| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Isu "Last Seen" dan "Double Check" di Aplikasi Whatsapp




isu whatsapp ni adalah masalah yang paling kesyeee. bila someone tu dah last seen, tapi tak balas, memang a big trouble will come ! kan ? tak pun, tulisnya online, tapi tak jawab-jawab apa yang kita tanya. lagi rasa nak meletup kannn ?


aplikasi whatsapp dah macam jadi kewajipan untuk semua. especially, students di IPT mahupun para penjawat am dan swasta. kalau takde tenet, takde whatsapp, rasa macam nak pengsan sebab tak tahu pape. HAHA.

bila naik isu macam ni, aku sendiri rasa pelik. macam mana aku boleh hidup tanpa whatsapp ni dulu ? sebab aku start pakai android ni pun, hujung tahun lepas. menda ni, dah start lama dah. kah ! aku pun tepuk dahi...

okayyy. bukan nak merepek sangat pun. just nak bagitahu sedikit informasi or cara untuk mengenal pasti masalah seseorang kat whatsapp ni.


these checkmarks are actually very important since they are indicators that acknowledge the delivery of a message. here is what they mean:
  •  - message successfully delivered to the server.
  •  - message successfully delivered to the phone of your chat partner. Note: this does not indicate that the message was read, just that it was delivered.
also note that in a group chat you will only see one check mark indicating that the message was successfully delivered to the server.
if you only see a single check mark next to your message, there is likely nothing wrong with whatsapp or your phone. there may be several reasons why your message is delivered to the server, but not to your chat partner:
  • *their phone might be turned off or their phone's battery might be dead.
  • *they could be sleeping, especially if they live in a different time zone.
  • *they may not be connected to the internet (for example, if they are in an elevator, roaming or have no data credits).
  • *they might have seen the notification on the screen, but did not launch the app to acknowledge message receipt (very common in case of iPhone recipients).
  • *they might have blocked.

so, nampak kannn ? maka, jangan marah kalau member kau tak reply whatsapp tapi dah dabel tick. kalau nak sound jugak, tengok last seenya bila and then baru maki. kalau rasa tak nak kena maki, off kan last seen kau. kau tak dapat tengok last seen orang, orang tak dapat tengok last seen kau, puas hati. HAHA.

tapi, tak dinafikan memang ramai orang bergaduh pasal isu "last seen" dan "double check" ni. serius.

Hey there ! I am using WhatsApp.

TERKINI ! Abby Abadi Kembali Solo !


KUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini diberitahu suami kepada pelakon Abby Abadi iaitu Muhammad Noor Farhan Che Bakar, 24,  melakukan dua kali lafaz cerai terhadap pelakon itu termasuk salah satunya tidak dimaklumkan kepada mahkamah. 

Sehubungan itu Hakim Syarie iaitu Shaiful Azli Jamaludin terpaksa menangguhkan permohonan pengesahan lafaz cerai yang dibuat pelakon itu kepada 11 Jun depan bagi membolehkan lafaz cerai kali pertama difailkan.

Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abdul Manan, 37, sebelum itu mendedahkan kepada mahkamah suaminya pernah memberitahu seorang kenalan bahawa mereka sudah bercerai.



Pasangan itu bagaimanapun meminta nasihat kes itu kepada bapa saudara Muhammad Noor Farhan yang juga defendan dalam kes ini dan mereka kemudiannya melakukan rujuk tanpa melaporkan kes berkenaan kepada mahkamah.

Pelakon drama bersiri Gerak Khas itu turut memberitahu kejadian itu berlaku pada Januari lalu. Abby dan Muhammad Noor Farhan bernikah pada 9 Julai 2013 iaitu sehari sebelum menjelangnya Ramadan.

Mereka bernikah di Selatan Thailand. Berita penuh akan dilaporkan kemudian.

LAPORAN PENUH : SINI
YA ALLAH. 

bergegar lha arashmu dari hari ke hari. Allahukabar... rasa macam, kenapa lha jadi macam ni ? bukan fokus pada artis je. kepada orang umum pun... ya Allah, terkejut jugak akan berita ini. semoga kita sentiasa dipelihara olehNya. amin... yang mana baik, jadikan pedoman. yang mana tak baik tu, jauhkan... jadikan tauladan kita bersama. inshaAllah.

teringat... time dia mula kahwin dulu, aku publish kat blog aku ni :'(

Jep Sepahtu dan Kemenangannya di ABPBH



"la hau la wala quwwata illa billah"
"segalanya milik ALLAH"

kata-katanya sebagai pembuka bicara. alhamdulillah. setidak-tidaknya, masih ada artis tanah air yang tahu ape itu agama tatkala di dalam majlis dan ucapan.

