Posts

Showing posts from 2012

Tempahan T-Shirt Untuk Para Bloggers !

Image
RM 20  *tidak termasuk servis penghantaran.
namun, jika sambutan menggalakkan, harga akan jatuh RM 15 sahaja. so, jom tempah ramai - ramai. kalau LAMBAT, tak dapat :)
SAIZ : S - XXXL *ukuran saiz, ikut yang kita biasa pakai. setakat ni, alhamdulillah. if kte tempah ikut saiz yang kte biasa, memang akan ngam :)
WARNA : HITAM
LENGAN PENDEK SAHAJA
BOLEH TULIS NAMA tulisan www.fyapelangi.com tu, akan ditukar mengikut nama yang korang nak. kalau nak letak nama sendiri, silakan. nak letak link blog, pun boles. so, kalau bukan blogger pun, if nak tempah pun, takde masalah :)
TARIKH TUTUP : 17 DISEMBER 2012
BERMINAT ? bole private message fya di FAN PAGEFACEBOOK atau TWITTER :)
MAKLUMAT TAMBAHAN :- corak logo blogger tu, bersambung tau. so nya, separuh kat depan, separuh lagi kat belakang. kiranya, logo tu takkan tercerai lha. faham tak ? :P then, corak tu plak, tak hidup tau. just warna je macam tu. tapi, orait je kann ? HEHE.

Fya Pelangi di Utusan ?

Image
huh ! 1 12 12. sedap tak tarikh tu ? HEHE. bangun pagi, terus ke kedai bawah. biasanya, kalau fya macam tu, gi carik makan je. tapi, tidak pula untuk harini. sampai kedai, tengok paper, adehhh. paper semalam ? mane paper harini ? ke aku awal sangat ? zzzz. lepas tu, tenung je paper tu. rase macam nak makan paper tu. da lha ngah lapar ni kann. HAHA. then, takpe lha. naik lha dulu. kang turun balik.
lepas tu, da sampai rumah, macam terdengar bunyi moto kat bawah. tetiba rase nak ngendap jap. tup tup, cina paper da sampai. penat tau nak turun balik. nak kena siap balik T.T then, turun je lha. sampai kedai, amik Utusan, dan belek lha dulu. eh, ade ke tak. tetiba selak, eh ehhh, ok beli :P fya sendiri pun terkejut. zzzz. abes perut pun tetiba rase kenyang, tak jadi nak beli makanan. bila da abes selak, oke. perut nak makanan. nape lha tadi tak beli sekali. *menyesal dengan diri sendiri. HAHA.

terima kasih Utusan :)http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20121201/hi_05/Fya-Pelangi-mahal

Antara Hostel dan Rumah Sewa ?

Image
hampir seminggu tidak menulis. namun, dengan izin Allah, pada malam ini berkesempatan untuk melontarkan secebis idea yang kian menemani di hati ini. ewahhh ! ayattt ! HEHE.
okay, kali ini duduknya fya di sini adalah untuk membidaskan topik yang bertajuk yang tentera lha ea. HEHE. *jimat dakwat. tak payah tulis banyak kali :P
pada pendapat fya, kedua - duanya ade kebaikan dan kelemahan yang tersendiri. dan kalau fya berada dalam situasi ini, fya akan memilih untuk tinggal di rumah sewa. sudah pasti :)
first, belajar. bila kita duduk rumah sewa ini, kita akan belajar cara hidup. nak plan ape, nak belanja macam mana, nak arrange rumah, housemate dan sebagainya. sedikit sebanyak sebenarnya dapat mengajar kita erti kehidupan sendiri. so nya, mungkin juga bila sampai masa sebenar untuk kita hidup sendiri, pengalaman pun da ade :) kalau hostel, semua da ade siap. just tinggal bayar dan gerak.
second, peraturan. kita seolah - olah dikawal bila duduk hostel. fya takde lha cakap tak bagus. kal…

Speechless Saturday !

