| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Wordless Wednesday #22

assalamualaikum ;








*dalam 30 minit. tanjat boboi >.<

Laman Sosial Media Yang Baru - kampus.my

assalamualaikum ;

wah wah. alhamdulillah Allah mengizinkan fya nak update lagi untuk hari ini. haa. kali ni pasal social media yang baru. apekah iaa ?

nah, ni fya punya :)


amacam ? smart kann ? ni malaysian punya baa. jom ! kita ramai - ramai sokong dan sign up. setakat ni, jumlah pengguna sudah menjangkau 3000++. ni jugak menggabungkan facebook, twitter dan myspace. okay. dia menggunakan sistem follow memfollow macam twitter. design macam myspace. dan sistematik macam facebook. nice kann ? siap ade radio lagi tau. awesomeeee :)


eh eh, ape lha fya ni. tak bagi lagi ape linknya. hehe.
nah ! sign up sini ---> http://kampus.my/

Terbaru ! - Extension Untuk Berchatting Di Twitter.

assalamualaikum ;

twitter merupakan laman yang dicipta selepas facebook. dan pengguna twitter juga tidak kurang hebatnya. rata-rata artis mahupun orang biasa gemar menggunakan twitter kerana ramai yang berpendapat bahawa laman twitter akan membuat sesama pengguna lebih rapat berbanding facebook.


eh, kome ade twitter jugak ? ape lagi ? jom follow memfollow ! fya pun lebih aktif ditwitter berbanding laman sosial media yang lain :)
baiklah. sekarang, nak tahu tak ape yang fya jumpa ? fine. rasenya, ramai dah tahu. tapi, saje nak share kepada sesiapa yang tak tahu. twitter sekarang da bole chatting macam facebook dan myspace tau. caranya ?

simple. kena install http://bonfire.im/extensions/, dan siap ! :)

ni kalau kat fya punya.


tp kann, orang yang ade install chat baru kita bole chat jugak ngan dia. so, tunggu ape lagi ? moh lha kitaaa ^^,

Bukan Sekadar Diari. . .

assalamualaikum ;

pesanan penulis : idea yang lahir berdasarkan pemerhatian dan pengalaman. 
kisah juga ini tidak ada kaitan dengan sesiapa antara hidup atau meninggal dunia. 
jika ada, ia hanya satu kebetulan sahaja. hayatilah !


------------------------------------------------------------------------------------







banyak sangat kenangan manis mahupun pahit yang berlaku kepada diriku. yang paling aku tergamam, aku ditawarkan ke Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian di Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai. sesuatu yang langsung tidak aku jangkakan. jauh difikiran even memang aku ade lha mintak :P meski, tidak aku nafikan bahawa aku pernah berhajat besar untuk menyambung pelajaranku di sini. how can aku same U dengan seseorang yang pernah aku sayang ketika suatu masa dahulu sampai sekarang. kesetiaanku yang langsung tidak bercambah. mungkin, ada pihak yang mengatakan, itu adalah kemanisan. tapi, keperitan adalah buatku. mana tidaknya, meskipun begitu, aku sedang berusaha melupakannya, tetapi Allah tetapkan ia begitu. da setahun kami belajar sama, kami sama fakulti. namun, langsung tidak pernah bertegur sapa. seperti langsung tidak pernah kenal sebelum ini. . .

terima kasih Allah memberikan aku pinjam duniaMu. bagi aku, aku belum terlalu cukup matang untuk dikatakan dewasa. namun, aku tetap bangga menjadi diri aku :) kenapa aku terlalu sayang kau duhulu ? hish. and kenapa aku di sini ? sama dengan kau ? jawapan please. adakah aku patut terus untuk menyayangi engkau ? dan kenapa aku memang sedang menyayangi kau ? :( kita putus pun sebab keadaan yang kita sendiri belajar, dan manfaatkan. semuanya kerana agama Allah. kau tahu, mungkin pada mulanya aku sendiri blur. kenapa kau buat macam tu ? tetiba nak lost contact ? tapi, biiznillah, aku di sini, aku semakin faham kenapa kau berbuat demikian. jujur aku katakan, aku langsung tidak pernah marah kepada kau. . .

