| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Tips Mudah Dapat Pekerjaan Selepas Tamat Pengajian

 
 
Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang untuk meluahkan idea dan pendapat dalam ni. So, macam mana puasa korang setakat ni? Hiks. Kejap je kan. Dah 13 Ramadhan. Nak separuh bulan dah. Terawaih amcam? Solat dengan tiang ke orang? HAHA.
 
Google Image
 
Dalam entry ni, aku nak tegaskanlah dulu ye. Bukan nak berlagak ke ape ke. Cuma sebagai sharing. Mungkin ade kekawan aku sendiri yang tak sedar peluang ni sebab rata-rata dah set 'kerja sekarang susah nak dapat'. So, mostly ramai yang mencuba tapi give up terlalu awal. Okayyy, meh aku share.
 
Alhamdulillah jugak, baru-baru ni aku baru je selesai praktikal. Kalau korang nak tahu kisah tu, boleh tekan SINI . Aku habis praktikal, 12 Jun 2015. Suppose 16 Jun 2015 aku dah start kerja. Tapi aku malas masa tu. Ghase macam tak cukup plak rehat aku. So, aku tangguh sehari jadinya 17 Jun aku start kerja.
 
Alhamdulillah, setakat harini, aku dapat 5 panggilan interview. Baru 2 minggu lebih aku habis praktikal. 2 kat KL. 3 kat area rumah sini je. Present report pun, baru je sudah minggu lepas. Alhamdulillah sangat. Interview ketiga yang aku dapat, itu lah interview first yang aku pergi dan terus dapat.
 
Besar sangat ke kerja aku yang sampai beria aku nak share ni? Tak pun. Biasa je. Sebagai Artist je. Designer.. Takde kaitan dengan certificate pun. Start pun sebagai trainer je dulu sementara 3 bulan ni. Lepas tu, insyaAllah baru dia bagi position tu. Certificate aku, Bach Administartion and Corporate Relation tapi aku kerja sekarang sebagai Artist? Memang. Jauhhhhh gila lari. Habis, macam mana aku apply? Aku main letak je kat resume pasal experiences aku ade blog yang korang baca ni, online business, designer blog website, pernah jadi sidang ridaksi majalah dan sebagainya lah. Semua tu macam kerja sampingan aku je. Plus minat aku yang sangatlah tinggi dalam bidang ni. Alhamdulillah, itu yang dipandang.
 
Google Image
 
1. Jangan terlalu demand gaji
Ye, kau ade degree. So, kau nak starting at least 3k macam tu. Weh, sape nak bagi? Kau fresh graduate, grad pun belum, pengalaman ape takde. Banyak cantik muka kau. Unless kalau kat KL, boleh lah kau nak merasa duit beriban macam tu. Tapi, kalau ikut ratio KL (bandar pesat) dengan tak berapa bandar, same je nilainya.
 
2. Jangan terlalu demand kerja
Yelah. Macam aku cakap tadi... Kau degree, engineer. Takkan nak kerja bahagian admin? Jatuh standard. Erk? Tadi kau jugak cakap kerja susah nak dapat. Lepas tu kau banyak cakap? HA HA HAAAA. Bukan ape, mulalah dari bawah :)
 
Google Image
3. Jangan malas
Beb. Kau nak kerja. Nak duit masuk setiap bulan. Tapi, malas. Alasan kau, sebab takde internet so kau macam tak dapat info untuk kerja kosong, lepas tu penat nak carik dah, lepas tu nak kerja kat situ jugak, lepas tu lepas tu lepas tuuuu... Kena rajin awak kalau nak berjaya. Unless awak tak kisah guna duit parents sampai tua. Jangan bila dah bosan habiskan beras, baru terasa nak apply. Tunggu lah kau anak kau dah ade anak baru nak dapat kerja. Banyak website untuk cari kerja. Antaranya, Job Street, jobsmalaysia, jobs ape ntah lagi. Malah, kat mudah.my pun ade tau.
 
