Posts

ME When People Say, "Minat Bola Sebab Handsome"

Image
Assalamualaikum dan hai. Post ini merupakan post pertama selepas setahun lebih berkerak. Banyak idea yang tergerak hati. Tapi, kekangan masa maka aku jadi malas. Harap masih ada generasi yang menjadikan blog sebagai bahan bacaan. Kalau tak, sia-sia lah post aku selepas setahun lebih ni.
Baiklah, izinkan aku masuk topik.
Adalah lumrah seseorang itu mempunyai minat, hobi, kelemahan dan kelebihan yang tersendiri. Memang manusia Tuhan jadikan sedemikian rupa. Macam aku, bola sepak merupakan salah satu sukan kegemaran dan sememangnya aku suka akan sukan. Macam kau, mungkin kau suka pergi karaoke.
Pasal bola ni, style aku tengok je mana-mana liga/game yang aku rasa nak tengok. Tak kisah lah liga luar mahupun liga tempatan. Faktor pemilihan biasanya aku akan pilih match yang rare (khusus untuk liga luar) sebab aku memang jenis tak suka sangat kalau sama dengan orang, match panas kalau aku rajin, gamestyle pasukan tersebut, pemain yang aku suka dan sebagainya.
Sumpah frust bila orang cakap (…

TONTON ONLINE DILWALE 2015 SECARA PERCUMA

Image

#VacancyMalaysia: Sales Officer

Image
To those who are interested, kindly send your resume to us. Many thanks :)
Twitter/Facebook: @fyapelangi 

Tips Memilih Jurusan Untuk Melanjutkan Pelajaran

Image
Alhamdulillah. Harini, kita bertemu lagi. Actually, harini baru lepas renew domain. So, macam bersemangat waja lebih sikit nak update. Kah! Dengan izin Allah, ni dah kali keempat renew domain. Alhamdulillah masih ade kesempatan :)
Baiklah. Tertarik nak buat entry ni sebab beberapa hari lepas, Fya ade menepek di akaun Twitter dan membincangkan isu ini. Kebanyakkannya, pilih course yang terpaksa lah, tak minat lah, takde kerja dan sebagainya. So, jom kupaskan isu ini yawww!
1. Minat Firstly, kalau nak senang bawak, haruslah pilih ape yang kita minat. Kalau kita pilih yang kita tak minat, ater cemana nak bawak. Betul tak?
2. Ikut Kemampuan Wuuuuuu. Tang ni tak boleh blah. Kau tengok member amik engineering, kau nak ikut jugak sebab nak kerlas. Tapi, fizik kau hancur. Add math terabur. Sekali, terbengkalai. Ape pun tak dapat. Guys, ukurlah baju di badan sendiri. Jangan terikut sangat orang lain :)
3. Peluang Kerjaya Ok, ini penting. Bukan nak menghina atau merendahkan mana-mana course dalam…

Tips Persediaan Sebelum Menjadi Penganggur

Image
Alhamdulillah, Harini, Allah bagi lagi peluang untuk saya menulis dan terus merencanakan idea untuk tatapan semua. Actually, dah lama nak tulis entry bertajuk ini. Tapi, kerap tertangguh dek urusan lain yang perlu diutamakan.
Ok baiklah. Mungkin apa yang saya nak huraikan ni lebih fokus kepada pelajar universiti/kolej yang sedang belajar. Tetapi, harapnya ia tetap bermanfaat untuk semua :)
1. Tabung Rata-rata bila dah jadi orang besar ni, rasa macam malas dah nak simpan duit syiling. Betul tak? Kalau dulu masa kecik dulu, dapat 50 sen dah macam dapat RM10 sekarang. Rasa bahagia tak terkata. Bukan apaaa... Sebab simpan duit syiling ni, trase berat sangat dompet tu ke hulu hilir. Nanti bayar, pakai duit kertas jugak. Tak pun, swipe pakai kad je. So, solutionnya ialah TABUNG! Nanti, dapat duit syiling, dari dibuang-buang je duit tu, baik letak dalam tabung. Kutip lah semua syiling yang orang buang tu. Cukup bulan, kasi masuk mesin syiling... Selesai!

2. Menyimpan Lain sikit konteks menyim…