Tazkirah Ramadhan #3 - Tips Kehidupan

salam setia ;

lagi berapa jam nak subuh ? perut da kenyang ni. alhamdulillah. baiklah, sementara tu. terfikir nak buat entry baru.

korang pernah tak rasa keraguan ? tak sedap hati. kot lah bf / gf korang main kayu sepuluh. * err. bukan nak cakap pasal cinta monkey bulan pose ni ok. meluat * tipu cakap tak pernah. macam mana nak bendung ?

1. memakan makanan yang halal. pastikan, korang tahu mana korang cekup sumber makanan tu.
2. sentiasa menjaga diri daripada terlibat dengan perkara yang haram atau dimurkai Allah.
3. memelihara anggota - anggota batin iaitu hati dan akal daripada melakukan dosa dan maksiat batin.
4. mengatur agenda diri untuk meningkatkan dan mengamalkan ilmu pengetahuan.
5. menjaga rahsia orang lain.
6. memohon dengan merendahkan diri kepada Allah agar Dia melindungkan diri dan kemahuan kita daripada godaan syaitan dan tewas dengan hasutan nafsu.


marilah kita bersama muhasabah diri dan bertanya kepada diri sendiri. adakah cukup iman kita seandainya esok kita mati ? adakah cinta kita hanya tulus kepada Allah ? memonopolilah cinta hakiki. tiada cinta hakiki selain cinta illahi :)

peace ^.^

Comments

~sHy~ said…
like!!!..:)
sergeant keroro said…
nice! hehe

jaga rahsia keroro eh :P
FYA PELANG! said…
@sergeant keroro: haha. rahsia apenya :)
Spanar Buruk said…
sbk suka entry ni =)
FYA PELANG! said…
@Spanar Buruk: ye ke ? haha. teruja :P
miss ct said…
Assalamualaikum fya..
nice entry..berinformasi dan berilmu.. bgslah wat tazkirah ni..lain kali wat byk2 ya.. ct suka dgr tazkirah2 ni.. insha Allah ct akan jd pembaca setia tazkirah cik fya.. =)
betul@!!!tiada cinta hakiki selain ALLAH fya sayamm..:P
FYA PELANG! said…
@miss ct: waalaikumussalam. ouh. tengs. tp, fya pon xd r hebat mane kak :) fya kan cbe ehh :)
FYA PELANG! said…
@LemonSusu Skyjuice: lynn typo yg makin brmslah. haha. yes. hanya memonopoli perjuangan kesetiaan hakiki :)
Rohaizam Rosli said…
huhuhu... bkn setakat tahu kat mana kita cekup makanan tu... malah kna cuba sasat kat mana sebenarnya makanan yg dicekup tu berasal, diproses dgn baek ker... huhu penting jugak tuh... hahaha kan kan kan fya kan...
My Name is Mar said…
Terima kasih mengingatkan^_^
FYA PELANG! said…
@Rohaizam Rosli: haa. betul lha tu. sokong :)
FYA PELANG! said…
@My Name is Mar: ouh. kna sama sama mengingatkan :) welcome.
alepridz said…
yuppp... yang last tu betul... tiada cinta hakiki selain cinta allah... ^^
FYA PELANG! said…
@alepridz: hanya memonopoli perjuangan kesetiaan hakiki :)
►AdamXis◄ said…
assalam...ehem2...siapakah jejaka pilihan fya itu?...hu3
FYA PELANG! said…
@►AdamXis◄: wslm. org yg pakai songkok mcm adam. haha.
sobri yaacob said…
good sharing..
terima kasih..