| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

#VacancyMalaysia: Sales Officer


To those who are interested, kindly send your resume to us.
Many thanks :)


Twitter/Facebook: @fyapelangi 



Tips Memilih Jurusan Untuk Melanjutkan Pelajaran


Alhamdulillah. Harini, kita bertemu lagi. Actually, harini baru lepas renew domain. So, macam bersemangat waja lebih sikit nak update. Kah! Dengan izin Allah, ni dah kali keempat renew domain. Alhamdulillah masih ade kesempatan :)

Image Google

Baiklah. Tertarik nak buat entry ni sebab beberapa hari lepas, Fya ade menepek di akaun Twitter dan membincangkan isu ini. Kebanyakkannya, pilih course yang terpaksa lah, tak minat lah, takde kerja dan sebagainya. So, jom kupaskan isu ini yawww!

1. Minat
Firstly, kalau nak senang bawak, haruslah pilih ape yang kita minat. Kalau kita pilih yang kita tak minat, ater cemana nak bawak. Betul tak?

2. Ikut Kemampuan
Wuuuuuu. Tang ni tak boleh blah. Kau tengok member amik engineering, kau nak ikut jugak sebab nak kerlas. Tapi, fizik kau hancur. Add math terabur. Sekali, terbengkalai. Ape pun tak dapat. Guys, ukurlah baju di badan sendiri. Jangan terikut sangat orang lain :)

3. Peluang Kerjaya
Ok, ini penting. Bukan nak menghina atau merendahkan mana-mana course dalam dunia ni. Cuma, kita kena fikir jauh sikit. Ok, let say amik jurusan akaun.

Kau rasa, kau boleh bawak?
Boleh, sebab minat sangat. Dulu sekolah, memang skor akaun.
Kau rasa, peluang kau nak kerja dalam bidang ni, cerah tak?
Cerah. Sebab banyak company kat Malaysia ni.
Even dah berlambak graduan akaun sekarang ni, kau rasa, kau mampu?
InsyaAllah. Sebab, even aku tak dapat jadi akauntan pun, aku ok je nak kerja bahagian admin/management dan seangkatan, Course akaun belajar semua tu.

Dan sebagainya.

Contoh di atas adalah sebagai contoh persoalan yang patut korang tanya diri sendiri sebelum memilih jurusan yang korang nak ambil tu. Okay?

4. Yakin
Come on... Kalau buat kajian berpuluh abad pun, tapi takde letak keyakinan, macam mana nak maju? Betul tak? Dah pilih minat dan peluang kerjaya, kena lah letak sikit keyakinan.

5. Matlamat
Okay, ni paling best lah nak huraikan sebenarnya. Actually, tak kisah lah course ape pun yang kau nak ambil, buat nak sambung belajar. Tapi, atas nasihat, letak matlamat. Contoh ye, kau amik course fotografi. Ramai cakap course tu takde peluang kerjaya lah, tak maju lah ape semua lah yang negatif. Tapi, dah itu je yang kita mampu nak bawak, nak buat macam mana, betul tak? Lantakkan aje anasir macam tu. Lagipun, manede course yang takde peluang kerjaya langsung?

So, letakkan matlamat. Ape plan kau sebenarnya? Ape yang kau nak? Maybe, kau nak belajar sebab nak kutip ilmu banyak-banyak dalam bidang ni sebab lepas ni nak bukak bisnes sendiri secara meluas. Or maybe, kau plan nak kerja part time so that terpaksa ambil course yang takde final exam. Haaa gitttew contoh. Kalau ambil course power acah kerlas tapi takde matlamat, sama je dik oiii. Skor lah tinggi mana pun pointer, kalau takde matlamat, nanti lepas grad, mereputtt.

Sebab ape penting sangat matlamat ni? Sebab, bila kita dah ade matlamat, mesti kita akan bersedia. So, lepas bersedia, mestilah akan bertindak. Dan, lepas bertindak, ape lagi? Hasil lahhh, insyaAllah ;)

"Tapi, macam mana plak kalau parents dah tentukan course yang patut kitorang amik?
Macam mana kalau dapat course buangan je?"

Takpe, layankan aje. Parents tu, mesti ade sebab terbaik kenapa diorang nak tentukan masa depan kita. Kita nak amik course pendidikan, tapi diorang nak kita jadi doktor. Takpe, layan je. Tapi, make sure work for it lah. Jangan sia-siakan peluang sambung belajar tu. Kesian kekawan yang takde peluang langsung.

Okay, untuk 'course buangan' plak, Ini pun sama je. For me, korang layankan aje. Tapi, macam biasa lah. Pastikan matlmat ape semua ade. Percaya dengan diri sendiri ape yang kau buat tu dan pastikan memang untuk masa depan lah kens. Plus, jangan cemarkan maruah agama dan keluarga. Tuhan pasti permudahkan.

Percayalah, Tuhan tu dah tetapkan yang terbaik untuk hamba-Nya. Cuma, jangan putus asa dan jangan menyerah kalah.

Repeat paper? Layankan. InsyaAllah nanti, ade lah tu musabab kenapa jalan kita begitu. Okay?

Harap membantu :)

Twitter/Instagram: @fyapelangi





Tips Persediaan Sebelum Menjadi Penganggur


Alhamdulillah, Harini, Allah bagi lagi peluang untuk saya menulis dan terus merencanakan idea untuk tatapan semua. Actually, dah lama nak tulis entry bertajuk ini. Tapi, kerap tertangguh dek urusan lain yang perlu diutamakan.

