Posts

Showing posts from November, 2011

Kenapa Perlu Berbohong ?

Image
salam setia ;
alhamdulillah. dalam sehari dua ni, aku banyak menghabiskan masa mengedit blog ni mengikut citarasa aku tanpa ade sebarang entry baru. dan kini, aku free dihujung minggu ni, terdetik lha pulak aku nak buat entry. . .
Kenapa Perlu Berbohong ?


err. kejap. tipu ngan bohong, same je lha kann =.=!

bila kita kena tipu, mesti bengang kann ? tak kisah lha dengan couple ke friends ke or even maybe ngan parent kita sendiri ? tipu lha kalau cakap tak penah langsung bengang bila da kena tipu. tapi, penah tak kita terfikir, kenapa kita ditipu ? yang kita selalu tahu, marah + bengang. kann ? cuba kita carik sebab kenapa orang tu tipu kita. adakah dia tidak mahu kita mengetahui masalahnya ? ataupun tidak mahu bersikap menyusahkan ? atau mungkin, tidak mahu kita hiba, marah dan kecewa ? atau mungkin juga sudah benar - benar beralih arah ?

dalam kondisi ini, suara hati kita juga perlu turut memahami situasi dan keadaan. perlu diketahui, selalunya orang yang menipu itu mempunyai beberapa s…

Ujian Psikologi ! Jom Test !

Image
salam setia ;
ehhem. da lame kann takde entry kat blog ni. hehe. #bajet retis. aku faham. kemenangan bola malam tadi masih menghangat kann ? kat sini pun terpekik terlolong tengok bola. tapi, aku ade kelas. tak bole tengok. cess. oke lha. tanpa membuang masa.


suatu hari anda di rumah, berlaku 5 perkara serentak yang perlu anda ambil perhatian. iaitu : 1 ) telefon berbunyi 2 ) bayi anda menangis 3 ) seseorang mengetuk pintu / loceng rumah berbunyi 4 ) suddenly, hujan turun dengan lebat dan baju kering di ampaian 5 ) air sedang ditadah melimpah ruah
oke. sekarang, kome susun lha yang mane kome akan buat dulu. ikut turutan yuk ! : : : : : : : : : : : :





















da susun ? : : : : : : :

ni lha maksud simboliknya. jom lihat hasilnya ^^ 1 ) telefon berbunyi - anda kerjaya / kerja korang
2 ) bayi anda menangis - family korang
3 ) seseorang mengetuk pintu / loceng rumah berbunyi - kekawan korang
4 ) suddenly, hujan turun dengan lebat dan baju kering di ampaian - kehidupan seksual
5 ) air sedang ditadah melimpah ruah - duit / hart…

3rd Giveaway By Yana

Image
salam setia ;

simple entry ! hope ade tuah ^^ nak tag blogger retis :)
http://leeyagemini.blogspot.com/ http://legendarysapphire.blogspot.com/ http://cinqleafclover.blogspot.com/

Novel : Kontrak Janji Setia Antara Kita | Sambungan

Image
salam setia ;
hype ! nampaknya, Novel Kontrak Janji Setia Antara Kita sangat menggalakkan, alhamdulillah ;) maka, kami telah mempersetujui untuk membuat blog khas untuk novel tersebut untuk memaparkan semua bab yang telah disiapkan. kini, telah dipublish hingga 21 BAB ! dan akan disambung secepat mungkin. dan korang semua tidak perlu untuk menunggu demi minggu lagi ^.^
klik SINI http://novelpelangi.blogspot.com/

Novel : Kontrak Janji Setia Antara Kita | Episod : 5

Image
salam setia ;
sennggal ! silap hari. ku sangkakan hari ini hari rabu, rupanya, khamis ! bhaha. argh ! lantak pi lha ! yang penting, hari ni hari novel kann ? kann ? oke ! jomm sambung ! tekan SINIuntuk episod LEPAS.