Image
HAHA. ni kira pengganti nak tunjuk muka aku lha. ehhhem ! ni baju korporat cos sayaaaa >.<
ape yang speechlessnya ? meh tengok bawah ea.






















dalam 5 hari, sumbat semua 8 subjek. yang paling best, start ngan subjek yang aku tak bape nak gemor. then, diakhiri 2 subjek penuh pembacaan pada hari yang sama.-.-"

Kita dan Gadget. Yang Mana Lebih Difokuskan ?

Image
alhamdulillah, maha suci Allah, Tuhan sekalian alam. terpanggil hati dan perasaan serta kekuatan nak buat entry untuk hari ini. sekali lagi menggunakan mata serta berbekalkan hati dan akal untuk memahami yang telah Allah berikan sebagai kajian sekeliling dan barangkali, ini adalah entry untuk minggu ini juga mungkin. entah lha. heee.

kalau kita tengok sekarang, everywhere, everyminutes, people is more with their gadget. am i right ? rata - rata lebih menggemari melakukannya ia bersama tugasan yang lain. contohnya, bercakap dengan fon sambil berjalan, ber ' tweet  'sambil buat kerja, taip mesej sambil sembang dengan kawan dan sebagainya. 
sebenarnya, apabila kita melakukannya ia bersama tugasan yang lain, peratusan kita fokus terhadap perkara yang kita lakukan akan berkurang samada pada tugasan atau gadget. mungkin, ade juga yang bercakap, " aku fokus dua - dua ! " tapi adakah anda mengetahui bahawa pada hakikatnya, tidak. katakan seseorang itu mampu meng ' reply…

Melody Monday #9 - Sayang By Shae

Image
Sayang - SHAE
Sayang apa khabar denganmuDi sini ku merindukan kamu
Ku harap cintamu takkan berubah
Kerna di siniku tetap untukmu

Sayang apa khabar denganmu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaanku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kernaku sayang kamu
Download & Listen>> Sayang - Shae <<

Tips Mengenali Seseorang

Image
okay ! entry untuk harini, sambung dengan mood psikologi. HEHE. entry ni adalah artikal yang fya buat untuk course fya sebagai edaran di USIM sebab fya ditugaskan as AJK Multimedia dan Dokumentasi. so, saje lha fya nak share jugak dengan geng blogger dan para pembaca sekalian. untuk perkongsian :) by the way, isi kandungannya ade yang fya google, ade yang fya tambah as pendapat sendiri. so, kalau da pernah baca tu, faham - faham lha kann. lagipun, kajian manusia, biasa lha. ilmu manusia, terhad :)
then, kalau nak komen pape untuk penambah baikkan artikal ni pun, ape salahnya :)  enjoy reading yeahh !
ehhem. kalau tak nampak tu, mohon tekan [ right click - open in new tab - zoom ] lha ea untuk tumbesaran menyeluruh ! >.<

fyapelangi.com - New Born !

Image
alhamdulillah. setelah letih sangat seharian, Allah masih izinkan nak update blog yang ' berwajah ' baru ni. HEHE. *padahal takde ubah ape pun pada design, kann ?

HEHE. entry ni sempena nak beritahu yang fyapelangi da ade domain sendiri ! HAHA. *err, perlu ke ? -..-" takde lha perlu sangat nak announce kann. cuma, kepuasan lha jugak. sebab asek kena detect as spam je. hangit jugak rasa hati ini -..-" then, tanpa membuang masa, segerakan diri beli domain dan disettlekan oleh Syafiq Ajis. lahirnya domain ni adalah pada 15 November 2012. kebetulan, fya start blogging pada 15 Ogos 2010. macam ade chemistry sket lha kat situ. HEHE.
so, lepas ni, fya akan lebih bahagia dalam dunia blogging yang sangat diminati ini walaupun ranking alexa kena start balik, haizz. biarkan sajaa. kalau difikirkan sangat, memang takkan jalan. kalau da nak guna domain sendiri tu, beli aje lhaa. ye dakk ?