Ok baiklah. Mungkin apa yang saya nak huraikan ni lebih fokus kepada pelajar universiti/kolej yang sedang belajar. Tetapi, harapnya ia tetap bermanfaat untuk semua :)

1. Tabung
Rata-rata bila dah jadi orang besar ni, rasa macam malas dah nak simpan duit syiling. Betul tak? Kalau dulu masa kecik dulu, dapat 50 sen dah macam dapat RM10 sekarang. Rasa bahagia tak terkata. Bukan apaaa... Sebab simpan duit syiling ni, trase berat sangat dompet tu ke hulu hilir. Nanti bayar, pakai duit kertas jugak. Tak pun, swipe pakai kad je. So, solutionnya ialah TABUNG! Nanti, dapat duit syiling, dari dibuang-buang je duit tu, baik letak dalam tabung. Kutip lah semua syiling yang orang buang tu. Cukup bulan, kasi masuk mesin syiling... Selesai!


2. Menyimpan
Lain sikit konteks menyimpan ni. Mesti ramai akan terfikir, BANK. NO, BUKAN NAK CAKAP PASAL BANK. Tapi nak cakap pasal ASB iaitu Amanah Saham Bumiputra. Mengapa saya lebih sarankan ASB berbanding BANK? Seperti yang kita semua tahu, BANK mempunyai kad ATM nya yang sudah disediakan dan membuatkan kita lebih mudah untuk mengeluarkan duit dan menggunakannya. Berbanding ASB, selain pelaburan dan pulangan dividen yang cukup lumayan setiap tahun, kaedah pengeluarannya yang agak rumit dan leceh akan menyebabkan duit simpanan kita akan lebih 'selamat'.


Namun, terdapat sesetengah pihak yang akan berdebat akan hukum melabur di ASB ini. Bagi saya, saya berpegang pada hujah hukumnya 'harus'. Namun, tidak mengapa. Jika anda berpegang pada hujah 'haram' melabur di ASB, kita masih mempunyai TABUNG HAJI yang menggunakan kaedah dan sistem seakan-akan ASB yang bermaksud, duit simpanan kita akan lebih 'selamat' :)


3. Emas
Beli emas! Simpan emas! Tiada isitilah "Nanti dulu" "Tunggu kejap" "Tak cukup duit lagi". Semua tu, TIADA! Serius sekarang saya dalam keadaan agak menyesal kerana tidak menyimpan emas dengan lebih awal. Sekarang, dengan matawang kita yang agak jatuh menjunam dan keadaannya seperti agak sukar kembali stabil bersama ekonomi kita yang tidak begitu baik menyebabkan harga emas telah menjadi sangat mahal. Bayangkan, kalau dulu saya dah beli sebagai persediaan. Wah. Betapa banyaknya yang saya dah berjimat dan untung dengan hasil menyimpan emas. Dan, anda semua tidak perlu risau. Nilai emas semestinya tidak akan jatuh. Mengikut logik akal pun, emas ialah sumber alam. Dan sumber alam semestinya akan susut, hilang dan habis. Pada ketika itu, sudah semestinya emas akan menjadi harga yang terlalu mahal. Tidak perlu sehingga 10 tahun untuk menunggu harga emas meningkat. Cukup dengan mengkaji harga emas pada bulan lepas... Semestinya meningkat dan terus menaik.

Kat mana nak beli emas? Boleh PM saya, 013 465 6567, Fya. Saya jual emas Public Gold :)

Tujuan saranan ini diberikan adalah sebagai back-up kita pada selepas tamat pengajian. Sementara kita menunggu peluang pekerjaan, setidak-tidaknya kita mempunyai modal untuk membuka perniagaan. Maka, masa juga tidak akan terbuang begitu sahaja.

Bercakap mengenai perniagaan, di samping dengan pelbagai bantuan yang telah kerajaan sediakan, kita juga boleh membina perniagaan melalui sistem yang paling mudah dan popular iaitu ONLINE BUSINESS.

Dan untuk emas, setidak-tidaknya, semasa kita mahu menjualnya nanti pada masa akan datang, kita dapat menjualnya dengan lebih mahal. Bukankah cukup menguntungkan? :)

Nak tips mudah dapat kerja pula?
http://www.fyapelangi.com/2015/06/tips-mudah-dapat-pekerjaan-selepas.html



Tips Isi Minyak Dengan Kadar Minima

 
 
Google Image
 
Tips ini berkesan untuk mereka yang memiliki kereta dan motosikal yang inginkan isian penuh dengan harga yang murah.
Sila ikuti step by step cara mengisi agar peratus keberjayaan meningkat.

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas selayang.... 

masa-masa tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah.

Dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga RM2.52 sen kat pam minyak jadi 1.28 or suka ati korang la nak letak berapa sen...
mula2 mmg aku tak percaya...
tapi......
1. Korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapapun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik hargakat pam korang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV 
2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi. 
3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau)yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer hargala 
4. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi
5. then korang tekan enter - 3x 
6. then korang tekan '0' , '0', '1', '2', '8' (1.28 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka 
7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi 
8. tekan butang clear - 2x 
9. Then korang tekan berapa puluh korang nak isi 
10. Tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang

"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!"

so korang dengan muka tersipu-sipu isi jer la minyak dengan harga baru kerajaan
 
 

Tips Mudah Dapat Pekerjaan Selepas Tamat Pengajian

 
 
Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang untuk meluahkan idea dan pendapat dalam ni. So, macam mana puasa korang setakat ni? Hiks. Kejap je kan. Dah 13 Ramadhan. Nak separuh bulan dah. Terawaih amcam? Solat dengan tiang ke orang? HAHA.
 
Google Image
 
Dalam entry ni, aku nak tegaskanlah dulu ye. Bukan nak berlagak ke ape ke. Cuma sebagai sharing. Mungkin ade kekawan aku sendiri yang tak sedar peluang ni sebab rata-rata dah set 'kerja sekarang susah nak dapat'. So, mostly ramai yang mencuba tapi give up terlalu awal. Okayyy, meh aku share.
 
Alhamdulillah jugak, baru-baru ni aku baru je selesai praktikal. Kalau korang nak tahu kisah tu, boleh tekan SINI . Aku habis praktikal, 12 Jun 2015. Suppose 16 Jun 2015 aku dah start kerja. Tapi aku malas masa tu. Ghase macam tak cukup plak rehat aku. So, aku tangguh sehari jadinya 17 Jun aku start kerja.
 