banyak perkara yang aku dah cuba lakukan. but, aku masih teringatkan kau even kita tak pernah langsung ikhtiraf istilah ' couple ' dalam hubungan akrab kita even teman lain sangkakan ianya begitu, kita tetap menolaknya kann ? kalau kau nak tahu, aku rindu sangat kat kau. aku rindu sangat nak sembang dengan kau. macam keakraban kita dulu :) tapi, aku pernah terbaca, " adalah paling sweet bila sama - sama saling suka menyukai dan saling mendoakan tatkala sama - sama juga tidak mengetahui bahawa sama - sama sedang melakukan perkara yang sama " :')

10 05 10. sewaktu aku bergegas nak ke orientasi kat Matriks. kau cakap, kau sayang aku. kenapaaa ? aku tergamam tahu tak ? sepanjang kita kenal, aku tak pernah langsung terlintas untuk menyukai engkau. kau sering memburuk - burukkan diri kau. kau cakap kau pendek, hodoh, miskin, jahat, kedekut. hee. pendek kata, memang hena lha di mata manusia. aku pun tak tahu kenapa aku percaya semua apa yang kau cakap dan aku layan je. tapi, seburuk - buruk kau tu, kau 9A 1B 1C SPM rupanya. kau tipu aku, kau cakap, 6A. tapi, aku dah pasang spy. spy aku cakap, kau highest dalam akaun ! cess. agak daaa. konon lha kann. time SPM dulu, asal paper abes je, kau cakap, kau tendang pintu lha, kopakkan pintu loker lha, ape lha. konon nak tunjuk exam tu susah. padahal, grr. tengok result lha kann =..="

kau tahu tak aku bengang ? ni bukan first time kau kencing aku kann, then aku tipu pulak SPM aku. geram. asek kau semendang tipu aku. then, saje aku plak try nak tipu kau. mara gilak kau. HAHA. kau tahu, aku takut sangat hilang kau time tu. menggelabah kot. tapi, aku segan. takde lha aku cakap. time ekspo U kat Stadium haritu, kau cakap, kau tak pergi. mara aku lha, takde kawan lha, takde transport lha. lastnya, aku jumpa kau kat situ. aku sepak kau. time tu, sesak. kau tak sempat nak balas pape. tetiba, kau call, mara aku, aku menangis tahu takk ? padahal, kau mara memain je. jahat lha kau ni. then, kau pujuk aku. ajak pergi JJ nak belanja Big Apple konon. aku tak layan. padan muka ! HAHA. terasa macam cinderella. kau ni baik sebenarnya kann ? angin - angin kau pun, kalau time kau baik, memang kau baik sangat. aku tak nafikan. bila kita keluar, asal ape aku mintak, semua kau bagi. kadang, malam sebelum keluar, aku da order dulu. HAHA. esoknya jumpa, mesti kau bawak. haizz :)

kau ingat tak bila first time aku tengok muka kau ? kau Giant lha. Marrybrown. siyes aku engat kau bohong. yela. kau kann suka tipu aku. HAHA. sebelum tu, kau da menapak depan rumah aku. aku engat, siapa lha kann terjerit - jerit. rupanya, memang kau. kononnya, nak bagi bukti lha yang kau tak tipu aku =..=" ngek lha kau. tu pun aku tercengang. ntah betul ke tak itu kau. tapi, oleh sebab kau ade dengan pijoy, aku percaya lha itu kau. sah - sah pijoy yang bawak kau pergi rumah aku even tak masuk. HAHA. then, bila aku sampai Marrybrown, kau da ade kat situ. tercengang aku tengok kau makan. semangat ! HAHA. kau hulur RM10 suruh aku beli. tapi, aku segan lha mek ! aku amik, aku simpan masuk poket. next, aku duduk kerusi depan kau, aku tengok je kau makan. aku tahu kau segan, tapi, ape aku kesah ? padan muka kau. HAHA. pijoy pun ade. hee. kau ingat ke tak ni ?

