Posts

Showing posts from 2015

TONTON ONLINE DILWALE 2015 SECARA PERCUMA

Image

#VacancyMalaysia: Sales Officer

Image
To those who are interested, kindly send your resume to us. Many thanks :)
Twitter/Facebook: @fyapelangi 

Tips Memilih Jurusan Untuk Melanjutkan Pelajaran

Image
Alhamdulillah. Harini, kita bertemu lagi. Actually, harini baru lepas renew domain. So, macam bersemangat waja lebih sikit nak update. Kah! Dengan izin Allah, ni dah kali keempat renew domain. Alhamdulillah masih ade kesempatan :)
Baiklah. Tertarik nak buat entry ni sebab beberapa hari lepas, Fya ade menepek di akaun Twitter dan membincangkan isu ini. Kebanyakkannya, pilih course yang terpaksa lah, tak minat lah, takde kerja dan sebagainya. So, jom kupaskan isu ini yawww!
1. Minat Firstly, kalau nak senang bawak, haruslah pilih ape yang kita minat. Kalau kita pilih yang kita tak minat, ater cemana nak bawak. Betul tak?
2. Ikut Kemampuan Wuuuuuu. Tang ni tak boleh blah. Kau tengok member amik engineering, kau nak ikut jugak sebab nak kerlas. Tapi, fizik kau hancur. Add math terabur. Sekali, terbengkalai. Ape pun tak dapat. Guys, ukurlah baju di badan sendiri. Jangan terikut sangat orang lain :)
3. Peluang Kerjaya Ok, ini penting. Bukan nak menghina atau merendahkan mana-mana course dalam…

Tips Persediaan Sebelum Menjadi Penganggur

Image
Alhamdulillah, Harini, Allah bagi lagi peluang untuk saya menulis dan terus merencanakan idea untuk tatapan semua. Actually, dah lama nak tulis entry bertajuk ini. Tapi, kerap tertangguh dek urusan lain yang perlu diutamakan.
Ok baiklah. Mungkin apa yang saya nak huraikan ni lebih fokus kepada pelajar universiti/kolej yang sedang belajar. Tetapi, harapnya ia tetap bermanfaat untuk semua :)
1. Tabung Rata-rata bila dah jadi orang besar ni, rasa macam malas dah nak simpan duit syiling. Betul tak? Kalau dulu masa kecik dulu, dapat 50 sen dah macam dapat RM10 sekarang. Rasa bahagia tak terkata. Bukan apaaa... Sebab simpan duit syiling ni, trase berat sangat dompet tu ke hulu hilir. Nanti bayar, pakai duit kertas jugak. Tak pun, swipe pakai kad je. So, solutionnya ialah TABUNG! Nanti, dapat duit syiling, dari dibuang-buang je duit tu, baik letak dalam tabung. Kutip lah semua syiling yang orang buang tu. Cukup bulan, kasi masuk mesin syiling... Selesai!

2. Menyimpan Lain sikit konteks menyim…

Tips Isi Minyak Dengan Kadar Minima

Image
Tips ini berkesan untuk mereka yang memiliki kereta dan motosikal yang inginkan isian penuh dengan harga yang murah.
Sila ikuti step by step cara mengisi agar peratus keberjayaan meningkat.
masa-masa tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah.
Dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga RM2.52 sen kat pam minyak jadi 1.28 or suka ati korang la nak letak berapa sen...
mula2 mmg aku tak percaya...
tapi...... 1. Korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapapun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik hargakat pam korang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV 2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi. 3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau)yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi…

