Tips Memilih Laksa di Bazar Ramadhan

 
Google Image
 
Hai gaisss. Macam mana Ramadhan setakat ni? Ade yang dah monteng? HAHA. Pape pun, alhamdulillah Allah masih bagi kita semua peluang nak merasai dan mencari keberkatan Ramadhan tu. Dan yang paling kita lebih patut rasa bersyukur, Allah masih bagi peluang untuk kita bernafas hari ini. Syukur...
 
Google Image


Okayyy gaisss. Kenal tak ape menda ni? HAHA. Terliur takkk?
Sodapppppppppppppppp, awww :3

Sebagai seorang yang menggilai makanan atas ni, for sure pantang lain macam kalau tak sedap, mi tak kena, kuah cayor miyor and so on. Laksa punya penangan ni memang lain macam sikit. Satu-satunya feberet makanan aku yang dari kecik dan aku tak muak bila dah besau. Makanan lain, rata-ratanya kalau aku dah suka time kecik, time besau aku muak. Contohnya, kuih lopis. I iz kenod enymore.

Baiklah. Meh sini nak share tips untuk korang macam mana nak cari LAKSA yang kebabom time berkunjung ke Bazar Ramadhan ni.

1. Solo
Solo sini maksudnya pilih gerai yang jual Laksa SAHAJA. Satu gerai dia memang laksa je. Confirm siap ade periuk yang tengah bergelegak kuah panas kat belakang. Selalunya, yang fokus jual satu menda ni, insyaAllah barang yang dia jual tu kebabom.

2. Periuk Panas
Okayyy lah. Mesti korang akan cakap, susah lah nak cari yang jual laksa sahaja ni. Sebab, yelah. Diorang boleh buat karamel, mesti diorang akan selit jugak kan. Maka, korang cari yang ade periuk panas isi kuah laksa kat belakang. Selalunya macam ni pun sedap sebab panas. Dan kualiti kuah laksa tu terjaga.

3. Telur Rebus
Cari yang ade at least telur rebus secebis. Paling afdhal yang sebiji atau separuh. Kalau laksa takde telur, sah lah taukeh tak memahami perasaan penggemar laksa kat muka bumi ni. Selera apakah takde telur rebus dalam laksa? Kalau selera geng kita pun dia tak faham, apatah lagi kuahnya lah mi nya lah. Huuuu.

JANGAN:
1. Yang Dah Siap (Kuah)
Haaa. Ini paling pantang. Usah beli yang dah siap packing kuah dari rumah tu. Sah kurang kesedapannya kerana dia tak jaga kualiti kuah laksa tu. Takkan lah nak jual kuah sejuk. Ye dak? Nanti kita nak makan pun takde mood. 

2. Yang Baru Nak Packing
Emmmm. For me, kureng sikek kalau kita beli dah sendat padat dengan pengunjung lain, time tu lah dia baru nak bungkus. Satu memang membazir masa lah. Then, kebersihan. Nama pun bazar, memacam ghase, bau, air ade. Time tu baru nak packing timun mi ape semua, macam tak best lah. Unless, dia buat, tapi ade kat tempat khas dan kemas. Haaa, kalau macam tu, takde hal :)

Google Image


Haaaaaaaaa. Amacam? Moh lah serbu bazar japgi dengan membeli laksa. HAHA.

 
 
 

Comments

Siss, aritu i pergi beli laksa. But they already bungkus that kuah. But sedap. Mcm mne pulak tue sis?
Fya Pelangi said…
Aku empuk kang minah ataih ni. HAHA
jue rahman said…
nak buat laksa la siang nnt