lepas tu, hari anugerah sekolah kau. pewwwit ! pelajar terbaik kann. dapat lha naik pentas. jeng jeng jeng. kita jumpa lagi kat Giant kann ? kau lha gedik sangat nak jumpa. at last, aku layan jugak lha kau, aku pergi dengan ain. aku bagi pinjam buku yang kau nak tu. konon, nak improve BI lha. HAHA. then, ade lha surat ehhem dalam tu. hepp. bukan surat cinta lha ngekk. surat yang kau mintak tu lha. tergelak - gelak kau tengok muka ain tu kann ? jahat lha kau ni. kenakan orang je kejanya. ngekk.

hee. kalau citer satu - satu, letih aku nak menaip. tapi, ade lha satu ni. 01 05 10. hari tu, check UPU kann ? kita keluar. hurm,, UO kann ? then, Parade kot. lepas tu, UO balik. kann ? kita main boling. aku belanja. kau merengek macam bebudak. HAHA. ikutkan, aku tak minat boling UO tu. aku prefer JJ punya lagi. tapi, adik aku lha katakann, layan sudaa :P haa. beria kau nak semak UPU aku. senget. check lha diri sendiri punya dulu ! lambat sangat line. tup tup, aku dapat UiTM Arau, Perlis. lepas tu, baru kau check kau punya. aku pernah tau berangan nak same U dengan kau. tapi, aku tahu mustahil sebab kau mintak tamhidi USIM. sedangkan, aku tak mintak langsung. sebelum keluar keputusan UPU kau, kita jalan - jalan. serius. aku rase kita kawan biasa. and tak pernah aku terfikir yang kita akan lebih.

pada hari yang sama. kita pergi solat zohor. handset kau, pada aku. aku lupa nak bagi balik before kita pergi solat tu. sebelum kau bagi, kau ade pesan. jangan tengok draft. kann ? kau ni, bagus kann. da kau cakap jangan, alahh baik benor lha aku nak jangan jugak. HAHA. aku bukak lha wei. tapi, sampai sekarang kau tak tahu. aku baca. tergamam aku. macam - macam luahan kau dalam tu untuk aku. berulang - ulang aku baca kau tahu. kenapa kau tak terus terang je kat aku ? then, kau pun siap solat. aku tercengang. kantoi lha aku. aku memang da spare ayat nak temberang kau yang kenapa aku awal keluar. nasib lha kau percaya. HEHE. lepas tu, aku diam je kann. kau tegur aku, nape aku pelik ? aku gelakkan aje. aku sengih, aku diam. kau je dok membebel sensorang. HAHA. mana tak terpana aku ?


kau tahu, balik tu, aku termenung je. aku macam tak percaya. betul ke ape yang terjadi hari tu ? lepas tu, time kau dalam bas, kau mesej aku. kau cakap, kau dapat tamhidi tu. ya Allah, syukur alhamdulillah. kau dapat ape yang kau nak kann ? lepas tu, aku pun chow ke Matriks. aku masuk awal siket dari kau. beria aku apply diploma. lastnya, aku pergi Matriks. baik aku tak payah mintak UPU =..=" aku ingat lagi, last kita jumpa before aku ke Matriks tu, aku terambil handset kau. hee. aku pun tak perasan how can handset tu ade pada aku. cepat - cepat aku bagi pijoy suruh pulang kat kau balik kann ? sebab, kau ade cakap yang kau memang ade nak datang Ipoh lagi. siap aku letak surat lagi dalam tu. lepas kau baca surat tu yang kau terus luahkan sayang kau tu. haizz :) 


