| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Review - Filem SAM


* google image *

ehhhem. *batuk. da tengok filem ni ? fya ? ouh, yaa. baru suda tengok ngan schoolmates petang semalam. tadi, semangat berkobar nak buat entry pasal filem ni. tup tupp, tak bole nak bukak blog. siap kena remove. kaifa hal ? bape kali aku nak kena hack ni ? bosan k bosan. -.-" tapi, takpe lha. aku teruskan bukak itu ini untuk mendapatkan balik akaun google aku. *orang da biase kena, lain da perasaanya. HAHA.

then, alhamdulillah. dapat seperti sediakala. maybe, google saje nak test security aku kot. *hudnuszon -.-" yeahh, kembali pada topik asal. SAM. tahu tak ape maksud tu ? ape ? bukan sebab Shaheizy Sam lha. HAHA. tapi, Saya Amat Mencintaimu. haa. bole tahan lha sweet tu. tapi. . .

tapi ape mekk ? kalau aku, aku kurang serasi ngan ending sedemikian. but, thumbs up Syafiq Yusof. dy bole arahkan filem sedemikian pada umur yang lebih muda dari aku >.<. unsur suspens yang sangat mendebarkan. kawan aku dok sebelah, " eh, ni cerita hantu ke ? kau tak takut ke ? " HAHA. aku just cakap, " tak " dan terus melayan cerita ni. *Shaheizy Sam Hard Fan. HAHA. dan aku tak bole blah, aku ngah khusyuk tgk cerita tu, sambel ngap popcorn, ade suara belakang cakap, " eh, semua orang jadi gila ke ? ke aku je yang gila sebab tengok cerita ni ? " pffft. aku gelak. hilang fokus aku. HAHA. kenapa gila ? ape kaitan ? maka, sila lha tonton. HEHE.

dibintangi oleh pelakon yang ternama, Lisa Surihani, Shamsul Yusof, Neelofa, Azad Jasmin dan opcos heronya, Shaheizy Sam. oke, aku last beli sendiri tiket wayang adalah pada 2010. tu pun, sekali. next, cerita Hantu Bonceng kot. lepas tu, takde daa. semua orang support. kalau tak, aku rela tak tengok and jalan sensorang. HAHA.

last but not least, 


imah, myra, jaz, bila. THANKS ^^

Rahsia Wanita Syurga

ajal maut, di tangan Tuhan. entah esok, lusa malaikat izrail melaksanakan amanahnya kepada kita, kita pun tak tahu. sesungguhnya, ajal adalah antara 4 perkara yang Allah rahsiakan kepada kita.



bercakap tentang ajal, harini ade suatu al kisah benar yang ingin sekali fya kongsikan dengan rakan taulat sekalian. yang mana baik, buruk, ambil jadikan sempadan dan tauladan :)
pada suatu hari, tibalah seruan seorang wanita tua menyahut panggilan Illahi. tatkala mayatnya terbujur hendak dikebumikan, mayatnya itu tersenyum manis. dan agak mudah perjalanan untuk mengebumikan si arwah. alahai, alangkah bahagianya jika kita pun begitu. namun, apabila ditanya kepada pewaris, " apakah si arwah baik orangnya ? sangat beriman ketika hidupnya ? ". jawab pewaris, " tidak pasti. arwah hanya biasa orangnya. kadang kala solat, kadang kala tidak.  juga tidak seberapa kerap membaca al - quran. untuk kerja rumah pula, arwah seorang yang sangat rajin ". kami buntu. apakah dengan menjadi rajin, boleh mendapat manfaat sedemikian ? tiba - tiba pewaris arwah mengatakan, " sewaktu suaminya masih hidup, arwah langsung tak pernah melawan suaminya. biarpun suaminya herdik, pukul, caci. segala suruhan yang tidak berlanggar syariah, pasti dituruti. arwah hanya taat sehinggalah suaminya meninggal ". di situ, kami terfikir, ya Allah, benarlah firmanMu. sesungguhnya, redha seorang isteri adalah bergantung pada suaminya. syurga isteri adalah di bawah tapak kaki suaminya. subhanallah. maha suci Allah. sesungguhnya, Allah tidak akan memungkiri janji.
berdasarkan kisah benar di atas, kita boleh ambil manfaat bahawa janji Allah sememangnya pasti. namun sedemikian, solat masih wajib dalam amalan fardhu ain kita. kerana ia adalah rukun islam yang kedua. cuma, redha Allah, sudah pasti hanya Allah yang maha mengetahui. buat yang belum berkahwin, tahukah anda syurga kita di bawah tapak kaki ibu kita ? adakah ibu kita redha dengan kita selama hidupnya ? bagaimana pula dengan kisah kita ? kisah ni sekadar pedoman untuk kita semua untuk kita manfaatkan :)