4. Apply awal
Haaaa... Ni aku rasa main point paling penting. Buat masa sekarang ni, dengan pekerjaan pun terhad, gaji pun tak boleh nak demand dah kan. So, apply awal. Kau apply sekarang, bukan dia nak isi sekarang pun. Selalunya company bukak untuk backup jawatan pada masa akan datang. Kerja kosong pun rata-rata aku apply time tengah praktikal. Aku plak praktikal 6 bulan. Mana mahu apply lepas habis, memang habis lah jawatan tu nanti. Macam kerja aku sekarang ni pun, dah lama jugak lah aku apply, baru diorang panggil interview. Ade lah sebulan lebih macam tu kot sebelum aku habis praktikal. Ngam-ngam aku pun baru habis praktikal.
 
Google Image
 
5. Jangan penat mencuba
Di samping jangan demand gaji dan pekerjaan, jangan penat berhenti mencuba jugak tauuu. Mostly kerja kosong sekarang nak yang ade pengalaman sampai 3 tahun. Tapi, masalahnya yang berlambak sekarang budak yang baru lepas grad dengan pelbagai kelulusan. So, takpe lah. Yang mana kau rasa kau boleh, kau try je mintak. Jangan kisah orang sekeliling yang cuba nak jatuhkan kau. Andai itu memang rezeki kau, takkan ke mana :)
 
6. Doa
Last but not least, ini lah dia. Setiap agama ade cara macam mana nak meminta dari Tuhan kita. Bagi yang beragama islam, rajin-rajinkan solat dhuha. Bila kita rajin buat solat dhuha, memang kita akan rasa nikmat rezeki tu. Lebih-lebih dah akhir zaman ni, Allah bayar cash je. Ketenangan pun rezeki tau. Bukan duit dan harta je rezeki. InsyaAllah, akan ade company yang panggil bila kita sertakan dengan doa. Ingat tu.
 
Pssst: Bagi korang yang belum dapat kerja, tapi dah usaha macam-macam dah. Cuma belum rezeki tu. Aku nasihatkan, jangan duduk sesaje. Buat ape yang boleh buat. Berniaga online, jadi promoter ke ape ke. Sambung study pun bagus. Tak semestinya kerja je yang bagus. Duit tu nanti, simpan and kumpul, boleh guna untuk masa akan datang. Tak dapat banyak, sikit pun jadilah dari takde :)

Tips Memilih Laksa di Bazar Ramadhan

 
 
Google Image
 
Hai gaisss. Macam mana Ramadhan setakat ni? Ade yang dah monteng? HAHA. Pape pun, alhamdulillah Allah masih bagi kita semua peluang nak merasai dan mencari keberkatan Ramadhan tu. Dan yang paling kita lebih patut rasa bersyukur, Allah masih bagi peluang untuk kita bernafas hari ini. Syukur...
 
Google Image


Okayyy gaisss. Kenal tak ape menda ni? HAHA. Terliur takkk?
Sodapppppppppppppppp, awww :3

Sebagai seorang yang menggilai makanan atas ni, for sure pantang lain macam kalau tak sedap, mi tak kena, kuah cayor miyor and so on. Laksa punya penangan ni memang lain macam sikit. Satu-satunya feberet makanan aku yang dari kecik dan aku tak muak bila dah besau. Makanan lain, rata-ratanya kalau aku dah suka time kecik, time besau aku muak. Contohnya, kuih lopis. I iz kenod enymore.

Baiklah. Meh sini nak share tips untuk korang macam mana nak cari LAKSA yang kebabom time berkunjung ke Bazar Ramadhan ni.

1. Solo
Solo sini maksudnya pilih gerai yang jual Laksa SAHAJA. Satu gerai dia memang laksa je. Confirm siap ade periuk yang tengah bergelegak kuah panas kat belakang. Selalunya, yang fokus jual satu menda ni, insyaAllah barang yang dia jual tu kebabom.