aku sedih sangat bila handset tu kat aku. sebab, malam aku nak berangkat, kau mane ade mesej aku. pergi jenjalan Alor Setar, orang pasal lagu Wali Band. ngan lagu Baik - Baik Sayangnya. arghhh ! tapi, aku terasa sweet sangat sebab kau call aku pakai number rumah kau, public :') kau bagi kata semangat. and sekarang, handset kau tu, ade kat rumah aku. sebenci - benci aku, semarah - marah aku, aku tetap simpan semua. beg, baju, handset, kad, lesen, surat, jam and bla bla bla. da macam couple pulak. padahal, tak pun. adik beradik je. *konon. HAHA. aku tahu, kau mesti dah lupakan semua ni. ntah. 


HAHA. dua kali bhai kau mintak couple. bila aku tanya, kau memain ke serius ni ? kau mesti akan jawab yang kau memain. lepas tu, nak ungkit pasal aku dengan ex aku yang sewel tu. ciss. ade sekali tu, kau mintak time lecture bisnes. nasib nak habis kelas da. tup tup, handset aku bunyi. haa. aku ingat lagi, haritu hari ahad. sebab tu kau kacau aku. yela. aku kann ade kelas hari ahad. aku terus hilang fokus dalam kelas. melayang aku bhaii. aku tak dapat bayangkan kalau aku couple ngan kau. confirm hari - hari aku kena ceramah, tazkirah. pastu, bagi hadith bagai. 


HAHA. last but not least, bermula lha kisah perjalanan kita. . . sehingga kita kat sini. aku sangkakan, kita keluar sama pada 27 07 10 tu lha yang terakhir kita akan bersua. rupanya, aku silap. unexpected, aku masih diizinkan Allah untuk tengok sendiri kau kat sini. aku pernah mintak kepadaNya, agar aku diberi peluang untuk tengok sendiri siapa kau sebenarnya. adakah kau mempermainkan perasaan aku semata - mata, atau sebaliknya. Allah menjawab pertanyaanku dengan tempatkan aku sambung Ijazah bersama - sama dengan kau. aku sendiri tengok. kau tak bercakap dengan perempuan. sepanjang kita belajar sama, sekali je aku pernah tengok kau cakap dengan perempuan. itupun, esaimen yang kita semua budak USIM kena buat. kalau tak, memang tak. kau memang macam aku kenal dulu. dunia kau, hanya kau.

masih mekar dalam ingatanku tatkala aku hadir ke Nilai sehari lebih awal dari hari pendaftaran kita masuk ke USIM. aku sekeluarga berhenti rehat kat highway R & R Tapah. aku jalan dengan ma aku. sekali, kita berselilih. aku dari muka mamai, segar terus aku. lalu, aku toleh belakang, begitu juga kau. ya Allah ! aku da lha ngah cuak cmane aku nak hadap kau kat U nanti time tu. tup tup, mak aihh. awalnya jumpa. start dari haritu, kau mesej aku. tapi, sekejap je aku dapat merasakannya. tu pun, awal sem 1 je. lagipun, memang tak macam dulu. kerja kau, asek lha nak dok buat aku panas. HAHA. tapi, kau nak tahu, kau tak berjaya pun. aku tahu siapa kau. kau memang suka buat orang macam tu. lebih - lebih, aku. kau saje nak buat aku benci kau. ya Allah, kau gagal ! :)

akhirnya, angan aku yang aku rasakan mustahil itu pun tercapai. nak diceritakan semua, tak tidur lha aku malam ni. segala kenangan aku dengan kau, masih segar dalam ingatan aku. tu, jam kita. dari aku hampir nak buang, aku bawak ke sini. silap - silap, aku pakai jugak baju kau bagi tu kat sini. lawak je bila kawan - kawan aku cerita, aku toleh kau, kau pandang tempat lain. bila aku toleh tempat lain, kau tengok aku. kadang, siap senyum lagi. HAHA. deme saje nak kenakan aku kot ehh ? kadang tu plak, kawan - kawan kau kenakan aku depan kau. aku dengar je. tapi, saje aku buat pekak, pandang tempat lain. padan muka. HAHA. ntah. malas aku fikir sangat.