Alhamdulillah, setakat harini, aku dapat 5 panggilan interview. Baru 2 minggu lebih aku habis praktikal. 2 kat KL. 3 kat area rumah sini je. Present report pun, baru je sudah minggu lepas. Alhamdulillah sangat. Interview ketiga yang aku dapat, itu lah interview first yang aku pergi dan terus dapat.
 
Besar sangat ke kerja aku yang sampai beria aku nak share ni? Tak pun. Biasa je. Sebagai Artist je. Designer.. Takde kaitan dengan certificate pun. Start pun sebagai trainer je dulu sementara 3 bulan ni. Lepas tu, insyaAllah baru dia bagi position tu. Certificate aku, Bach Administartion and Corporate Relation tapi aku kerja sekarang sebagai Artist? Memang. Jauhhhhh gila lari. Habis, macam mana aku apply? Aku main letak je kat resume pasal experiences aku ade blog yang korang baca ni, online business, designer blog website, pernah jadi sidang ridaksi majalah dan sebagainya lah. Semua tu macam kerja sampingan aku je. Plus minat aku yang sangatlah tinggi dalam bidang ni. Alhamdulillah, itu yang dipandang.
 
Google Image
 
1. Jangan terlalu demand gaji
Ye, kau ade degree. So, kau nak starting at least 3k macam tu. Weh, sape nak bagi? Kau fresh graduate, grad pun belum, pengalaman ape takde. Banyak cantik muka kau. Unless kalau kat KL, boleh lah kau nak merasa duit beriban macam tu. Tapi, kalau ikut ratio KL (bandar pesat) dengan tak berapa bandar, same je nilainya.
 
2. Jangan terlalu demand kerja
Yelah. Macam aku cakap tadi... Kau degree, engineer. Takkan nak kerja bahagian admin? Jatuh standard. Erk? Tadi kau jugak cakap kerja susah nak dapat. Lepas tu kau banyak cakap? HA HA HAAAA. Bukan ape, mulalah dari bawah :)
 
Google Image
3. Jangan malas
Beb. Kau nak kerja. Nak duit masuk setiap bulan. Tapi, malas. Alasan kau, sebab takde internet so kau macam tak dapat info untuk kerja kosong, lepas tu penat nak carik dah, lepas tu nak kerja kat situ jugak, lepas tu lepas tu lepas tuuuu... Kena rajin awak kalau nak berjaya. Unless awak tak kisah guna duit parents sampai tua. Jangan bila dah bosan habiskan beras, baru terasa nak apply. Tunggu lah kau anak kau dah ade anak baru nak dapat kerja. Banyak website untuk cari kerja. Antaranya, Job Street, jobsmalaysia, jobs ape ntah lagi. Malah, kat mudah.my pun ade tau.
 
4. Apply awal
Haaaa... Ni aku rasa main point paling penting. Buat masa sekarang ni, dengan pekerjaan pun terhad, gaji pun tak boleh nak demand dah kan. So, apply awal. Kau apply sekarang, bukan dia nak isi sekarang pun. Selalunya company bukak untuk backup jawatan pada masa akan datang. Kerja kosong pun rata-rata aku apply time tengah praktikal. Aku plak praktikal 6 bulan. Mana mahu apply lepas habis, memang habis lah jawatan tu nanti. Macam kerja aku sekarang ni pun, dah lama jugak lah aku apply, baru diorang panggil interview. Ade lah sebulan lebih macam tu kot sebelum aku habis praktikal. Ngam-ngam aku pun baru habis praktikal.
 
Google Image
 
5. Jangan penat mencuba
Di samping jangan demand gaji dan pekerjaan, jangan penat berhenti mencuba jugak tauuu. Mostly kerja kosong sekarang nak yang ade pengalaman sampai 3 tahun. Tapi, masalahnya yang berlambak sekarang budak yang baru lepas grad dengan pelbagai kelulusan. So, takpe lah. Yang mana kau rasa kau boleh, kau try je mintak. Jangan kisah orang sekeliling yang cuba nak jatuhkan kau. Andai itu memang rezeki kau, takkan ke mana :)
 
6. Doa
Last but not least, ini lah dia. Setiap agama ade cara macam mana nak meminta dari Tuhan kita. Bagi yang beragama islam, rajin-rajinkan solat dhuha. Bila kita rajin buat solat dhuha, memang kita akan rasa nikmat rezeki tu. Lebih-lebih dah akhir zaman ni, Allah bayar cash je. Ketenangan pun rezeki tau. Bukan duit dan harta je rezeki. InsyaAllah, akan ade company yang panggil bila kita sertakan dengan doa. Ingat tu.
 
Pssst: Bagi korang yang belum dapat kerja, tapi dah usaha macam-macam dah. Cuma belum rezeki tu. Aku nasihatkan, jangan duduk sesaje. Buat ape yang boleh buat. Berniaga online, jadi promoter ke ape ke. Sambung study pun bagus. Tak semestinya kerja je yang bagus. Duit tu nanti, simpan and kumpul, boleh guna untuk masa akan datang. Tak dapat banyak, sikit pun jadilah dari takde :)

Tips Memilih Laksa di Bazar Ramadhan

 
 
Google Image
 
Hai gaisss. Macam mana Ramadhan setakat ni? Ade yang dah monteng? HAHA. Pape pun, alhamdulillah Allah masih bagi kita semua peluang nak merasai dan mencari keberkatan Ramadhan tu. Dan yang paling kita lebih patut rasa bersyukur, Allah masih bagi peluang untuk kita bernafas hari ini. Syukur...
 