Tips Mudah Dapat Pekerjaan Selepas Tamat Pengajian

Image
Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang untuk meluahkan idea dan pendapat dalam ni. So, macam mana puasa korang setakat ni? Hiks. Kejap je kan. Dah 13 Ramadhan. Nak separuh bulan dah. Terawaih amcam? Solat dengan tiang ke orang? HAHA. Dalam entry ni, aku nak tegaskanlah dulu ye. Bukan nak berlagak ke ape ke. Cuma sebagai sharing. Mungkin ade kekawan aku sendiri yang tak sedar peluang ni sebab rata-rata dah set 'kerja sekarang susah nak dapat'. So, mostly ramai yang mencuba tapi give up terlalu awal. Okayyy, meh aku share. Alhamdulillah jugak, baru-baru ni aku baru je selesai praktikal. Kalau korang nak tahu kisah tu, boleh tekan SINI . Aku habis praktikal, 12 Jun 2015. Suppose 16 Jun 2015 aku dah start kerja. Tapi aku malas masa tu. Ghase macam tak cukup plak rehat aku. So, aku tangguh sehari jadinya 17 Jun aku start kerja. Alhamdulillah, setakat harini, aku dapat 5 panggilan interview. Baru 2 minggu lebih aku habis praktikal. 2 kat KL. 3 kat area rumah sini je. Present re…

Tips Memilih Laksa di Bazar Ramadhan

Image
Hai gaisss. Macam mana Ramadhan setakat ni? Ade yang dah monteng? HAHA. Pape pun, alhamdulillah Allah masih bagi kita semua peluang nak merasai dan mencari keberkatan Ramadhan tu. Dan yang paling kita lebih patut rasa bersyukur, Allah masih bagi peluang untuk kita bernafas hari ini. Syukur...

Okayyy gaisss. Kenal tak ape menda ni? HAHA. Terliur takkk? Sodapppppppppppppppp, awww :3
Sebagai seorang yang menggilai makanan atas ni, for sure pantang lain macam kalau tak sedap, mi tak kena, kuah cayor miyor and so on. Laksa punya penangan ni memang lain macam sikit. Satu-satunya feberet makanan aku yang dari kecik dan aku tak muak bila dah besau. Makanan lain, rata-ratanya kalau aku dah suka time kecik, time besau aku muak. Contohnya, kuih lopis. I iz kenod enymore.
Baiklah. Meh sini nak share tips untuk korang macam mana nak cari LAKSA yang kebabom time berkunjung ke Bazar Ramadhan ni.
1. Solo Solo sini maksudnya pilih gerai yang jual Laksa SAHAJA. Satu gerai dia memang laksa je. Confirm s…

Alhamdulillah, Unofficially Married!

Image
Assalamualaikum;

Fuh. Tarik nafas dalam sampai ke jantung nak buat entry ni. After a few years, I want to publish about my own life.

Alhamdulillah, on 12th June 2015, I am unofficially 'married' with my Bachelor of Corporate Administration and Relation with Hons at Universiti Sains Islam Malaysia after finish my internship program at Kumpulan Wang Simpanan Pekerja at Ipoh branch.

Yes. It is my 'partner' because it takes 4 years to finish it. It has many challengers and experiences. So, it same goes to partner in loving couple isn't it? Kehkeh.

It was really fantastic when I did my internship program there. For me, I achieved my target because at there I was given a few tasks and challenging. So, I don't think so that I just waste my 20 weeks at there. It's also reasonable because you got the allowances. A big amount for student. So, if you get their offer, just grab it. Believe me. It is so berbaloi-baloi.

That was not the main point. This entry is a speci…

Tips: Phone Interview

Image
Olla! Saje nak share tips ni sikit. Rata-rata fresh graduate pun tengah berusaha gigih cari kerja kan? So, rasanya tips ni pun sesuai untuk dikongsikan. Lelebih lagi, zaman sekarang makin maju. Semua nak buat, nak yang senang je. Resume pun hantar pakai WhatsApp je wehhh. HAHA. Okayyy lah. Korang boleh hadam bebaik ye tips ni. Maap lah. Kopipes je. Terasa kurang rajin nak translate. HEHE. So, enjoyyy your reading :) __________________________________________________________Trying to prove your mettle during a 30-minute interview is hard enough as we well know. Trying to achieve the same effect over a 30 minute telephone interview is another ballgame altogether. 

The advantages you can leverage through a freshly pressed suit, a brilliant Colgate smile or a firm handshake are no longer available. You are now challenged to convey the very same effects via the tone of your voice, content of your speech and the cadence of your answers. No mean feat. 

Having the opportunity to carry out a co…

Gempak: Tottenham Hotspur Bakal Bertandang di Malaysia Mei Ini!