* minggu ni, free 1 bab. maka, akan menjadi 3 bab kerana permintaan yang sangat menggalakkan. terima kasih kerana sudi memberi sokongan ^.^
8 Sakinah melipat marhana setelah mengerjakan solat subuh. Pandangannya meliar ke seluruh ruang kamar termasuk tempat peraduan suaminya malam semalam tetapi kelibat Rafiq langsung tidak kelihatan. Mungkin ada di luar, sangkanya.             Sakinah mengemas katil dan tempat tidur suaminya dengan cermat. Langsung tidak berniat untuk menyambung tidurnya kembali. Dia mahu menolong di dapur disamping menyediakan sarapan untuk saudara-mara yang masih belum pulang. Seusai mengemas bilik barulah Sakinah menyusul ke dapur. Dia menyarung tudung kerana masih ada lagi sanak-saudara yang bukan muhrimnya berada di situ.  Kelihatan senyuman nakal bertamu …

Wordless Wednesday #15 - ;')

Image
salam setia ;


i miss you ^.^

SPM ! Jangan Biarkan Perasaan Takut Menguasai.

Image
salam setia ;
wah wahh. adik - adik ! bersemangat pulun SPM ea ! yela. exam yang terakhir dalam alam persekolahan kann. SPM ni jugak lha penentu nak kemana lepas ni. kalau baik, baik lha. kalau tak, tak lha. namun, semuanya bergantung pada rezeki yang Allah dah takdirkan. kita sebagai hambaNya, usaha ! kemudian, doa dan  tawakal. jangan lupa doa untuk kawan - kawan jugak ;) sesungguhnya, apa yang Allah berikan, itu lha yang terbaik. percaya lhaa !
pape pun, buat betul - betul. yang mane bole skor tu, jangan lepaskan. esspecially kalau macam BM, rugi tak A+. malu dengan bangsa lain. Pendidikan Islam, malu kalau tak skor. subjek agama tu ! dan lain - lain. oke dear ?
sumber gambar : google
" من جد وجد ومن زرع حصد "
p/s : acehh. bajet SPM dulu straight A lha kunun -_-"

Memahami Itu Hati.

Image
salam setia ;
a n g g u k !
kat sekolah, kelas, bila cikgu mengajar, bila cikgu tanya, kita pun angguk. isyarat sebagai tanda, ' faham '. even, sebenarnya tak faham satu hapak pun.
tapi, bila kita memahami seseorang, adakah kita memberi ' angguk ' sebagai tanda sedang memahami ?
sebab tu aku cakap, memahami itu, hati. jika kita memahami seseorang, kita tahu ape yang perlu dilakukan kerana kita mengikut gerak hati disamping akal untuk berfikir. begitu jugak dalam kelas. kalau kita faham, hati mesti membuak - buak nak sambung belajar sesuatu tu. sekadar angguk, bukan bermaksud sangat pun. ye dakk ?
yela ! kalau tersengguk pun, angguk jugak. padahal ??

Novel : Kontrak Janji Setia Antara Kita | Episod : 4

Image
salam setia ;

eh eh. hari ni hari khamis kann ? haa. hari novel kann ? hehe. engat fya lupe ke hahh ? mane mungkin melupakan sambungan novel banyak peminat ni kann. hihi. oke ! jom sambung ! dan jangan lupa like ! hehe.

ape ? terlepass ? ouh ! bole di atasi keyh !

sini - 12, dan 3. oke ! da da ! sambung jomm !

6 Sekali lafaz namanya terpateri menjadi milik orang lain. Fikirannya tiba-tiba bercelaru. Terfikir-fikir nasib yang bakal ditempuhi. Dia bakal menempuh sebuah kehidupan baru. Malah kampung halaman ini juga bakal ditinggalkan. Perasaan cemas, takut dan risau membelah jiwa. Sakinah mulai ragu dengan keputusan yang diambil. Sedangkan ijab dan kabul telah terungkap. Sebelum ini dia tidak terlalu berfikir soal itu. Sakinah hanya menumpukan perhatiannya pada pengajian yang bakal disambung. Perkara lain ditolak ke tepi. Rasa teruja untuk menyambung pengajian benar-benar menggembirakannya. Oleh itu, tidak langsung benaknya teringat akan masalah lain yang bakal berkunjung. Tadi sewaktu tok …