Google Image


Okayyy gaisss. Kenal tak ape menda ni? HAHA. Terliur takkk?
Sodapppppppppppppppp, awww :3

Sebagai seorang yang menggilai makanan atas ni, for sure pantang lain macam kalau tak sedap, mi tak kena, kuah cayor miyor and so on. Laksa punya penangan ni memang lain macam sikit. Satu-satunya feberet makanan aku yang dari kecik dan aku tak muak bila dah besau. Makanan lain, rata-ratanya kalau aku dah suka time kecik, time besau aku muak. Contohnya, kuih lopis. I iz kenod enymore.

Baiklah. Meh sini nak share tips untuk korang macam mana nak cari LAKSA yang kebabom time berkunjung ke Bazar Ramadhan ni.

1. Solo
Solo sini maksudnya pilih gerai yang jual Laksa SAHAJA. Satu gerai dia memang laksa je. Confirm siap ade periuk yang tengah bergelegak kuah panas kat belakang. Selalunya, yang fokus jual satu menda ni, insyaAllah barang yang dia jual tu kebabom.

2. Periuk Panas
Okayyy lah. Mesti korang akan cakap, susah lah nak cari yang jual laksa sahaja ni. Sebab, yelah. Diorang boleh buat karamel, mesti diorang akan selit jugak kan. Maka, korang cari yang ade periuk panas isi kuah laksa kat belakang. Selalunya macam ni pun sedap sebab panas. Dan kualiti kuah laksa tu terjaga.

3. Telur Rebus
Cari yang ade at least telur rebus secebis. Paling afdhal yang sebiji atau separuh. Kalau laksa takde telur, sah lah taukeh tak memahami perasaan penggemar laksa kat muka bumi ni. Selera apakah takde telur rebus dalam laksa? Kalau selera geng kita pun dia tak faham, apatah lagi kuahnya lah mi nya lah. Huuuu.

JANGAN:
1. Yang Dah Siap (Kuah)
Haaa. Ini paling pantang. Usah beli yang dah siap packing kuah dari rumah tu. Sah kurang kesedapannya kerana dia tak jaga kualiti kuah laksa tu. Takkan lah nak jual kuah sejuk. Ye dak? Nanti kita nak makan pun takde mood. 

2. Yang Baru Nak Packing
Emmmm. For me, kureng sikek kalau kita beli dah sendat padat dengan pengunjung lain, time tu lah dia baru nak bungkus. Satu memang membazir masa lah. Then, kebersihan. Nama pun bazar, memacam ghase, bau, air ade. Time tu baru nak packing timun mi ape semua, macam tak best lah. Unless, dia buat, tapi ade kat tempat khas dan kemas. Haaa, kalau macam tu, takde hal :)

Google Image


Haaaaaaaaa. Amacam? Moh lah serbu bazar japgi dengan membeli laksa. HAHA.

 
 
 

Alhamdulillah, Unofficially Married!

Assalamualaikum;

Fuh. Tarik nafas dalam sampai ke jantung nak buat entry ni. After a few years, I want to publish about my own life.

Alhamdulillah, on 12th June 2015, I am unofficially 'married' with my Bachelor of Corporate Administration and Relation with Hons at Universiti Sains Islam Malaysia after finish my internship program at Kumpulan Wang Simpanan Pekerja at Ipoh branch.

Yes. It is my 'partner' because it takes 4 years to finish it. It has many challengers and experiences. So, it same goes to partner in loving couple isn't it? Kehkeh.

It was really fantastic when I did my internship program there. For me, I achieved my target because at there I was given a few tasks and challenging. So, I don't think so that I just waste my 20 weeks at there. It's also reasonable because you got the allowances. A big amount for student. So, if you get their offer, just grab it. Believe me. It is so berbaloi-baloi.

That was not the main point. This entry is a special post. I want to thank to my beloved friends while I am doing my internship there. They are Ain Mn, first people I talked to. Did her internship with me. Same section at the same table. Ain k, as my fast and furious in salam at 5 o'clock. People always getting confuse with our face. I don't know why because braces and specky are really different. And Syafi (mama to be), my annoy partner. Yes, she is really annoying. Just imagine, in a month worked there, she has involved in a big crisis with the man staff. Kahkah.

It soooo unbelievable that I can have my friends there. Nope. I mean, my really good friends. They understand me, make me laughed and always taking care of me. And I know, they love me more :) For my last day, they are trying hard to make me cry but emmmm such a big ego in myself. So, you all is kenod. Hahaha.

Btw, thank you.
Saje tak nak buat cliƧhe acah-acah tulis panjang kat Stegram. Lepas tu bajet matsalleh kejap. Kahkah.

Pape pun, aku harap bila students search pengalaman latihan industri di Kwsp, maka akan keluar lah post aku ni on one of them. Aminnnn. Kah.

Korang, mekasihhh... Terharu. Tapi, tak tahu nak cakap thanks macam mana. Hopefully, kita semua berjaya tau. InsyaAllah :) Just appriaciate whatever happens because one day there'll someone who is appriciate you more...


posted from Bloggeroid

Tips: Phone Interview


Olla! Saje nak share tips ni sikit. Rata-rata fresh graduate pun tengah berusaha gigih cari kerja kan? So, rasanya tips ni pun sesuai untuk dikongsikan. Lelebih lagi, zaman sekarang makin maju. Semua nak buat, nak yang senang je. Resume pun hantar pakai WhatsApp je wehhh. HAHA.

Okayyy lah. Korang boleh hadam bebaik ye tips ni. Maap lah. Kopipes je. Terasa kurang rajin nak translate. HEHE. So, enjoyyy your reading :)



__________________________________________________________

Trying to prove your mettle during a 30-minute interview is hard enough as we well know. Trying to achieve the same effect over a 30 minute telephone interview is another ballgame altogether. 

The advantages you can leverage through a freshly pressed suit, a brilliant Colgate smile or a firm handshake are no longer available. You are now challenged to convey the very same effects via the tone of your voice, content of your speech and the cadence of your answers. No mean feat. 

