Kenapa Perlu Berbohong ?

salam setia ;

alhamdulillah. dalam sehari dua ni, aku banyak menghabiskan masa mengedit blog ni mengikut citarasa aku tanpa ade sebarang entry baru. dan kini, aku free dihujung minggu ni, terdetik lha pulak aku nak buat entry. . .

Kenapa Perlu Berbohong ?



err. kejap. tipu ngan bohong, same je lha kann =.=!

bila kita kena tipu, mesti bengang kann ? tak kisah lha dengan couple ke friends ke or even maybe ngan parent kita sendiri ? tipu lha kalau cakap tak penah langsung bengang bila da kena tipu. tapi, penah tak kita terfikir, kenapa kita ditipu ? yang kita selalu tahu, marah + bengang. kann ? cuba kita carik sebab kenapa orang tu tipu kita. adakah dia tidak mahu kita mengetahui masalahnya ? ataupun tidak mahu bersikap menyusahkan ? atau mungkin, tidak mahu kita hiba, marah dan kecewa ? atau mungkin juga sudah benar - benar beralih arah ?

dalam kondisi ini, suara hati kita juga perlu turut memahami situasi dan keadaan. perlu diketahui, selalunya orang yang menipu itu mempunyai beberapa sebab tertentu. antaranya :

* mengelak konflik
* mengelak kesan daripada perbuatannya
* bagi melewatkan perubahan yang berlaku dalam hidup
* menyembunyikan sesuatu
* mengelak dari penolakan
* bagi mengawal keadaan
* menjaga air muka
* nak bajet bagus -_-"

see. betul takk ? dan juga dinasihatkan agar tidak melenting terlalu awal. siasat lha dulu pape hal pun. relax + coooolll je bila kena tipu. macho kena tetap ade bebb bila kena tipu. wihuu !

Comments

Za said…
buat2 kol kena tipu..tup2...satu ari kita pulak try nk tipu...awas! hehehe...suka entry ni :)
ReYnn said…
erk... mcm penah je ai bbohong ni :ohno
Anith Hanisah said…
bajet bagus??ceh..perasantan je tue..ahhaha
FYA PELANG! said…
@Za: hehe. terima kasih :)
FYA PELANG! said…
@ReYnn: dush2. takmo2. tak bagus gak senanya :P
FYA PELANG! said…
@Anith Hanisah: dy rase dy nak bagus, tapi tak dapat. so, tu dy menipu :)
Hans said…
suka entry nih
:-)
FYA PELANG! said…
@Hans: hehe :) thanx ^^,
AleeyaLiya said…
suke entri ni..skang liya kena belajar sabar dulu la kalau kene tipu..hihi
sst nk tanya mcm mana nak buat body blog kita jdi cm blog sst nie?
hihi
syErAh said…
aku kadang2 terlalu jujur kan?

tu sampai bleh timbulkan masalah.

and aku memang cepat melenting klu ditipu =.='
FYA PELANG! said…
@AleeyaLiya: hehe. mekasih ^^,

ouh. body ? maksudnye ? tak faham :P
FYA PELANG! said…
@syErAh: bukan semua tempat kita kena jadi diri sendiri :)
hahahha...nak bajet bagus tu takley blah.... =p...
hikhik....
FYA PELANG! said…
@Norashiqin Kamaruzaman: hehe. tapi, betul kann ? :P
NEPH said…
tipu untuk positif nieee
FYA PELANG! said…
@NEPH: hehe. erk ? :erk bole bole :angguk
semuanya pasti bersebab kan? tapi apapun, ditipu sgt bengang apapun alasannya...
FYA PELANG! said…
@FIFIEY LYCHEE MARATION: yupp ! namun, nak menenangkan keadaan, kita kena pandai conduct hati kita supaya menerima. dan cuba kita fikir, pernah tak kita buat kat org lain ? :)

* sekadar renungan bersama. saje taip pepanjang ;DD
sergeant keroro said…
setiap orang ada sebab yang tersendiri.
AYIE ABAS said…
ayie pula tak suka menipu dan dlm masa yg sama tak mau ditipu...
FYA PELANG! said…
@AYIE ABAS: same like me ^^,
cik pha said…
selama ni aku kata kau baik.aku tipu jee! HAHHAHAH
c@PtA!n a!Dz@M said…
betul . tapi , bukan kita jek tertipu , kadang - kadang kita pun menipu jugak . haha .
FYA PELANG! said…
@cik pha: BAB 1 lha kau ! haa. hambekk. bhaha. wei jahh. aku lek kott kena tipu ngan kau tu -_-"
FYA PELANG! said…
@c@PtA!n a!Dz@M: tahu takpe. so, sebelum kita nak org faham kita, kita mesti faham org dulu ^^,V
NurAmal said…
ape2 pun semua org mesti penah bebohong.. kan?kan?kan? hehehehe

mesti ade sebab kenapa seseorang to bohong... tapi kalau bebohong saje2 tu memang nak kena terajang.. wachaaaa~! XD
Nice blog that you have and good writing, continue and keep up a good work,
sesekali boleh lepak kat blog saya korean clothing online / korean fashion online. have a nice day...
FYA PELANG! said…
@NurAmal: huu. sentap. sebab fya memang suka tipu memain ni. haha.