Image
Subang: Kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Tottenham Hotspur memberi jaminan akan membawa barisan terkuat mereka bagi aksi persahabatan menentang pasukan pilihan Malaysia bagi merebut Piala AIA pada 27 Mei di Stadium Shah Alam.
Perkara itu disahkan oleh Ketua Pembangunan Perniagaan Tottenham Hotspur, Aidan Mulally pada sidang media yang turut dihadiri bekas kapten kelab dari London itu Ledley King serta jurulatih Harimau Malaya, Dollah Salleh hari ini.
Ini kunjungan pertama Spurs ke Malaysia sejak 1979 selepas menewaskan Selangor 4-0 di Stadium Merdeka.
Kelab kendalian Mauricio Pochettino itu akan terus ke Malaysia sebaik mengharungi perlawanan terakhir EPL pada 24 Mei ini.
Spurs yang kini menduduki tangga keenam liga memiliki beberapa pemain terkenal seperti penyerang England Harry Kane, Andros Townsend, Christian Eriksen dan Erik Lamela.

Sumber: http://pingbusuk.org/v/1367950/spurs-jumpa-harimau-malaya-27-mei.html
Pssst: Waiting for Manchester United... Kehkeh

Keputusan: Pemenang ABPBH 2014/2015

Image
Artis Baru Lelaki Popular Hafedz AdamArtis Baru Wanita Popular Ayda JebatArtis Duo/Berkumpulan Popular Akim & The MagistrateArtis Komedi Lelaki Popular AbamArtis Komedi Wanita Popular Didie AliasPengacara TV Lelaki Popular Datuk Aznil Hj NawawiPengacara TV Wanita Popular NeelofaPenyampai Radio Lelaki Popular JohanPenyampai Radio Wanita Popular Fara FauzanaPenyanyi Lelaki Popular AkimPenyanyi Wanita Popular AdiraPelakon TV Lelaki Popular Shah IskandarPelakon TV Wanita Popular Nad ZainalPelakon Filem Lelaki Popular Shaheizy SamPelakon Filem Wanita Popular Siti SalehaAnugerah Bintang Popular Berita Harian SHAHEIZY SAM

Trending: Aplikasi Semakan Harga Sebelum dan Selepas GST

Image
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia;

Seperti yang kita tahu, Malaysia akan menggunakan sistem cukai Government Services Tax (GST) pada 1 April ini bagi menggantikan sistem cukai sedia ada iaitu SST. Maka, adakah kita sudah bersedia?

Pengguna rata-ratanya panik akan perubahan sistem cukai tersebut. Malah, tanpa usul periksa, pengguna berbelanja lebih dari yang sepatutnya gara-gara GST.

Bagi saya, adalah lebih bagus seandainya kita bijak mengatasi masalah ini. Selain dari memeriksa dan mengkaji harga barang sebelum dan selepas secara manual, pihak kerajaan sendiri telah menyediakan aplikasi bagi membantu kita semua.



Secara jujurnya, daripada kita memekak tak tentu hala, bercakap kosong marahkan itu ini, adalah lebih wajar kita sendiri yang bersedia menghadapi segala perkara kebarangkalian yang mungkin/pasti kita tempuhi. Betul tak?

So, install lah, MyKira. Selamat mencuba :)
posted from Bloggeroid

Steven Gerrard, Bertabahlah!

Image
Assalamualaikum;
Fulllamak. Bahang menang semalam masih terasa. Bertubi bahan dan rencah pasal Gerrard kad merah ni. Kat group WhatsApp, Twitter, Facebook jangan cakap lah kan. Kat Instagram pun kemain. Kat Youtube apatah lagi. Haha. Tidak kurang juga kat news dari apps Playstore macam 90mins, FTB and so on.


Kalau Gerrard tu dari team favourite aku pun, aku bengang. Kau dah lah kapten. Dah kenapa tak alert menda macam tu. Peluh pun belum buat lagi. Dah lah tu kena suspend plak untuk game lepas ni. Haiyakkk...