Having the opportunity to carry out a considerable number of tele-interviews over the past few weeks, a number of glaring interview mistakes came to my attention as I attempted to screen for successful candidates. This is my advice… 

Loud and clear
Nearly a forgone conclusion, but here we go: speak up! Pronounce your words clearly and speak confidently. The qualities of an impressive candidate must be conveyed through verbal aptitude. If you mess up this first criterion, it will adversely affect the praises detailed in your resume. In the end, the interview is about verifying your lofty claims made out in the CV - unless you speak up, we might never get that far. 

Remember your interview appointment
Being greeted by an “erm…who is this again, ah?” response to my introduction is most definitely an impression-breaker. Your aim is to impress us…not to make us cringe. 

Grab a quiet corner somewhere
We don’t care where you find it, just do it. I just held an interview this afternoon where the candidate told us that he was not free to take the call at the moment (a scheduled one at that), and suggested we call back later. Upon granting him that grace, he proceeded to conduct the interview whilst taking the time to have casual chats with passing friends or stifle a guffaw at what was perceived to be a joke whispered to him. If the recruiters don’t get to enjoy the joke, it certainly won’t help you. 

Have your resume ready
The interviewer will most likely be basing the interview upon your submitted resume, so it would help to have the same materials ready before you for reference should questions be raised about its content. Hesitating or saying, “I don’t think I remember,” is not an option you should use. 

When taking the time to think, share it with us
There may come moments of “blank canvas” when you need some time to unearth an appropriate answer from the recesses of your mind. If you were at a physical interview, we would be able to read your body language and understand that you are thinking. When you do the same thing on the other end of a phone line, it just translates into silence … usually a strange atmosphere for the “blind” interviewer. Hence, take the time to share with him/her that you need some time to think about it, so they patiently know what to expect. 

Don’t assume anything and no exclamations of “What?!”
Although the advances in telephony have been great, the clarity of a speakerphone can be distorted. When you are unclear of what was said, you should neither pretend you heard the question, nor make reflex exclamations of “ha?” or “what?” This certainly jolted me at a recent interview and made a very bad impression on the professional etiquette of the candidate. Manners have never been more important than on the telephone. Use them. 

Ask intelligent questions
Okay, so this applies whether or not you sit in a physical interview or in the comforts of your own home. Nonetheless, the interviewer will use any opportunity gauge your intelligence, thought process and potential for success. Usually, well thought out questions aimed at the interviewer shows preparation, research, interest in the company and ultimately, a brain. Ask about the company, graduate programmes, development opportunities, the economic impact on the company etc. Even surprise questions can work to your benefit if they display intelligent inquisitiveness. I was asked today why the company was hiring external consultants to conduct the screening interviews. That question threw me, but we liked being thrown. 

Always bow out gracefully
With no eye contact and a good grip to seal the end of the interview, your last impression will hinge upon the end of the phone call. Be courteous, thank the interviewers and express your gratitude for the opportunity. 

Although not entirely common, the tele-interview may occur especially if you are applying for a position in another city or country. In some ways, it is less nerve wracking than the physical event, but its importance to your application is not diminished by any degree. Make the effort … even if you are sitting there in your pajamas. Ultimately, the interviewers want to grab you as much as you want to convince them. So, help them and you help yourself. 

by Koon Mei Ching 

Credit: http://careers.jobstreet.com.my/interview/phone-interview-tips


Gempak: Tottenham Hotspur Bakal Bertandang di Malaysia Mei Ini!



Subang: Kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Tottenham Hotspur memberi jaminan akan membawa barisan terkuat mereka bagi aksi persahabatan menentang pasukan pilihan Malaysia bagi merebut Piala AIA pada 27 Mei di Stadium Shah Alam.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pembangunan Perniagaan Tottenham Hotspur, Aidan Mulally pada sidang media yang turut dihadiri bekas kapten kelab dari London itu Ledley King serta jurulatih Harimau Malaya, Dollah Salleh hari ini.

Ini kunjungan pertama Spurs ke Malaysia sejak 1979 selepas menewaskan Selangor 4-0 di Stadium Merdeka.

Kelab kendalian Mauricio Pochettino itu akan terus ke Malaysia sebaik mengharungi perlawanan terakhir EPL pada 24 Mei ini.

Spurs yang kini menduduki tangga keenam liga memiliki beberapa pemain terkenal seperti penyerang England Harry Kane, Andros Townsend, Christian Eriksen dan Erik Lamela.

Sumber: http://pingbusuk.org/v/1367950/spurs-jumpa-harimau-malaya-27-mei.html

Pssst: Waiting for Manchester United... Kehkeh

Keputusan: Pemenang ABPBH 2014/2015



Artis Baru Lelaki Popular
Hafedz Adam

Artis Baru Wanita Popular
Ayda Jebat

Artis Duo/Berkumpulan Popular
Akim & The Magistrate

Artis Komedi Lelaki Popular
Abam

Artis Komedi Wanita Popular
Didie Alias

Pengacara TV Lelaki Popular
Datuk Aznil Hj Nawawi

Pengacara TV Wanita Popular
Neelofa

Penyampai Radio Lelaki Popular
Johan

Penyampai Radio Wanita Popular
Fara Fauzana

Penyanyi Lelaki Popular
Akim

Penyanyi Wanita Popular
Adira

Pelakon TV Lelaki Popular
Shah Iskandar

Pelakon TV Wanita Popular
Nad Zainal

Pelakon Filem Lelaki Popular
Shaheizy Sam

Pelakon Filem Wanita Popular
Siti Saleha
Anugerah Bintang Popular Berita Harian
SHAHEIZY SAM

Trending: Aplikasi Semakan Harga Sebelum dan Selepas GST

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia;

Seperti yang kita tahu, Malaysia akan menggunakan sistem cukai Government Services Tax (GST) pada 1 April ini bagi menggantikan sistem cukai sedia ada iaitu SST. Maka, adakah kita sudah bersedia?

Pengguna rata-ratanya panik akan perubahan sistem cukai tersebut. Malah, tanpa usul periksa, pengguna berbelanja lebih dari yang sepatutnya gara-gara GST.