Kenduri VS Reunion

assalamualaikum ;
alhamdulillah, pada 23rd August 2012. sahabatku Nurul Widad dan Mohammad Iezwan *eh, betul ke spell ni ? telah pun sah bergelar suami dan isteri. majlis diadakan di Dewan Sekolah Izzuddin Shah, Ipoh. mudah - mudahan, perkahwinan korang berkekalan sampai ke syurga. buat Wan, pepandai lha kau jaga Wid tu ehh. HAHA.
alhamdulillah jugak, dengan kenduri korang da bagi peluang untuk kawan - kawan lain bertemu setelah sekian lama berpisah. ternyata, majlis korang ni benar - benar panas gitu. da lha tetiba je da bertunang. tup tup, tunggu sebulan, terus kahwin. tak disangka. waa, agak - agak, bole naik trending kat twitter tak ? HEHE.

okay, tu cerita kenduri. and now, nak sambung ngan cerita kami. ya Allah, rindunya aku kat kekawan semua setelah dalam 3 tahun tak bersua. semua da memacam gaya gamaknya ! lepas puas lepak kenduri, kitorang raya rumah blogger MyraCupcake plak. then, jenjalan Gunung Lang ! wee. an owesome day guys !





actually, banyak sangat gambar. tapi, yela kann. takkan nak upload semua. cukup lha sekadar ni kot. nak buat entry picisan je pun. kehkeh. next, engat nak buat entry pasal kronologi raya VS cuti sem plak. ahaks ! bole kot ehh ? harap, dapat jumpa korang lagi dengan hari bahagia seperti ini :) insyaAllah. . .

antara sahabat yang juga blogger, yang ade dalam picta atas ! HEHE.
http://captain-aidzam.blogspot.com/
http://imahsaadiah.blogspot.com/
http://decolourblocking.blogspot.com/

dan rumah yang kami beraya, siap dapat angpau lagi tau :P
http://myracupcake.blogspot.com/

Me Celebration - 2 years For Blogging !

assalamualaikum ;


haizz. ni entry yang da lame sangat nak buat. actually, 15th August 2012 genaplah fya 2 tahun sebagai blogger. ape yang fya dapat lihat, untuk permulaan blogging, agak kurang matang, takde matlamat. seolah - olah, buat kerja yang tak nampak hasilnya. then, lelama, belajar siket, bole lha kot. agak maju lha dari dahulu even tak sehebat yang lain. HEHE.

jumlah posts = 226
jumlah komen = 2498
jumlah followers = 1704
page rank = 1 *still tak berganjak :(

alahai, malunya. even da 2 tahun blogging bukan gah mane pun hasilnya. org lain, baru sebulan dua blogging, da menunjukkan hasil yang hebat. haizz. sangat memilukan :O

btw, fya sambut tau sempena da 2 tahun blogging ni kat Kinta City Ipoh tau. siap iftar, boling. nampak tak semangat tu ? HEHE. nak tengok pics ? nahhh.