pertemuan kita kat sini menyebabkan ingatan aku semakin mekar pada tautan kenangan. serius aku semakin susah nak lupakan kau. agak - agak kau, kau ingat kat aku lagi tak ? yela. since aku masuk sini, kau tak pernah tegur aku. even dalam lecture, kita duduk dekat sangat. kadang, kau betul - betul depan aku, aku betul - betul belakang kau. time aku training netball, kau ade kat court sebelah main futsal. time aku makan kat cafe, kau ade jugak makan sama kat situ. time kita berselisih kat library, cafe, kita same - same pandang tempat lain. dalam dewan exam, ade rezeki, kita duduk dekat. HEHE. tapi, dalam hati aku, hanya Allah sahaja yang tahu. aku nak sangat kita macam dulu :')

ntah. patutnya, kisah ni da lame mati dalam diri aku. sampaikan, folder mesej aku dengan kau dulu, aku still simpan. mesej kita gaduh pun, aku simpan. mesej kau cakap aku kakak kau sampai bebila pun, aku simpan tau. aku tak tahu nak ungkap macam mana da. aku malas ingat lebih - lebih. pape pun, good luck exam final ni. ahakz ! macam lawak pulak bila same - same wish good luck. kau wish aku, aku wish kau balik. aku rase suprise gila bila kau wish time sem 1. bila sem 2, aku tunggu. tup tup, kau bagi jugak. nampaknya, aku memang akan sentiasa menunggu sampai kita habis sem 8 nanti. HEHE. almaklum, same U lha katekann. eleh. tapi, kau tu pandai. mesti kau dekan lagi sem ni kann ? haritu da dekan da. time kau tamhidi, kau selalu dekan jugak kann ? macam lha aku tak tahu. 

HAHA. aku ingat lagi dulu, time kita baik, kau pernah pesan, kalau kau masuk tamhidi USIM, aku kena terima apa yang bakal berlaku. kau cakap, nanti kau belajar agama. hafal al - quran, hadith. so, besar kemungkinan kau akan tak contact aku da. then, aku jawab, aku terima. asalkan, kau dapat apa yang kau nak. cuma time tu, aku ambil perkara tu sambil lewa. aku tak sangka kau betul - betul maksudkannya. masih jugak aku ingat, lepas kau cakap kau nak lost contact terus dengan aku, kau bagi aku satu pesanan. bahawa, cinta kita hanya untuk - Nya, rindu kita hanya pada nikmat syurga -Nya, taat kita hanya pada perintah - Nya. ya Allah, menitis air mata aku :')

time orientasi haritu, kau cakap, kau ade awek kann ? usaha sungguh kau nak bagi aku sakit hati kann ? awek kau tu, mesti sangat cantik kann ? erk ? tapi, kau nak tahu, sampai sekarang aku tak pernah percaya yang kau ade awek. sebab, aku sangat kenal style kau. kau bukan sebarangan. kalau tak kenal kau cmane, orang takkan bole ngam dengan kau. tu yang sampai semua adik - beradik kau teruja nak berkenalan dengan aku tau tak =..=" tapi, kau tak tahu rasanya, kann ? :) bukan sebab aku yakin kau milik aku. cuma, aku memang sangat mengenali siapa kau. dari kita kenal dari zaman persekolahan dahulu, sampai lha sekarang. even, kita tak pernah sama sekolah sekalipun. see ! akhirnya, kita sama U. even, perkenalan kita hanya satu kebetulan :) yeahh. pijoy ! thanks pijoy ! HAHA.