Pape pun, Steven Gerrard, bertabahlah! Kehkeh. Efek sungguh kat kau sejak Suarez blah ni.





posted from Bloggeroid

Kenapa Juan Mata dan Ander Herrera Jarang Diturunkan?

Image
Sekian :) #GGMU
Psssst: Ni esok main Liverpool LVG tak masukkan dua ni jugak, aku nak rotan LVG ni. Kehkeh.

Hala Tuju Pelajar Lepasan SPM

Image
Baru-baru ini, keputusan SPM 2014 telah diumumkan. Rata-rata pelajar juga dah mula untuk mengemaskini permohonan yang telah dilakukan agar jurusan yang diambil itu bersesuaian dan melepasi syarat kelayakkan. Maka, dengan ini, akan mencadangkan serba sedikit tips sebagai panduan untuk membuat keputusan.
1. Universiti
Pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang bolehlah memilih universiti sebagai destinasi mereka selepas SPM. Jika anda ingin ke universiti, anda harus memohon UPU lepasan SPM/setaraf sebelum ditawarkan program diploma atau asasi di mana-mana IPTA di Malaysia. 

2. Kolej Matrikulasi
Selain program Asasi, anda boleh memohon matrikulasi samada dalam aliran sains (sains hayat & sains fizik), perakaunan dan kejuruteraan.\. Seperti juga Asasi, selepas Matrik, boleh apply UPU lagi di mana anda akan memilih course untuk pengajian ijazah anda. Anda boleh mengikuti program setahun yang mana dapat menjimatkan masa untuk mengikuti program ijazah. Ada juga program matrik 2 tahun,…

Motivasi Kepimpinan: Virus Terapi Diri

Image
Virus adalah sejenis wabak atau jangkitan yang membahayakan sehingga berpontensi membawa maut. Virus sifatnya yang tidak mampu dilihat dengan mata kasar adalah punca mengapa ia agak sukar diubati. Ada juga yang berpendapat bahawa virus juga seperti bakteria yang mempunyai kategori baik dan jahat. Namun, virus yang ingin dihujahkan dalam penulisan pena motivasi ini adalah lebih cenderung kepada kemahuan dan kehendak diri sendiri yang barangkali negatif bagi sesetengah pihak.
Terapi diri bermaksud satu cara yang selesa yang digunakan sebagai rawatan atau servis layanan untuk diri sendiri yang sering disajikan di spa atau pusat kesihatan. Selalunya, terapi diri sebegini juga pastinya berbayar. Maka, apabila digabungkan kedua-dua konsep ini akan menjadi ‘Virus Terapi Diri’ di mana akan membahaskan kemahuan dan kehendak yang barangkali positif atau negatif untuk dijadikan sebagai ganjaran kepada diri sendiri setelah berjaya menyelesaikan sesuatu perkara.
Seringkali berlaku dalam kehidupan se…

Yang Mana Lebih Baik: Louis van Gaal atau David Moyes

Image
Assalamualaikum;

Post pertama 2015. Sudah berhabuk teratak ini dibuatnya. Wuwuwu.

Baiklah. Kat sini nak review sedikit pasal Manager Manchester United (MU). Setelah Sir Alex Ferguson (SAF) pencen, beliau telah memilih David Moyes (DM) sebagai ganti. Namun, setelah diambil alih DM, beliau hanya mampu meletakkan Manchester United di tangga ke 7 Liga. Secara peribadi, rekod tersebut agak teruk dan mengecewakan. Rata-rata peminat juga agak marah akan sistem taktikal dan pengurusan DM.



Setelah masuk musim baru, MU telah tandatangan kontrak dengan pengurus baru iaitu Louis van Gaal (LVG). Siapa sahajalah yang tidak kenal akan beliau setelah berjaya meletakkan pasukan Belanda di tempat ketiga pada World Cup di Brazil tahun lepas. LVG juga pernah memegang kelab-kelab besar sebelum ini seperti Bayern Munich dan Barcelona serta meletakkan kelab tersebut di tangga teratas.



Secara logik akalnya, memang jelas LVG mungkin agak lebih pengalamannya dalam menguruskan sesebuah pasukan berbanding DM. Na…