amacam ? korang ade celebrate ? takde kann ? HIHI. eh, ni entry ' annivesary ' tahun lepas >SINI<

psssst : actually, ni reunion sekolah rendah yang kebetulan jatuh pada hari sama. saje nak gempak lebih. HAHA. lepas ni, nak update pasal kenduri VS reunion tadi plak. HEHE. and and, mood raye da hampir abes. so, kena tukar lagu kot ehh :P

Seloka Hari Raya !

assalamualaikum ;


*HEHE. sy jozannersz. hikhok !

acehhh. nampak macam semangat nak raya ke ? eh, mane adeee. HAHA. actually, takde lha semangat mane pun. just yang seronok, dapat jumpa family semua. yela, nak balik kampung sesama, payah. memasing busy. eksaited yang kat situ lha. HEHE. abes lha, confirm balik ni, fya kena buli >.<

insyaAllah, jumaat ni, family fya akan berangkat ke kampung halaman. di mana tanah tumpah
darahku ! ewahhh. huuu. mohon lha tak jem. sebab kena redah KL tu. grr. kalau jem, kematu lha dok dalam keta tu. tsk tsk. T__________T

ape kaitan ngan tajuk entry yeee ? ohoho, tu tajuk sempena fya da tukar lagu dari lagu Doaku Untukmu Sayang  ke lagu Seloka Hari Raya plak ! nanti, time abes mood raya, fya tukar lagi. HEHE. kalau tak suka, rasa macam memekak, fya da sediakan button turn pause di situ ;)

dan sebenarnya, bukan nak update pasal ni sangat. nak update pasal. . . . . . ehhh, rahsia. tapi yang pasti, bukan yang ni sepatutnya. tapi, oleh sebab photobucket ngah under maintainance lha plak, rosak mood nak update pasal tu. sebabnya, gambar semua dalam tu. *eh, sejak bila aku ade perasaan nak upload gambar ni ? ouh tidakkk ! :P

baiklah, rasenya, tu je kot. selamat menghabiskan sisa ramadhan. jangan lepaskan peluang sementara ada :) raya, raya jugak. shopping, shopping jugak. namun, jangan dilupakan saudara seislam kita yang tengah rusuhan bagai tu ea. bersamalah kita doakan ;)

so, macam mana raya korang ? share lahh ;)

Blog = Hackers

assalamualaikum ;


taraaa ! HAHA. my new look. aku tak berniat nak ubah blog ni bagai. tapi, da sebab kena hack pada
10 / 08 / 12 yang lalu. maka, aku pun tukar lha. masuk ni, da kali kedua blog kesayangan aku ni kena hack.


ni lha wajah bila blog kesayangan aku ni setelah dihack haritu. siap letak lagu kot. lagu OST 7 Ramadhan. haa. kau hadoo ? -.-" err. aku malas nak cerita panjang, yang penting aku da tahu sape si penggodam ni. huu. pagi tu, aku nak sahur pun tak lalu bila aku terkenang nasib blog aku. dasattt >.<

see, nampak kann ? KPOP ! aku da lha tak bape berkenan ngan korea bagai ni. please lha. aku tak layan any types of korean okay. bila aku tengok pun, aku tido. da pernah try da -.-" bila aku da terkena macam ni, gilaa. sampai bebila pun aku takkan layan KPOP tu. argh. kesah ape aku. *see. punya lha geram VS trauma :O

first time aku kena hack, aku terima. fine. memang salah aku. aku cepat sangat amik keputusan. so that, emel aku terdedah. korang pernah dengar tak ' wussup ' ? yang kononnya, bila kita register, kita dapat duit. sekarang, prelaunch plak. haa. geng lha tu. siot. sampai skarang aku trauma nak sign up jenis macam tu. takpe lha. aku rela kerja sendiri, duit, aku pegang sendiri. yang aku percaya, churp - churp, nuffnang, heartbeat. yang lain, tak payahhh. aku tak percaya langsung. cakap lha ape pun.