Bagi saya, adalah lebih bagus seandainya kita bijak mengatasi masalah ini. Selain dari memeriksa dan mengkaji harga barang sebelum dan selepas secara manual, pihak kerajaan sendiri telah menyediakan aplikasi bagi membantu kita semua.



Secara jujurnya, daripada kita memekak tak tentu hala, bercakap kosong marahkan itu ini, adalah lebih wajar kita sendiri yang bersedia menghadapi segala perkara kebarangkalian yang mungkin/pasti kita tempuhi. Betul tak?

So, install lah, MyKira. Selamat mencuba :)

posted from Bloggeroid

Steven Gerrard, Bertabahlah!

Assalamualaikum;

Fulllamak. Bahang menang semalam masih terasa. Bertubi bahan dan rencah pasal Gerrard kad merah ni. Kat group WhatsApp, Twitter, Facebook jangan cakap lah kan. Kat Instagram pun kemain. Kat Youtube apatah lagi. Haha. Tidak kurang juga kat news dari apps Playstore macam 90mins, FTB and so on.



Kalau Gerrard tu dari team favourite aku pun, aku bengang. Kau dah lah kapten. Dah kenapa tak alert menda macam tu. Peluh pun belum buat lagi. Dah lah tu kena suspend plak untuk game lepas ni. Haiyakkk...



Pape pun, Steven Gerrard, bertabahlah! Kehkeh. Efek sungguh kat kau sejak Suarez blah ni.






posted from Bloggeroid

Kenapa Juan Mata dan Ander Herrera Jarang Diturunkan?


Juan Mata yang handsome berjambang. Hashtag serious talk.


Ollla! Sekali sekala, sembang bola pun ok kan. Kehkeh.

Siapa tak kenal dengan dua jejaka ni? Pemain yang berasal dari Sepanyol. Kalau dah diri tu die hard fans bola sepak, confirm lah kenal even menyokong pasukan yang tidak sekufu. Am I right?

Rata-rata fans mesti sedar LVG tidak memasukkan kedua-dua pemain hebat ini ke first eleven squad Manchester United. Sedangkan, Juan Mata baru sahaja menyertai kelab gergasi eropah itu pada musim lepas semasa kelab itu di bawah pengendalian David Moyes. Sementara Ander Herrera lebih 'fresh' dalam kelab ternama itu.

Perasan atau tak, LVG ni suka bermain dengan philosophy dan sangat suka bergantung pada 'luck'. Tengok je lah masa Worldcup haritu. Semasa mengendalikan Holland/Netherlands. Gantikan Krul untuk Cillesen. Pernah pegang kelab besar dari liga lain dan memberi aksi yang impak sedangkan LVG itu sendiri tak pernah main bola. Kan kan? If I am not mistaken lah pasal info ini. Then, kalau betullah dia ni terer gilew olah squad, susun strategi, suppose Manchester United sekarang teratas liga okayyy. Bukan hanya target lepas UCL je. Belanja banyak, tara tu je dapat. Emmmm... Yelah, bagi masa. Cliche.



Hiks. Kembali ke topik asal. Bagi Fya lah kan. LVG bukan tak tahu pasal semua ni. Dia tahu je Herrera tu main cantik, cun bila pair dengan Mata... Mata plak, bukan dia tak tahu passing cantik, shoot on target. Tapi, bila dianalisa semula dan tengok dengan teliti, Herrera dan Mata agak kecil sedikit bentuk fizikalnya berbanding pemain yang lain. Contohnya, Fellaini. Fellaini ni, bukan tak ok. Ok je. Cuma, ade masa yang dia tak ok. Tapi, sebab dia ni tinggi kemain, LVG suka lah.

Kalau diperhatikan pun, squad LVG semua badan besar, tough, nampak kental. Paling kecil pun, rasanya Young sorang je. Tapi, Young tu pun, kalau tengok betul-betul, badannya pun sado. Yang lain, semua tinggi dan agak kuat nengoknya. Bila diperhatikan pun, Mata Herrera kalau main, senang kena tolak by opponent. Terpusing-pusing mamat dua ni. Kalau perasan lah kan.

So, logik tak? Hiks. Lagipun, macam wonder kenapa LVG tak sebut dan tak usik pun isu kenapa tak bagi Mata Herrera main. Macam takde bunyi dari dia. Sebab LVG style megah sikit. Tak ke pelik kenapa dia tak usulkan? Aku pun nak try guna philosophy jugekkk. Haha.
Sekian :)
#GGMU

Psssst: Ni esok main Liverpool LVG tak masukkan dua ni jugak, aku nak rotan LVG ni. Kehkeh.

Hala Tuju Pelajar Lepasan SPM



Baru-baru ini, keputusan SPM 2014 telah diumumkan. Rata-rata pelajar juga dah mula untuk mengemaskini permohonan yang telah dilakukan agar jurusan yang diambil itu bersesuaian dan melepasi syarat kelayakkan. Maka, dengan ini, akan mencadangkan serba sedikit tips sebagai panduan untuk membuat keputusan.

1. Universiti
Pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang bolehlah memilih universiti sebagai destinasi mereka selepas SPM. Jika anda ingin ke universiti, anda harus memohon UPU lepasan SPM/setaraf sebelum ditawarkan program diploma atau asasi di mana-mana IPTA di Malaysia. 

2. Kolej Matrikulasi
Selain program Asasi, anda boleh memohon matrikulasi samada dalam aliran sains (sains hayat & sains fizik), perakaunan dan kejuruteraan.\. Seperti juga Asasi, selepas Matrik, boleh apply UPU lagi di mana anda akan memilih course untuk pengajian ijazah anda. Anda boleh mengikuti program setahun yang mana dapat menjimatkan masa untuk mengikuti program ijazah. Ada juga program matrik 2 tahun, bergantung kepada keputusan SPM anda.