akhirulkalam, ya Allah, jika benar aku sukar melupakan dia, temukan lha aku pengganti sama seperti dia. namun, jika benar dia jodohku, eratkan lha kami ya Allah. jangan Kau jarakkan kami. meski, mungkin masa itu masih belum mengizinkan untuk kami menyulam perasaan itu lagi. aku setia menunggunya. hanya dia. insyaAllah. aminn :')

Hutang Negara 2012 - RM 456.1 Billion

assalamualaikum ;

salam jumaat yang barakah ! :) fya sebagai warga ekonomi dan muamalat tetiba rasa nak share pasal artikel ni. nak kata terkejut, tak. nak kata dah biasa dengar pun tak. hurm,, entah lha. pape pun, jemput baca :)

-----------------------------------------------------------------------


Ketika ini hutang negara berada pada paras RM456.1 bilion di mana bersamaan 53.5 – 54 peratus daripada Kadar Dalam Negara Kasar daripada had yang telah ditetapkan Kementerian kewangan (MOF) setakat ini iaitu pada paras 55%. Walaubagaimanapun jawatan balas Timbalan Menteri Kewangan (Datuk Seri Awang Adek) di Dewan Rakyat menasihatkan rakyat Malaysia tidak perlu risau.
Tahap hutang negara yang tinggi untuk tempoh yang berterusan, sebenarnya boleh memberikan kesan ekonomi dan kewangan negara dalam tempoh jangka panjang. Keadaan ini akan bertambah buruk jika wang yang telah dipinjam dibazirkan untuk tujuan projek-projek mega yang sebenarnya tidak perlu pada masa sekarang, tetapi diperuntukkan semata-mata untuk “mengenyangkan” suku-sakat dan kroni.
  • Tetapi dalam pada masa yang sama, tiada satu iltizam yang benar-benar menunjukkan keyakinan kepada semua yang Malaysia sedang berusaha mengatasi kadar hutang negara yang tinggi ketika ini
  • Akhirnya, kita akan terus melihat kadar hutang negara terus bertambah daripada tahun ke tahun selama 15 tahun lamanya
Malaysia Debt Crisis 2012 Hutang Negara Malaysia 2012 (RM456.1 Bilion) : 2 Syarikat RATINGS AGENSI ANTARABANGSA Beri Amaran Kepada Malaysia!!
Jika kerajaan tidak melakukan pelan pengurangan fiskal yang mampu memberikan keyakinan kepada semua, implikasi yang jarang-jarang kita diajar dan dididik di kaca televisyen & di akhbar arus perdana, di mana Malaysia bakal menghadapi risiko penurunan gred penarafan kredit.
Terkini semakan kami kepada laporan berita daripada Channel News Asia bertajuk (Malaysia faces credits rating cut) yang dimuatkan di ruangan perniagaan menunjukkan telah terdapat beberapa syarikat-syarikat RATINGS AGENSI ANTARABANGSA yang telah memberikan “peringatan dan amaran awal kepada Malaysia”. Antaranya ialah seperti:
  1. Standards & Poors
  2. Moody’s Investors Service
Malaysia Debt To GDP 2012 Hutang Negara Malaysia 2012 (RM456.1 Bilion) : 2 Syarikat RATINGS AGENSI ANTARABANGSA Beri Amaran Kepada Malaysia!!
Kedua-dua agensi ini telahpun memberikan amaran kepada kerajaan Malaysia bahawa “RATINGS” bagi BON-BON TERBITAN KERAJAAN PUSAT di arena antarabangsa besar kemungkinan akan diturunkan daripada :
“Rating ( A- ) diturunkan kepada ( BBB )”
Hutang Kerajaan Malaysia 2012 Hutang Negara Malaysia 2012 (RM456.1 Bilion) : 2 Syarikat RATINGS AGENSI ANTARABANGSA Beri Amaran Kepada Malaysia!!
Ini semuanya berpunca daripada HUTANG NEGARA yang terkini sudah mula mencecah kepada paras 54% daripada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar). Tetapi, persoalannya apa implikasinya kepada Malaysia jika rating tersebut diturunkan?
Sekiranya ia terus berlaku tanpa perubahan yang radikal daripada sekarang, antara implikasinya ialah :
  • Nilai matawang ringgit di pasaran antarabangsa akan mula jatuh dan jumlah hutang luar negara merujuk kepada ekonomi Malaysia secara keseluruhan akan menjadi lebih sukar untuk dibayar. Ini kerana kadar pertukaran wang asing menjadi lebih tinggi dan sektor import akan mengalami kerugian yang teruk
  • Apabila nilai matawang ringgit mula jatuh dan kita boleh mengalami kegawatan ekonomi yang serius disebabkan kekurangan “KECAIRAN” dalam SISTEM KEWANGAN di Bank-Bank tempatan, sehingga boleh menyebabkan kadar faedah pinjaman di Bank-bank tempatan melonjak tinggi. Kesannya akan berbalik kepada rakyat Malaysia juga
  • Akhirnya, ia akan turut mengakibatkan banyak sektor-sektor lain mengalami kemelesetan kerana IMPORT UTAMA dari negara-negara maju oleh kebanyakan negara membangun seperti Malaysia yang menggunapakai TEKNOLOG TINGGI yang digunakan di sektor-sektor pembuatan seperti perkilangan dan lain-lain
  • Seterusnya., ada kalangan anda di sini mahu berkongsi maklumat?
Negara Malaysia Terkini Video Laporan Berita Channel News Asia : 
Keadaan Hutang
KLIK SINI

