Posts

Showing posts from June, 2012

Setia Menguji Istiqamah

Image
assalamualaikum ;
SETIA tu macam tetap pendirian kita pada sesuatu. tak semestinya hanya dalam percintaan ea ! jiwang bin karat, tak minat i. atau fya lebih suka samakan dengan word istiqamah. istiqamah yang kita sedia maklum, adalah tetap melakukan. walaupun sikit, nabi lebih suka pabila kita tetap melakukan. susah sebenarnya nak jadi setia ni. tak semudah dengan kata - kata. setia pada Allah dengan perintah - Nya, setia pada Muhammad s.a.w dengan sunnahnya, juga mahu setia pada seseorang dengan hanya ungkapan, i love you, i miss you  je ? excuse me. kalau dengan tu je korang dah cakap setia, payah - lah. senang sangat percaya dengan kata - kata.
Bagaimana Nak Melahirkan Kesetiaan ?
nak setia, tak susa. tapi, kita je selalu yang menyusahkan. ok. kalau macam dalam agama. setia pada mengaji lepas maghrib. susa ke ? bukan kena baca yassin hari - hari pun, kan ? tak suruh khatam pun. tapi, kenapa kita tak mampu nak setia macam tu hari - hari ? 
sebab hati. hati kita belum sepenuhnya nak se…