3. Politeknik/Program Teknikal/Latihan.
Di politeknik, anda boleh mohon sijil atau diploma. Difahamkan ada 3 politeknik yang bakal dinaik taraf menjadi universiti. Politeknik Ungku Omar (PUO) dan Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS) antara politeknik yang bagus dari segi akademiknya. Banyak juga program yang ditawarkan di ILP dan ILJTM, MLPK dan sebagainya. Harus diingat bahawa taraf sijil adalah sama dengan SPM cuma gaji permulaan lebih sikit. Diploma sama dengan STPM, tapi gaji permulaan lebih sikit.

4. Kolej-kolej
Kalau beli newspaper sekarang ni, banyak iklan-iklan kolej swasta. Tapi kena pandai pilihlah kolej mana yang bagus. Kalau nak sangat masuk kolej, saya rekemenkan anda masuk kolej-kolej yang diiktiraf MQA (dahulunya LAN).
Ada juga kolej yang menawarkan program diploma bersekutu dengan IPTA-IPTA di Malaysia. Contohnya di Kolej Teknologi Timur ada ditawarkan program diploma UiTM. 

5. Tingkatan 6 (STPM/STAM)
Ramai juga pelajar lepasan SPM menjadikan tingkatan 6 sebagai destinasi terakhir mereka selepas SPM. Tingkatan 6 terbahagi kepada dua iaitu STPM dan STAM. Jika STPM, rata-rata mengetahui bagaimana bentuknya. Untuk STAM pula, subjek yang dipelajari adalah hanya menggunakan bahasa arab kecuali MUET dalam bahasa Inggeis.

Kenapa tingkatan 6 kurang popular? Bila masuk tingkatan 6, rasa macam budak-budak sekolah. Tetapi, tahukah anda pelajar yang memasuki Tingkatan 6 ini adalah pelajar yang power sebenarnya kerana silibus yang diambil lebih sukar dan lebih mendalam. Maka, tidak hairanlah juga STPM dan STAM setaraf diploma berbanding Matrikulasi biarpun kedua-duanya hanya mengambil masa lebih kurang setahun.

7. Institut Perguruan
IPG atau dulunya lebih dikenali sebagai Maktab Perguruan juga menjadi tarikan kepada pelajar lepasan SPM. Alasannya, sudah pasti sebagai jaminan pekerjaan selepas tamat pengajian. Namun, semakin hari, semakin ramai juga belia yang bijaksana dilahirkan. Maka, Kementerian juga telah menetapkan bahawa syarat minimum untuk pelajar dari Semenanjung adalah 7A dan Sabah/Sarawak sebanyak 5A. Tidak salah untuk mencuba. Namun, kadang-kala kita harus ingat bahawa semuanya bergantung pada rezeki masing-masing.




Namun...
Ingatlah bahawa SPM hanyalah permulaan bagi sesebuah perjalanan. Biarpun berjaya mahupun kurang berjaya, ia hanyalah satu permulaan yang tidak menjamin apa-apa pada masa depan. Maka, corakkanlah perjalanan dengan baik agar membuahkan hasil yang cemerlang.



Diolah semula dari http://www.myuniversiti.com/2013/01/kemana-hala-tuju-anda-selepas-spm.html


Motivasi Kepimpinan: Virus Terapi Diri



Virus adalah sejenis wabak atau jangkitan yang membahayakan sehingga berpontensi membawa maut. Virus sifatnya yang tidak mampu dilihat dengan mata kasar adalah punca mengapa ia agak sukar diubati. Ada juga yang berpendapat bahawa virus juga seperti bakteria yang mempunyai kategori baik dan jahat. Namun, virus yang ingin dihujahkan dalam penulisan pena motivasi ini adalah lebih cenderung kepada kemahuan dan kehendak diri sendiri yang barangkali negatif bagi sesetengah pihak.

Terapi diri bermaksud satu cara yang selesa yang digunakan sebagai rawatan atau servis layanan untuk diri sendiri yang sering disajikan di spa atau pusat kesihatan. Selalunya, terapi diri sebegini juga pastinya berbayar. Maka, apabila digabungkan kedua-dua konsep ini akan menjadi ‘Virus Terapi Diri’ di mana akan membahaskan kemahuan dan kehendak yang barangkali positif atau negatif untuk dijadikan sebagai ganjaran kepada diri sendiri setelah berjaya menyelesaikan sesuatu perkara.

Seringkali berlaku dalam kehidupan seharian, kita akan mendapat tugasan yang perlu disiapkan dalam tempoh masa yang tertentu. Padahal jadual seharian kita juga sememangnya sudah padat dengan rehat dan hobi yang hendak dilakukan. Maka, sebagai ‘terapi diri’, kita sewajarkan menetapkan niat untuk menghadiahkan atau mengupah diri sendiri setelah berjaya melangsaikan tugasan tersebut agar diri kita lebih bersemangat untuk melakukannya. Sebagai contoh, kita mahu menonton perlawanan bola sepak eropah yang akan ditayangkan pada lewat pagi nanti. Maka, pujuklah diri sendiri agar menyiapkan tugasan terlebih dahulu sebelum mengizinkan diri sendiri untuk menonton perlawanan tersebut. Demikianlah definisi ‘virus’ yang ingin diketengahkan kerana biarpun ia adalah sebagai ganjaran, sedikit sebanyak akan mengganggu prestasi harian kita kerana tidak tidur dalam tempoh waktu yang sesuai.



Seterusnya, menerima tugasan sebagai cabaran kehidupan. Kadang-kala, dalam dunia kerjaya, tidak mustahil kita akan menerima tugasan yang kita sendiri merasakan tidak mampu melakukannya kerana terhad ilmu dan masa. Maka, sahutlah cabaran itu dan positifkan diri untuk menyiapkan tugasan tersebut dengan baik. Pujuklah diri sendiri kerana dengan melakukan tugasan yang agak baru untuk diri kita juga akan mendapat ilmu pengetahuan secara tidak langsung dan boleh dijadikan sebagai ‘terapi diri’ biarpun pada asalnya ‘virus’ telah menyelubungi diri kita yang tidak rela untuk melakukan. Ilmu pengetahuan sememangnya adalah harta yang tidak akan luput malah mampu hak milik keturunan kita.