3 Perkara Buat Kita Sakit Hati #SalamMaalHijrah

Image
alhamdulillah, kita di sini, bole senyum lagi makan nasi, tengok TV, buat esaimen. apa khabar saudara kita di Gaza ? dah makan ke belum ? nak tidur mana malam ni ? subhanAllah. neraka menantimu ya Israel ! ayuh ! kita usaha lha selagi mana yang kita mampu, kita sedekahkan :')

bercakap tentang Maal Hijrah, macam mana dengan penghijrahan kita ? di sini, fya nak share siket dengan antum semua dan sebagai peringatan diri fya sendiri :)
3 Perkara Buat Kita Sakit Hati 1 ) kita terlalu mencintai dunia apabila kita tak dapat something yang kita nak, kita akan rasa resah, gelisah. sebab, kita rasa dunia ini adalah segalanya. bila tak dapat, rasa perit. sakit sangat hati ni. sedangkan, dunia ini sementara. tu, akhirat yang selamanya.  2 ) bila kita rasa kita ni bagus bila kita nampak orang lain lebih kita, kita rasa bengang. next, hati kita sakit. sedangkan, kita terlupa. kita manusia biasa. takkan sempurna. buat ape nak dengki ? kalau kita rasa kita ni memang takkan sempurna, kita takkan s…

Mencari Pembaca - Novel Kontrak Janji Setia Antara Kita !

Image
alhamdulillah ! masa yang ditunggu, telahpun tiba ! akhirnya, Novel Kontrak Janji Setia Antara Kita telahpun boleh didapati secara fizikal dan edisi penuh ! dah bole sampai ke pangkuan ! HAHA. tak perlu nak tunggu episod demi episod lagi. kann ? :)
mungkin ada sesetengah pihak yang bertanya, dari mana wujudnya novel ni ? kenapa tetiba je nak cerita pasal novel ni ? ohoho, ok. novel ini pernah diterbitkan minggu demi minggu, episod demi episod di blog ini. dan sekarang, fya telah asingkan di ruangan khas, SINI. dan seterusnya, kami berhasrat untuk menerbitkan blog khas untuk novel ini. iaitu di http://novelpelangi.blogspot.com. *cerita sejarah lha pulakk. HAHA.

berkenaan dengan harga, harga asal ialah RM 27. namun, sebagai pembukaan, pihak Kaki Novel telah berbesar hati memberi RM 4 sebagai diskaun. so, tinggal RM 23 je lha kann. malah, kepada 40 pembeli terawal akan dapat tandangan ekslusif penulisAii Fariza :) so, acane ? rase teruja kann ? HIHI.
macam mana nak order, nak tanya, o…

Review - Istanbul Aku Datang

Image
alhamdulillah. masih diizinkan Allah nak sign in blog ni, untuk coretkan entry kedua untuk bulan november ni. kali ni, tak nak update pasal psiko. *simpan idea untuk entry susulan. HAHA. tapi, nak update pasal wayang !


last two days, fya ke mid valley untuk menonton wayang. so that, i chose to watch this movie. Istanbul Aku Datang ! macam malas senanya nak tengok cerita melayu. tapi, bila tengok trailer bagai movie ni, macam best. so, i decided to watch this. and then, beli popcorn, masuk ke wayang, carik tempat duduk and so on. *perlu ke bagitau yang ni ? HAHA. okayy, lets proceed !


bila ditanya, best ke cerita ni ? of course akan dicakap best sebab memang best pun. bole lha nak bg 4-5 stars. alkisah yang mengisahkan seorang gadis yang tunggu propose dari jejakanya. at last, lain pulak ceritanya yang jadi kat istanbul tu. lain sangat ape yang diplan. watak Dian yang dimainkan oleh Lisa, menceritakan hidup ni, tak bole nak senang percaya sangat. fikir dulu sebelum buat keputusan. wat…

Jenis Lelaki Yang Setia.

