| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Tazkirah Ramadhan #5 - Kan Best. . .

salam setia ;


kan best kalau aku lahir, ade kakak, ade abang, takde lha adik - adik aku paw aku. . .
kan best kalau aku ade adik beradik, takde lha aku sorang - sorang. . .

kan best kalau aku cantek, mesti semua laki nak kat aku. . .
kan best kalau aku sempurna anggota badan, dapat hidup macam orang lain. . .

kan best kalau mak bapak aku kaya, dapat dok rumah besar - besar. . .
kan best kalau mak ayah aku ada lagi. dapat hidup ngan diorang. . .

kan best kalau aku dok ostel, takde lha mak aku memekak pagi - pagi ni !
kan best kalau mak ade lagi, nak mintak maaf kat mak. . .

kan best kalau mak bapak aku mampu taja aku gi belajar obersea. dapat naek flight !
kan best kalau dapat sambung belajar mana - mana. tapi, mak ayah aku tak mampu. . .

kan best kalau aku bole beli baju tu wat raya. confirm cousin aku semua jelous !
kan best kalau dapat merasa baju hari raya, tapi duit yang ade tu nak buat makan. . .

kan best tak hujan petang ni. dapat aku jogging ngan balak aku. . .
kan best hari - hari hujan. termakbul doa time hujan ni. . .

kan best kalau dapat balak ensem, kaya. bahagia hidup aku. . .
kan best kalau setiap saat aku mampu bersujud kepadaNya, dapat nikmati kebahagiaan tu. . .

kan best kalau aku dapat jumpa idola aku si Micheal Jacksbone tu, nak bergambar ngan die. . .
kan best kalau aku dapat menatap wajah Nabi Muhammad S.A.W, die lha idola terbaikku. . .

kan best kalau tak payah pose, takde lha aku terliur tengok bebudak ni makan. . .
kan best kalau setahun ramadhan, setiap bulan ade lailatul qadar. . .

kan best kalau aku mati lambat sikit, belum puas nak enjoy ni. . .
kan best kalau aku mati ketika sedang berjihad, aku dapat mati syahid. . .

kan best kalau ade doremon, apa aku nak, semua ada dalam poket die tu. . .
kan best kalau dapat masuk syurga, sebab apa aku nak, semua ada dalam tu. . .

di mana kesyukuran ? di mana kebahagiaan ? sejauh mana iman kita ?

peace ^.^

10 Comment[s]:

miss ct said...

Assalamualaikum fya...
jgn komplain, seharusnya bersyukur... quote from aimanazlan...syukur setiap rezeki yg ada..jgn mengeluh..
nice entry...berilmu..terbaik..

Cik Domo said...

setiap manuasia takkan puas dengan apa y didapatnya..
sebab ia manusia..
saling beringat antara satu sama lain sbb manusia cepat lalai dan leka...

eh terpanjang plak komen..
nice entry ;)

FYA PELANG! said...

@miss ct: manusia yang tak pernah kenal erti cukup. . .

FYA PELANG! said...

@Cik Domo: terngiang ngiang mende ni. lastnya, buat terus :P

MissVanilla said...

manusia tidak boleh hidup dgn satu benda... jadi dia mahu benda itu lebih dari yg satu.

Norashiqin Kamaruzaman said...

hehehe....kita kena bersyukur je kan fya....dan yg penting bersabar dan berdoa...baru lah kita dipermudahkan dalam meminta sesuatu kan...~.~ heheh btw, ske tengok header fya comel...pakai software ape eyk...share bleyh?? =p

FYA PELANG! said...

@MissVanilla: :)

FYA PELANG! said...

@Norashiqin Kamaruzaman: -_____-" haha. die amik kesempatan menanye header :DD hurm,, flash lha. haha.

LemonSusu Skyjuice said...

dulukan..lynn slalu gak cakap mcm tu..tapi bila pikir2 balik..sekurangnya anggot tubuh kita sempurrna...ada kaki tangan , mata lengkap..tapi ade org tu serba serb kekurangan,,cacat,,,tapi still bersyukur ..so kita sepatutnya bersyukur k...:)

FYA PELANG! said...

@LemonSusu Skyjuice: :)

ShareThis