makanan yang halal. pastikan, korang tahu mana korang cekup sumber makanan tu. 2. sentiasa menjaga diri daripada terlibat dengan perkara yang haram atau dimurkai Allah. 3. memelihara anggota - anggota batin iaitu hati dan akal daripada melakukan dosa dan maksiat batin. 4. mengatur agenda diri untuk meningkatkan dan mengamalkan ilmu pengetahuan. 5. menjaga rahsia orang lain. 6. memohon dengan merendahkan diri kepada Allah agar Dia melindungkan diri dan kemahuan kita daripada godaan syaitan dan tewas dengan hasutan nafsu.

marilah kita bersama muhasabah diri dan bertanya kepada diri sendiri. adakah cukup iman kita seandainya esok kita mati ? adakah c…

Seri Najwa Ferda Bt. Hasan Dipercayai Diculik !

Image
salam setia ;
ok. baiklah. tengok tajuk pun tahu. maka, kita sebagai kaum semasyarakat, kena saling tolong menolong. tadi masa blogwalking selepas sahur, singgah sana sini. maka, terjumpa di blog ben ashaari.

untuk lebih lanjut, tekan sini. tapi, komen lha sini dulu :)
peace ^.^
* kesian budak ni. . .

Tuesday of Truth #6 - Pokok Sudoku

Image
salam setia ;
pokok sudoku ? ape ke jadahnya ni ehh ?

pokok ni aku tanam ( tipu ). tanpa banyak bunyi, scroll sikit lagi !
sesungguhnya, gambar ini yang dipinjam daripada uncle gugel. harap maklong.

aku sangat gila akan menda alah ni. sampai menda lain aku tak pandang. aku sanggup membiayai buku menda ni even mahal sebab aku terlalu addict ! baris kat dewan makan, aku carik kerusi kosong, duduk, main. time cikgu tak masuk kelas, orang lain study, tidur, sembang. aku, main menda alah ni. aku siap potong menda ni kat belakang news straits times dan kumpul dalam satu bekas. ade lagi bekas tu. namun, aku terpaksa berhenti ketika aku berada di tingkatan 5. sebab, bila main ni, aku gian. sekarang, aku dah gian balik. tapi, masih stabil. haha.

ouh ini ! bukan sebab aku suka bercucuk tanam mahupun menebang pokok. tapi, aku sangat mencintai keunikan lagu meet uncle hussien feat hazama itu. lagu ini juga menjadi ringtone mesej untuk maxis aku. meskipun, aku tahu takde sape nak mesej aku. haha. :)
m…

Bila Orang Tanya, Kenapa Aku Berblogging. . .

Image
salam setia ;
weh yayad ! nape kaw blogging ? tak rasa sia sia ke ? ape yang kaw dapat ? huh ? yayad kaw panggil ? heh. ok fine. aku ada banyak nama. hurm,, bagi aku, tak. sebab, dengan blogging, aku dapat rasa satu kepuasan yang korang mungkin tak alaminya. aku cuba nak up kan traffic aku, SEO, aku usaha cari pelbagai tips
( thanx to http://www.alepridz.com/ yang banyak membantu ) dan sebagainya. dan bila berblogging, aku dapat something yang aku tak pernah taw sebelum ni. serius. mane ade sia sia :)

weh. poyo siot. apesal nama blog kaw sangat setia, huh ? 
setia sangat ke ? haaaa..... yang ini. ramai sangat tanya. ni siap aku buat entry lagi. zas ! nak tahu nape aku letak nama ni ? sebab, aku nak kelainan. semua mende aku nak lain. mak aku pun cakap aku ni pelik. tu pelik ni pelik. heh. T.T. pernah korang jumpa blog
' sangat jujur ', ' sangat bagus ', and segala bagai ' sangat '. pernah ? sebab tu aku letak nama ni. and aku akui aku takdelha setia mane poooon kot.…

Cara - Cara untuk Mendapat Kewarganegaraan.