kali ni, aku kena sebab taktik pishing. ade lha budak sekolah ni. mintak aku votekan dia. aku dengan niat aku yang baik ngah bulan pose ni, aku nak lha vote. aku da rasa lain macam da bila aku tekan. tapi, aku ignore je. so that, budak tu tolong berikan lha details aku kat hacker tu. kebetulan, budak tu jual domain tau. aku cakap kat dy yang aku nak. dy tak mintak emel ngan pass, tapi, dy tanya aku nak letak name domain apa. see ? hee. aku da terfikir. tapi, kenapa lha aku tak bertindak ? T____________T takpelah kann, menda da nak jadi :) haa. ni lagi satu, aku takkan tolong VOTE VOTE apa da. cakap lha ape punn -.-"

first time, masa aku cuti sem 1 lepas. juga pada tahun ni. kali ni kena hack pun, time aku ngah cuti sem. maka, hapuskan cuti sem. HAHA. -.-" ya Allah, rase kena tenyeh je hati ni T_____________T

ikutkan hati, aku memang nak hack balik si hacker tu. tapi, bila aku fikir balik, untuk apa ? kepuasan ? kepuasan tu, sekejap je. bila aku lawan, dy pun akan terus melawan. sampai bila, kann ? da lha. aku ada Allah, so, aku tahu apa yang lebih wajar. tak gitu ? ;) just kesedihan tu, hanya Allah je yang tahu. aku putus cinta pun, tak frust macam ni. cinta manusia, ape lha sangat. cinta blog, tak bole carik tapak lain. tak sama ! sampai makan pun tak lalu. nak buat ape, semua hilang mood -.-"

da tu, bole pulak hacker tu cakap, RESPECT US ? haktuihhh -.-" da buat naya kat orang, bole suruh hormat ? err. mohon terjun KLCC dari tingkat 23 dulu, bole ? then, aku akan hormat sepanjang hayat :) ya Allah, sabar je lha aku -.-" haizz.

eh, tak lupa juga kepada adik Faqihah Husni dan tutorial Wan Hazel. THANKS ! aku tak pernah guna template ni senanya. da alang tak kepalang, aku try lha. dapat belajar ilmu baru. see ? still ade hikmah yang Allah nak tunjukkan :) aku tahu, banyak yang tak kena. banyak widget penting yang aku tak letak. lagipun, aku da malas nak fokus SEO lha pageviews semua. time blog aku ngah naik rate tu, time tu lha kena hack. pandai both hacker tu cari masa. so, untuk kali ni, aku da malas. aku nak buat je ape yang aku suka. HAHA. takpe, suatu hari nanti, pasti aku akan kembali kepada matlamat yang asal :)


Pandelela Cipta Sejarah !

assalamualaikum ;

PANDELELA Rinong merealisasikan apa yang kebanyakan atlet lain gagal melakukannya apabila membutirkan pingat gangsa untuk negara menerusi acara 10m platform individu wanita di Olimpik Park, sebentar tadi.
Penerjun berasal dari Sarawak itu yang menjadi peserta ke-8 daripada 12 pesaing membuat terjunan di final acara berkenaan, mengumpul 359.50 mata keseluruhan selepas menamatkan lima terjunan. 
Dia memulakan cabaran dengan terjunan kurang memberangsangkan apabila menduduki tempat ke-10 selepas terjunan pertama dengan meraih 58.50 mata, diikuti berada di kedudukan ke-9 (78.30) menerusi terjunan kedua sebelum kembali ke-10 (64.00) di terjunan ketiga dan ke-7 (81.60) selepas aksi keempat. Dia melonjakkan dirinya ke tangga ke-3 (76.80) dan berkedudukan pingat gangsa pada terjunan terakhir.

“Saya gembira dan berasa bangga dengan diri saya sendiri kerana dapat mencipta sejarah untuk negara. Pingat ini juga yang pertama selain daripada badminton dan saya berpuas hati kerana berjaya menghasilkannya kerana acara terjun tidak sepopular badminton,” katanya yang akan menelefon emaknya untuk memberitahu khabar gembira itu.