Sebenarnya kenaikan tahap hutang negara boleh membawa kesan kepada dasar keseimbangan antara pengurusan hutang, dasar fiskal dan dasar monetari. Dengan hutang dalam negeri yang membentuk 96% daripada jumlah hutang negara ketika ini, kerajaan lebih mengutamakan pinjaman dalam negeri yang mempunyai kecairan tinggi, kos pinjaman serta dapat meminumkan risiko pertukaran matawang asing (forex risk).
  1. Hutang Kerajaan Persekutuan yang terkini adalahsebanyak RM456.1 bilion atau 53.5 % nisbahKeluaraan Dalam Negera Kasar (KDNK).
  2. Hutang dalam negeri yang berjumlah RM438.0 bilion atau 96.0 % daripada jumlah keseluruhan hutang, manakala baki RM18.1 bilion atau 4.0% merupakan hutang luar negeri.
Tetapi….ada tetapinya, angka-angka di atas belum termausk lagi apa dinamakan sebagai perbelanjaan di luar peruntukan Belanjawaan atau ‘off-balance sheet spending’. Ini kerana kerajaan Malaysia ketika ini banyak menerbitkan Bil Perbendaharaan, Terbitan Pelaburan on simpanan), sekuriti Kerajaan. Pinjaman inilah yang dimaksudkan dengan pinjaman yang tidak termasuk  (pinjaman luar jangka) dalam hutang RM456.1 bilion tetapi tetap dianggap sebagai hutang kerajaan Pusat.
“Hutang kerajaan pusat adalah hutang yang terpaksa ditanggung bersama oleh orang awam seperti anda semua”
Seandainya gagal dibayar oleh badan-badan berkanun dan GLCs yang dijamin kerajaan Pusat, maka kesemua ini akan menjadi hutang kerajaan Pusat. Dengan kata lain hutang kerajaan Pusat akan melambung tinggi daripada kadar hutang negara yang ada ketika ini. Contohnya :
  • Melepaskan tokoh korporat Tan Sri Tajuddin Ramli daripada membayar hutang sebanyak RM589 juta kepada Danaharta sedangkan Mahkamah Tinggi, KL pada tahun 2009, memerintah beliau membayarnya kepada kerajaan
  • Melepaskan Maju Holdings Sdn Bhd dengan geran RM976.7 juta yang diberikan dahulu, setelah menjual konsesi Lebuhraya Kuala-Lumpur-Putrajaya kepada EP Manufacturing Berhad dalam urusniaga yang dilaporkan bernilai RM1.7 juta sementara geran RM976.7 tidak dituntut kembali oleh pihak Kementerian Kewangan