Image
kaifa halukum ? harapnya, semua ngah sehat bahagia lha gamaknya ea. HEHE.
allright ! kali ni nak cakap pasal the types of lelaki yang setia. ammboi tajuknya ea. HAHA. just untuk tatapan, tidak bermaksud ape - ape lah ea. jangan salah faham. *cuak kejap. by the way, again ini adalah kajian by Fya Pelangi. so, ni versi aku lha ea.
perasan atau tak, perempuan kalau yang dah berpunya akan setia dengan pasangannya. manakala, perempuan yang single, dy akan main redah je ngan mana - mana lelaki yang mahu berdamping dengannya. mungkin sebab masalah lelaki < perempuan. da akhir zaman ni kann, ouh Allah ! lelaki pulak, tak usah cakap lha kann. kalau perempuan tu dah melayan, takkan dy nak tolak. ye dakk ? dalam hal ni, sikit pun aku tak salahkan lelaki begitu juga perempuan. bukan salah sesiapa. it is normal. manusia mahu sentiasa dijaga, dilayan dan sebagainya. fitrah.
lelaki kalau dy betul - betul setia, dy akan ade differ siket kat perempuan yang dy setia tu compared to others. mungkin d…

Perempuan Lebih Peka. Jangan Tipu Mereka.

Image
baiklah, seperti dijanjikan, akan ade entry sebelum balik U, kann ? yeahh. dan terjumpa lha idea yang untuk disajikan. alhamdulillah, Allah masih mengizinkan untuk fya mencoret dalam jurnal maya yang serbaguna ini. dan kali ini bermotifkan kaedah psikologi. tapi, ni versi Fya Pelangi lha ea. HEHE. kalau nak cari kaedah psikologi versi Fya Pelangi yang lain, bole korek kat entry lepas. insyaAllah masih tersusun rapi di situ. cuma, takde lha banyak sangat. HEHE. okay, back to the topic !
next, apabila sedang bercakap telefon, jika background kawan yang dia telefon tu ade bunyi something yang tak kena ke ape ke, perempuan akan lebih alert. buktinya, bila keadaan jadi macam ni, perempuan akan lebih tangkas bertanya " eh, bunyi ape tu ? kau kat mana ni ? ". padahal, kawan yang dia telefon tu tengah bercakap dengan dia. kan ? jarang sekali lelaki nak bertanya. selalunya, mereka akan buat tak tahu dan sambil lewa. dan katakan kawan dia tu jawab, " ouh, aku kat feri ni. ngah c…

Lamanya Awak Merajuk Dengan Saya. . .

Image
" awak pergi mana ? saya tunggu awak. . . sedihnya, Allah sahaja yang tahu. . .
awak biar saya sendiri, sunyi. awak sibuk dengan urusan harian awak. sampai hati awak abaikan saya. tapi takpe, saya faham keadaan awak. dan akan tetap setia menunggu awak. . . awak tahu, kawan - kawan awak pun ade tanya pasal awak kat saya. diorang tanya, kenapa awak biarkan saya sendiri ? tak update saya  pun ? saya pun cakap, awak kan busy. saya faham awak, faham sangat ! tapi, awak jangan lha lupa untuk jenguk saya lagi tau. saya tunggu ni. tu, kesian followers awak, yang shout awak, awak tak reply pun. nanti awak free, awak jenguk diorang sekali tau :) ", kata blog kepada tuannya -.-"

kome hado blog kome cakap macam tu kat kome ? hadooo ? HAHA. blog aku je cakap macam tu. alhamdulillah, Allah masih berikan aku peluang untuk bernafas pada hari ini, perbetulan kesilapan selama aku hidup sebelum aku mati dan mengupdate blog kesayangan aku ni. teruja jugak rasenya bila ade kawan - kawan alam …

Nak Jadi Ajen TOPUP MURAH ? :)

Image
BERMINAT NAK JADI AGEN TOPUP ?
FACEBOOK : https://www.facebook.com/BlogFyaPelangi TWITTER : https://twitter.com/fyapelangi
RM 50 - AM (ASSISTANT MANAGER) = Celcom 5.00%, Maxis 3.30%, Digi 2.20% RM 45 - M (MASTER) = Celcom 4.75%, Maxis 3.20%, Digi 2.10% RM 40 - D (DEALER) = Celcom 4.50%, Maxis 3.10%, Digi 2.00% RM 35 - A (AGENT) = Celcom 4.25%, Maxis 3.00%, Digi 1.90% RM 30 - R (RETAIL) = Celcom 4.00%, Maxis 2.90%, Digi 1.80% RM 25 - FR (FIRST RETAIL) = Celcom 3.75%, Maxis 2.80%, Digi 1.70% RM 20 - SR (SECOND RETAIL) = Celcom 3.50%, Maxis 2.70%, Digi 1.60% RM 15 - TR (THIRD RETAIL) = Celcom 3.25%, Maxis 2.50%, Digi 1.50% RM di atas adalah jumlah YURAN SAHAJA yang perlu dibayar untuk pendaftaran seumur hidup. namun, bole diupgrade jika mahu. 
modal ? TERSERAH. . . dengan serendah RM 10, sudah memadai.
maka, jika anda memilih pakej yang paling tinggi untungnya, AM. so, RM 50 ( yuran ) + katakan modal, anda nak guna RM 30 untuk jualan. so, RM 80 jumlah yang perlu dibayar untuk pendaftaran.
apa beza YURA…