Image
salam setia ;
Kementerian Dalam Negeri bertanggungjawab dalam menentukan dan memastikan taraf kewarganegaraan dianugerahkan kepada mereka yang benar-benar layak dan berhak menerima taraf tersebut agar mereka yang menerima taraf kewarganegaraan Malaysia tidak menjejaskan keselamatan, keharmonian, perpaduan dan ketenteraman awam serta negara. Cara Memohon Kewarganegaraan Semua permohonan kewarganegaraan hendaklah dikemukakan di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Hanya mereka yang memenuhi syarat seperti yang ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan (Bahagian III) yang dibenarkan memohon. Borang permohonan boleh diperolehi dan diserahkan di mana-mana Jabatan Pendaftaran Negara. Bagi permohonan di bawah Perkara 16 dan 19 pemohon disyaratkan menduduki ujian Bahasa yang dikendalikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara. Asas-Asas Pertimbangan Bagi Permohonan Kewarganegaraan : Berkelakuan baik dan tiada rekod jenayah.Menetap dalam tempoh yang lama.Mempunyai komitmen yang tinggi dan telah berakar umbi di…

Jom Cari Musuh ! BY : Sergeant Keroro

Image
salam setia ;
sekali lagi. tanpa diundang oleh sesiapa. fya, tanpa segan silu ingin mencarik jiran fya yang hilang ! alhamdulillah, sargeant keroro sudi membantu. beliau adalah anak sedara yang menjadi BEN Ashaari. nak bukti ? tekan sini. haha.

nak try tak mencari musuh ? tekan je lha atas ni ehh.
kata keramat tuan penganjur : Kali ni Sergeant Keroro nak buat satu segmen yang simple. Semua orang boleh join. Hehe
Tujuan segmen ini adalah untuk korang cari jiran korang dalam dunia blog ni, yang lama boleh tolong yang baru, yang baru boleh tanya yang lama apa-apa tips, atau tutorial dan sebagainya.Nak tahu kepentingan berjiran? Klik [SINI]

Aku nak kumpul seberapa ramai yang boleh, then aku akan tolong pairkan korang. Tak kisah laki sama laki, pompuan sama pompuan, atau lelaki sama pompuan. Aku main petik jek, asalkan korang setuju nak berjiran.
sape lha yang keroro akan petik ehh ? haha. tak sabar ai !
peace ^.^

Spontaneous Thursday #4

Image
salam setia ;
ouh ! Fya Pelangi benar benar mencari follower ke 444 dan berhajat untuk memberi award kepada beliau dan mereview blognya. ouh ! memang dipendam niat ini. tapi, siapakah gerangannya ?

apa ke jadah aku letak logo U aku takkan dapat ni ? heh.
peace ^.^

Entry Masuk Longkang ?

Image
salam setia ;
fuhh ! tajuknya ehh. haha. nak baca ke tak nak ? ouh ! terpulang ! fya tak paksa. malah tak mengharap.


ramai jugak yang like ni ehh ? haha. apa maksud aku ehh ? fesbuk adalah laman sosial bukan tempat bersosial
haa. bos jejaka terhangat, ni fya pelangi a.k.a sangat setia nak jawab ni. haha.

okeh. nak bagitaw, fesbuk adalah suatu laman untuk kita bersua, carik kawan lama, atau mungkin carik kenalan baru. malah, tempat untuk buat bisnes, bertemu dalam jarak jauh. bagi fya, itulah kegunaan fesbuk.
BUKAN nye untuk bersosial. maksudnya ? korang dok post jiwang karat. lepas tu, bf / gf korang pun komen jugak segala bagai karat. hello ! terang lagi bersuluh bahawa fesbuk tu laman sosial, seperti yang fya dah hurai di atas. maka ? perlukah kaum sebegini berbuat demikian ? renung sejenak. okeh. faham. fesbuk korang. suka hati lha kan. tapi, ternyata fesbuk tu untuk semua orang. bukan korang sahaja. ye dak ? lagipun, katakanlah korang dok post berjiwang karat. lepas tu, orang lain tengo…