‘Virus Terapi Diri’ ini juga tidak hanya fokus kepada bidang kerjaya. Ia juga boleh dijadikan dalam kehidupan seharian sebagai hamba Allah. Selalunya, apabila kita terlalu sibuk akan hal dunia, kita akan terlupa bahawa hal dunia yang kita sibukkan itu adalah sementara. Manakala, kehidupan akhirat itu adalah selamanya. Namun, persediaan untuk akhirat yang selamanya itu lebih kecil berbanding hal dunia yang bersifat sementara. Maka, tidak salah juga kita ‘terapi diri’ dengan membaca Al-Quran mengikut kemampuan dan mengamalkan solat sunat ketika rehat semasa bekerja. Seharusnya, ‘virus’ yang terlalu sibuk akan urusan dunia itu diketepikan buat sementara sambal menguruskan urusan akhirat.

Sebagai kesimpulan, dalam menguruskan ‘Virus Terapi Diri’ ini, kita hendaklah tegas dalam melakukannya. Ini adalah kerana jika kita melakukannya sambil lewa, hasilnya pasti akan mengalami kecacatan dari perancangan awal. Oleh itu, sikap bersungguh-sungguh tidak boleh ditinggalkan dalam setiap perkara yang kita lakukan.

Hasil Nukilan: Fya Pelangi, 2015



Yang Mana Lebih Baik: Louis van Gaal atau David Moyes

Assalamualaikum;

Post pertama 2015. Sudah berhabuk teratak ini dibuatnya. Wuwuwu.

Baiklah. Kat sini nak review sedikit pasal Manager Manchester United (MU). Setelah Sir Alex Ferguson (SAF) pencen, beliau telah memilih David Moyes (DM) sebagai ganti. Namun, setelah diambil alih DM, beliau hanya mampu meletakkan Manchester United di tangga ke 7 Liga. Secara peribadi, rekod tersebut agak teruk dan mengecewakan. Rata-rata peminat juga agak marah akan sistem taktikal dan pengurusan DM.



Setelah masuk musim baru, MU telah tandatangan kontrak dengan pengurus baru iaitu Louis van Gaal (LVG). Siapa sahajalah yang tidak kenal akan beliau setelah berjaya meletakkan pasukan Belanda di tempat ketiga pada World Cup di Brazil tahun lepas. LVG juga pernah memegang kelab-kelab besar sebelum ini seperti Bayern Munich dan Barcelona serta meletakkan kelab tersebut di tangga teratas.



Secara logik akalnya, memang jelas LVG mungkin agak lebih pengalamannya dalam menguruskan sesebuah pasukan berbanding DM. Namun, sudah setengah musim kali ini, apakah impak yang berjaya LVG lakukan? Setelah berbelanja jumlah yang agak besar, MU hanya mampu ditangga keempat serta diikuti rapat oleh Arsenal di tangga kelima. Adakah itu yang peminat mahukan?

Berbanding DM, beliau tidak berpeluang untuk berbelanja besar seperti LVG. Maknanya, hasil yang mampu LVG lakukan sebenarnya seakan-akan sama dengan DM. Maka, adakah wajar untuk memecat LVG pula?



Baru-baru ini, pemain yang agak 'fresh' dalam dunia Barclays Premier League (BPL) iaitu Radamel Falcao (RF) bejersi 9, dibeli secara 'loan' dengan nilai yang tinggi. Namun hasilnya tidak segempak nilai yang dibeli. Sedangkan, Maouranne Fellaini (MF) juga begitu semasa awal kemasukkan beliau. Juga dibeli dengan nilai yang tinggi. Maka, apakah bezanya LVG dengan semasa zaman pengurusan DM dulu? Tetapi, sekarang MF sangat memberi impak kepada pasukan. Sebagai peminat MU, saya juga berasa sangat kagum dengan MF musim ini.



Bagi saya, tiada yang salah antara mereka berdua. Malah, juga tidak adil jika salah seorang dikatakan hebat. Cuma, secara peribadi, saya agak kagum dengan pendirian LVG. Beliau yang tegas dengan keputusannya, bijak, teratur, berani mengambil risiko adalah sikap yang sangat patut dicontohi. Contoh risiko besar yang diambil beliau adalah mengurus pasukan besar BPL. Padahal, beliau tidak pernah terlibat dalam BPL. Beliau membuat keputusan untuk menjual pemain berusia dan tidak kurang pengalamannya sepeti Nemanja Vidic, Patrice Evra dan Javier Hernandez. Kemudian, membeli pula pemain muda seperti Luke Shaw, Ander Herrera, Marcos Rojo dan Daley Blind kerana matlamatnya ingin membentuk pasukan muda dan supaya kelab ini utuh dengan lebih lama. Tabik!



Maka, adalah sangat tidak wajar untuk memecat sekali lagi pengurus MU. Lebih baik kita sebagai peminat, berikan sokongan dan masa kepada LVG serta pemain-pemain yang baru memasuki kelab terutamanya si Tigre, RF. Jika kita terus mengecam agak pengurus ditukar lagi, maka sampai ke penghujung pun MU takkan ungguli tangga teratas liga. Kebarangkalian untuk MU berada di tempat pertama liga agak tipis. Namun, setidak-tidaknya MU boleh cuba untuk berada di tangga 4 teratas agar boleh memasuki Liga Juara (UCL) musim depan. Apa yang penting, MU kena menang dan terus menang untuk terus menambahkan 3 mata pada setiap perlawanan.

Walaupun terasa seperti agak simpati dengan nasib DM, namun perjalanan sebagai pengurus patut diteruskan. DM juga telah memegang kelab sebagai pengurus sekarang. Tahniah!


posted from Bloggeroid

ShareThis