You. Speechless.

Image
tanya sama pokok, apa sebab goyangg. . .jawab angin yang goncang. . .terbang burung terbang, patah sayap diduga. . .seandainya rebah, kau masih ada. . .na na na na na. . .
err -.-"nampak tak ke speechlesan tu ?

* sepanjang duduk U, aku tak pernah lagi kena kelas even tutor sekalipun pada hari jumaat. tetiba, naik sem ni, ade. kuliah + tuto lagi. * cuba tengok jadual selasa, pengsan tak pengsan. kejadian yang serupa pada hari isnin untuk sem lepas -.-" * kerap kelas pagi + malam. petang, takde. penat kot ulang alik. takkan nak stay fakulti plak :'( * then, banyak subjek -.-" * lagi ? ntah. abeh daaa.
speechless.

Tepuk Dada, Tanya Iman. Di manakah Tahap Iman Kita ?

Image
pernah tak kita mendengar atau mengetahui pepatah ini ?
" kadang Allah sembunyikan matahari. Dia datangkan hujan petir. kita menangis mencari di mana matahari. kita tertanya - tanya ke mana perginya ia. rupa - rupanya, Allah nak hadiahkan kita pelangi. "
walaupun mungkin doa kita tidak termakbul. tapi, percayalah pada Allah. sesungguhnya, Dia telah menyediakan yang terbaik untuk kita. Allah Maha Penyanyang lagi Maha Adil.
Allah tunaikan permintaan kita, beerti Allah sayang kita. Allah lambat tunaikan permintaan kita, beerti Allah sedang menguji kita. Allah tidak tunaikan permintaan kita, bukanlah beerti Allah tidak sayangkan kita. cuma, Allah da sediakan yang terbaik untuk kita :)
duduk. fikir sejenak. di manakah tahap iman kita ? adakah selama kita hidup ini, kita percaya dengan qada' dan qadar Allah ? bagaimanakah dengan rukun iman kita ? adakah dengan menunaikan rukun islam, maka, secara automatik rukun iman kita terpelihara ? sekadar perkongsian dan peringatan untuk diri s…

Kemalangan Ngeri - Malang Tidak Berbau

Image
* google image *
Nilai, 31 Ogos 1957- Berlaku satu insiden yang ngeri tak ngeri apabila seorang sahabat bertanyakan keskemaannya dengan peraturan jalan raya. maka, saya selaku pemberita melaporkan kejadian itu dengan menggunakan gambar di bawah. - BERITA BERHENTI MENGARUT.


huwaa. aku sememangnya gemar ke mana sahaja dengan menunggang motosikal. aku selesa dengan itu. even peraturan sekolah, matrik, U semua aku bole sodok. takde hal nak kena amik nama ke ape ke. tapi tidak untuk jalan raya.
setakat ni, peraturan yang tak pernah lagi aku langgar sebagai pengguna jalan raya : - berhenti selepas garisan putih - traffic light, of course - letak kaki kat divider jalan - potong double line - tak pasang signal - tak pakai helmet even just dalam kawasan kampung aku sendiri - bawak hanya sebelah kiri, tak penah lagi kat tengah jalan. except nak melintas. - etc. *tak engat da ape lagi. HAHA.
tu pun skema ke ? :O
sebab, aku nak mati dalam keadaan yang skema. sebab tu aku skema. then, nak jimat. takde makna ak…