Antara Kesan Pengurusan Hutang Negara Yang Lemah

  1. Pengurusan fiskal yang lemah dan tahap hutang yang tinggi boleh menjejaskan matlamat dasar monetari
  2. Ini kerana ia boleh meningkatkan kadar inflasi dan menyebabkan kenaikan kadar faedah kepada paras yang sebenar negara ketika ini ataupun boleh menyebabkan juga nilai matawang ringgit Malaysia mula menyusut.
  3. Kadar faedah yang boleh melonjak jika pelabur hilang keyakinan terhadap keupayaan kerajaan untuk menguruskan dasar fiskal
Pelabur akan melihat samada kerajaan ada menunjukan inisiatif atau tidak untuk menangani hutang negara tersebut. Hutang tetap hutang. Jika pelabur melihat kerajaan Malaysia kurang menunjukkan insentif untuk menaikkan kadar faedah bagi mengawal inflasi semata-mata kerana mahu mengekalkan kadar yang rendah untuk membendung kos pinjaman, ini akan memburukkan ekonomi Malaysia pada masa akan datang.
Inilah antara implikasi yang perlu dibayar jika sesebuah negara mempunyai hutang yang tinggi tetapi tidak diuruskan dnegan baik
Berapa banyak hutang tiada masalah sebenarnya, tetapi komitmen untuk menguruskan sesuatu hutang itulah yang akan diperhatikan oleh oleh pelabur-pelabur daripada pada masa ke semasa.
Semua kita di sini, semuanya mahu yang terbaik jika dilihat dasar kerajaan agak tergelincir, kita mesti menegurnya walaupun kadang-kadang ia pahit untuk ditelan. Tetapi jika kerajaan membuat tranformasi yang benar-benar radikal bukan setakat kosmetik semata, kesannya bukan setakat kepada perkembangan ekonomi yang bertambah baik malahan “keyakinan rakyat” juga akan turut bertambah?!!
P/S : Apa pandangan dan respon anda melihat tahap hutang negara Malaysia ketika ini?


SUMBER : 


LIKEhttp://www.facebook.com/fyapelangi
 http://www.facebook.com/BramExpressServices.

Wordless Wednesday #21 - Not Only Just A Picture

assalamualaikum ;

Segmen : Doodle Nama Saya Part 2

assalamualaikum ;



huu. akhirnya, alhamdulillah ! berjaya jugak aku join segmen Brader Apit ni. haritu aku nak join, da ramai. ade sekali tu, aku nak join, siap da copy banner da. entry pun da siap separuh. tetiba lappy hang. sabar je lha ==" ade jugak aku nak join, tarikh da tutup :O huu. banyaknya dugaan. at last, dapat jugak ! hehe ^^,

kalau korang nak tahu lebih lanjut, bole klik banner itu taww ~
sebelum terlupa, nak tag :
http://coretanakhir.blogspot.com/
http://sayabudakbejurus.blogspot.com/

butiran yang ingin diletakkan :
nama : Fya Pelangi
warna : Biru ( #2E64FE )

DONE !
mudah - mudahan ade rezeki ^^,

BEN ASHAARI Tanya Blogger Siapa Nak ?

assalamualaikum ;

  
klik untuk lebih infomasi :)

fya rase, blogger patut memilih blog fya sebab blog fya ni global. tidak hanya tertakluk kepada mana - mana golongan tertentu. isinya juga umum. pelbagai kategori disajikan. maka, senang dan effisien untuk semua para pembaca :)

ShareThis