2. Periuk Panas
Okayyy lah. Mesti korang akan cakap, susah lah nak cari yang jual laksa sahaja ni. Sebab, yelah. Diorang boleh buat karamel, mesti diorang akan selit jugak kan. Maka, korang cari yang ade periuk panas isi kuah laksa kat belakang. Selalunya macam ni pun sedap sebab panas. Dan kualiti kuah laksa tu terjaga.

3. Telur Rebus
Cari yang ade at least telur rebus secebis. Paling afdhal yang sebiji atau separuh. Kalau laksa takde telur, sah lah taukeh tak memahami perasaan penggemar laksa kat muka bumi ni. Selera apakah takde telur rebus dalam laksa? Kalau selera geng kita pun dia tak faham, apatah lagi kuahnya lah mi nya lah. Huuuu.

JANGAN:
1. Yang Dah Siap (Kuah)
Haaa. Ini paling pantang. Usah beli yang dah siap packing kuah dari rumah tu. Sah kurang kesedapannya kerana dia tak jaga kualiti kuah laksa tu. Takkan lah nak jual kuah sejuk. Ye dak? Nanti kita nak makan pun takde mood. 

2. Yang Baru Nak Packing
Emmmm. For me, kureng sikek kalau kita beli dah sendat padat dengan pengunjung lain, time tu lah dia baru nak bungkus. Satu memang membazir masa lah. Then, kebersihan. Nama pun bazar, memacam ghase, bau, air ade. Time tu baru nak packing timun mi ape semua, macam tak best lah. Unless, dia buat, tapi ade kat tempat khas dan kemas. Haaa, kalau macam tu, takde hal :)

Google Image


Haaaaaaaaa. Amacam? Moh lah serbu bazar japgi dengan membeli laksa. HAHA.

 
 
 

Alhamdulillah, Unofficially Married!

Assalamualaikum;

Fuh. Tarik nafas dalam sampai ke jantung nak buat entry ni. After a few years, I want to publish about my own life.

Alhamdulillah, on 12th June 2015, I am unofficially 'married' with my Bachelor of Corporate Administration and Relation with Hons at Universiti Sains Islam Malaysia after finish my internship program at Kumpulan Wang Simpanan Pekerja at Ipoh branch.

Yes. It is my 'partner' because it takes 4 years to finish it. It has many challengers and experiences. So, it same goes to partner in loving couple isn't it? Kehkeh.

It was really fantastic when I did my internship program there. For me, I achieved my target because at there I was given a few tasks and challenging. So, I don't think so that I just waste my 20 weeks at there. It's also reasonable because you got the allowances. A big amount for student. So, if you get their offer, just grab it. Believe me. It is so berbaloi-baloi.

That was not the main point. This entry is a special post. I want to thank to my beloved friends while I am doing my internship there. They are Ain Mn, first people I talked to. Did her internship with me. Same section at the same table. Ain k, as my fast and furious in salam at 5 o'clock. People always getting confuse with our face. I don't know why because braces and specky are really different. And Syafi (mama to be), my annoy partner. Yes, she is really annoying. Just imagine, in a month worked there, she has involved in a big crisis with the man staff. Kahkah.

It soooo unbelievable that I can have my friends there. Nope. I mean, my really good friends. They understand me, make me laughed and always taking care of me. And I know, they love me more :) For my last day, they are trying hard to make me cry but emmmm such a big ego in myself. So, you all is kenod. Hahaha.

Btw, thank you.
Saje tak nak buat cliƧhe acah-acah tulis panjang kat Stegram. Lepas tu bajet matsalleh kejap. Kahkah.

Pape pun, aku harap bila students search pengalaman latihan industri di Kwsp, maka akan keluar lah post aku ni on one of them. Aminnnn. Kah.

Korang, mekasihhh... Terharu. Tapi, tak tahu nak cakap thanks macam mana. Hopefully, kita semua berjaya tau. InsyaAllah :) Just appriaciate whatever happens because one day there'll someone who is appriciate you more...


posted from Bloggeroid

ShareThis