yang baik, kita jadikan ikutan. yang tak baik tu, kita jadikan tauladan. tak macam tu ? tak semua artis kita ni teruk walaupun........ k. sambung sendiri. hiks !

confirm ramai wanita-wanita yang cair dengan Jep Sepahtu ni. tak payah cakap budak, remaja. malah, mak-mak pun mesti suka si Jep ni. ade rahsia disebalik rupa dan bakatnya. kannn ? HAHA. angguk je lha.


by the way, tahniah !
ARTIS KOMEDI LELAKI POPULAR

as expected. you deserved to win :)


Senarai Pemenang ABPBH 2013 #24Mei2014

Artis Baru Lelaki Popular
1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris
Artis Baru Wanita Popular
1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya
Pelakon TV Lelaki Popular
1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar
Pelakon TV Wanita Popular
1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha
Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak
Pelakon Filem Wanita Popular
1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin
Artis Komedi Lelaki Popular
1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak
Artis Komedi Wanita Popular
1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby
Penyanyi Lelaki Popular
1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir
Penyanyi Wanita Popular
1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna
Artis Duo/Berkumpulan Popular
1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Syed Shamim
Pengacara TV Lelaki Popular
1. Datuk AC Mizal
2. Johan
3. Nabil Ahmad
4. Nik Michael Imran
5. Zizan Razak
Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Erra Fazira
3. Fara Fauzana
4. Hazlin Hussain
5. Neelofa
Penyampai Radio Lelaki Popular
1. AG
2. Halim Othman
3. Johan
4. Kieran
5. Ray
Penyampai Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Dina
3. DJ Lin
4. Fara Fauzana
5. Norshela Baharudin
KATEGORI ONLINE
Artis Lelaki Stailo
1. Adi Putra
2. Awal Ashaari
3. Karl Shafek
4. Nazim Othman
5. Shaheizy Sam
Artis Wanita Stailo
1. Fazura
2. Mizz Nina
3. Scha Alyahya
4. Yana Samsudin
5. Ziana Zain
Gandingan Serasi Di Layar



  1. Aaron Aziz & Nadiya Nisaa
  2. Aeril Zafril & Wawa Zainal
  3. Azlee Khairi & Zara Zya
  4. Zizan Razak & Siti Saleha
  5. Izzue Islam & Tiz Zaqyah
Watak Jahat Dalam Drama / Filem Popular
1. Datuk Rosyam Nor
2. Hanez Suraya
3. Izreen Azminda
4. Nabila Huda
5. Sofi Jikan
Artis Berpengaruh Di Laman Sosial
1. Datuk Siti Nurhaliza
2. Nora Danish
3. Shila Amzah
4. Yana Samsudin
5. Zizan Razak
Chef Selebriti Paling Popular
1. Chef Amran
2. Chef Anis Nabilah
3. Chef Nik Michael Imran
4. Chef Sherson Lian
5. Chef Wan
Aksi YouTube Paling Popular
1. Parodi Sayang (Bobo)
2. Parodi Gwiyomi (Nora Danish)
3. Anak Tomok OIAM Merajuk (Tomok)
4. Macam Cantik Je Macam Comel Je Versi Nasyid (Amar)
5. Mengajar Kanak-Kanak Riang (Mat Luthfi)

PEMENANG ABPBH 2013

* sumber gambar : berita harian *


Tips Nak Pandai Adobe Photoshop.

Assalamualaikum ;

Haaa. Ini kisahnya bermula bila menunaikan tanggungjawab buat poster untuk Minggu Keusahawanan Siswa, iCEPS10. Korang boleh explore lagi pasal ni kat www.iceps10.wordpress.com. Lepas tu, ade lha sorang member ni tanya, macam mana kau belajar buat semua ni ? *dalam hati ni, ya Allah. Ape menda lha dia ni merepek. Bukan lawo pun aku buat*

Bila berlaku insiden tu, terpanggil lha rasa hati nak hapdate. Kehkeh. So, nak tahu tak ni ? Ngeee.

First, kne lha install dulu kan ? Google je. Amik yang file portable. Senang. Amik Cs3 pun da ok.

Then, kena tekan² itu ini. Lepas tu, siap ! Haha. Mesti rasa tak membantu kan ? Tapi, gitu lha caranya macam mana Fya tahu ape itu photoshop pada zaman dulu kala. Sedih kan ? Guru pun takdok. Haha.




Tapi, alhamdulillah. Walaupun tak hebat mana, at least da ade basic nak buat sendiri. Lepas ni, insha Allah nak try berguru plak. Nak cuba lebih jauh :) Korang² pun bole jugak ! Ngeee...



posted from Bloggeroid

ShareThis