Menurutnya, jurulatihnya, Yang Zhuliang memberitahunya supaya memberi fokus kepada baki terjunan selepas menampilkan aksi kurang memberangsangkan pada terjunan pertama.


Seperti diduga, Chen Roulin dari China yang juga juara dunia acara individu dan seirama mempertahankan pingat emas yang dimenangi di Beijing empat tahun lalu.

Dia yang bertanding di temasya di China itu ketika berusia 15 tahun, dianggap berada dalam kelas tersendiri apabila sentiasa berada di tangga teratas setiap terjunan untuk mengumpul 422.30 mata keseluruhan.

Pingat perak menjadi milik Brittany Broben dari Australia yang mengumpul 366.50 mata.

Pandelela melangkah ke final selepas menduduki tempat ke-5 daripada 18 peserta yang beraksi di separuh akhir selepas mengumpul 362.50 mata.

Pingat gangsa Pandelela itu adalah yang kedua buat kontinjen negara di London 2012 selepas Lee Chong Wei memenangi perak dan yang pertama selain daripada sukan badminton yang sebelum ini menjadi penyumbang tradisi pingat negara.

Selepas satu perak dan satu gangsa, Malaysia masih mengintai pingat emas dengan Bryan Nickson Lomas menjadi atlet terakhir beraksi dalam acara 10m platform individu lelaki, hari ini.


dari :  Harian Metro

*Bryan akan melakukan pusingan awal dijangka jam 2 pagi. jom tengok ! ;)

Remaja Gusar Apabila Umurnya Mencecah Angka 20 ?

assalamualaikum ;


kebayakkan remaja *including me T___T tak suka bila usia mencecah 20. da masuk 'alam lain' plak. da tua katenya ! da bole kawen da haaa. tapi, tidak untuk saya, 20 hanya angka. dalam hati, still 19. muda lagi gitu. HAHA. tak best lha da tak dapat nak mengaku 19. dan rasenya, remaja akan berasa paling best time 19. sebab tu usia angka 1, yang paling senior. #Eh. HAHA.



thanks mom & dad :)

special suprise gitu. aku tak sangka diorang ingat tau. aku buat sengap je. aku tengok, diorang pun macam busy je. tiba - tiba, ehhh ? HAHA. *blushing. siap ade Big Apple lagi. nyum nyum. tapi, tahun lepas, Pizza. #Eh. *demand lebih jap. HAHA. takde ape lha. ini pun, da lebih dari bersyukur da ni, alhamdulillah sangat. dan lebih aku rasa bertuah, tahun lepas, dalam bulan ramadhan dan tahun ni, jatuh pada Nuzul Quran 1433H :)

6hb Ogos 2012

juga kepada semua geng yang da wish untuk aku, kat fon, tweet, fb. ade yang siap call lagi, thanks ehh ! orang yang aku tunggu dari tahun lepas, tetiba ade tahun ni plak. pergh ! HAHA. even aku da hide birthday aku, aku da tipu, aku mengaku birthday aku hari lain, still ade yang ingat. tu namenya kawan sejati :)

matlamat tahun depan, aku tambah nak tutup wall plak. kalau korang tag sekalipun, confirm tak keluar wall aku sebab aku memang da private tag. then, aku takmo on twitter. serius punya nak hide. haa. nak tengok siapa lebih sejati. kehkeh.



thanks again, mom :)

dan kepada beloved classmate aku time aku form 2 2006 ;
Nurul Farhana ( 4hb ), Wan Hanisah ( 5hb ), Fatin Nabilla ( 7hb )

dan si 'kembar', Muhammad Khair ( 6hb )
HAPPY BIRTHDAY jugak kat korangg !

KAMI ANAK MERDEKA. HAHA.


akhirulkalam, alhamdulillah. segala puji bagiMu ya Allah. terima kasih kerana masih mengizinkan aku meminjamkan duniaMu. . .

VIDEO : I'm Sorry - Dato' Lee Chong Wei

assalamualaikum ;

wahhhh. alhamdulillah, sejuk hati tengok rakyat Malaysia bersatu hati menyokong DLCW. tolak fahaman politik, tolak pasal bangsa. semua sokong. alhamdulillah ! tengok TL twitter, tak henti melaungkan #ThanksLCW sampai trending jadinya. even, masih terdapat sesetengah pihak yang kolot nak melibatkan politik dalam hal ni. pffft. namun, alangkah indahnya jika kita bersatu untuk islam juga begitu :)




serius, bila terbaca TWEET pertama DLCW selepas game, sebak aku jadinya. yela, korang pun tengok game td kann ? see, he was did the best ! Lin Dan kecut perut jugak nak lawan DLCW tadi. serius kagum. atau lebih tepat lagi, Lin Dan menang hanya nasib. dan jujur, aku tak nampak DLCW nak menang sebab RM 4 juta yang ditawarkan. beliau cuma mahukan emas untuk negara. untuk kita !



kat sini, ade beberapa babak game diorang dan ulasan diorang kepada pihak pemberita.

Olimpik London
Lin Dan VS Lee Chong Wei

akhirulkalam, TAHNIAH DATO LEE CHONG WEI !

WE ARE PROUD OF YOU :)

jangan lupa untuk Azizul Hasni Awang bagi acara keirin.

thanks dato'. hadiah paling bermakna pada ulang tahun ke 20 ni :)

Kemuncak IMAM MUDA 3

assalamualaikum ;


haa. korang layan IM ni ? sejujurnya, fya tak. rumah takde astro -_-" dalam finalist ni, fya kenal IM Naufal sorang je. sebab ? sebab beliau budak U fya. USIM ! same batch. just dy ni tua setahun tak silap sebab dy masuk sekolah tahfiz dulu. kenal dy ni dulu sebelum dy masuk IM lagi. sebab dy ni classmate kepada roomate fya. agak HOT orangnya. dan tak layan perempuan sebarangan. bayangkan, number perempuan classmate pun dy tak save -_-" maka, kome tak payah lha nak ngorat dy. wakaka. then, ade lha lagi tahu siket pasal beliau yang kini da jadi public figure ni. HO HO HO.

----------------------------------------------------------------------
Malam ini.. Kemuncaknya sudah tiba! Siapakah yang bakal dinobatkan sebagai Imam Muda Unggul? Saksikan Kemuncak Imam Muda 3, 9 malam ini, tayangan serentak di Astro Oasis (106) dan Mustika HD (134)

dari : IMAM MUDA

sedih jugak lha. kenapa tak buat lepas teraweh kann ? hurm,, takpe lha. mungkin mereka ade perancangan yang lebih bagus kot kann ? baikah, sehingga kita bertemu lagi.

akhirulkalam, All The Best. GO USIM GO ! HAHA.

Tazkirah Ramadhan - Surah Al - Asr

assalamualaikum ;



walaupun sekadar hanya 3 ayat, namun, perisiannya sangat mendalam.



terbukti, masa memang takkan pernah menunggu kita walau sesaat untuk kita berbuat kebaikan. hanya kita perlu sedar bahawa masa itu harus diisi dengan amalan sebagai bekalan kita di akhirat kelak. semoga kita semua bukan dalam golongan orang yang rugi.

maka, sempena masih ada masa kita merasai kenikmatan yang Allah bagi dalam bulan ramadhan ni, hargai lha masa ini. jangan asek eksaited nak raya je ! bukan tak bole. cuma, bersederhana. lagipun, masih terlalu awal nak fikir makan ape pada hari pertama syawal, kann ? ramadhan, setahun sekali. entah ade lagi ke tidak untuk selepas ini. semoga kita semua mendapat rahmat dan keberkatanNya. aminn. . .

ShareThis