| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Instagrammers: Giveaway by Fya Pelangi Shopping Centre

Assalamualaikum;



Alhamdulillah. Sambutan yang agak menggalakkan! Baru semalam launchhh. Gitttew. Haha. Masa memula nak buat, rasa tak yakin. Yelah. Akaun insta yang masih mentah, masih baru, kurang pengalaman... Rasa macam, sape lah yang nak join, kan? Tapi, unexpected. Alhamdulillah sangat. Harini je dah 150++ hashtag #GiveawayFyaPelangiShoppingCentre... Akan tergamam jugaaa... Hihi.



Terima kasih yang menyokong. Semoga Allah membalas jasa kalian semua :) Yang mana berkelapangan, marilah join sama. Sah sehingga 30 Disember atau mungkin lebih awal. Jom lahhh sekali yeee :)



Meh lah singgah sekali. Memacam dijualnya. Masih mentah dan sedia menerima sebarang teguran serta tunjuk ajar :)

Happy Holiday Guys! Do pray for our mangsa banjir too :(

posted from Bloggeroid

Tips Upload Gambar di Instagram


*promot lah kejap*

Rata-rata pengguna laman sesawang Instagram sangat menggemari akan gambar. Tak kisah lah gambar ape pun. Ade yang suka update muka sendiri hari-hari (muak aku), suka upload gambar environment, kenangan dan sebagainya. Tapi, lantaklah kan. Instagram korang, kisah plak aku. Wakaka.

Tetapi, dalam masa yang sama, para pengguna laman sesawang ini mesti lah nak ade segelintir instead of segerombolan followers, likers supaya takde lah nampak forever alone sangat kot dalam akaun sendiri tu. Ye dak? Lelebih yang dah berabad buat... Tapi, still takde orang nak like, follow. Macam kesian lah, kan? Lulz.

Instagram user pun bukanlah semuanya peribadi. Ade jugak yang buat bisnes. Lelebih yang bisnes tu, lagilah kena pastikan masa dan caption segala bagai tu, memang kena dengan situasi. Baru lah market free menggunung. Moh lah kita ke tips tersebut.


1. Caption
Tolonglahhh... Jangan berjela. Hello, this is Instagram. Upload gambar. Bukannya nak baca karangan kauuu. Kalau aku lah, serius aku scroll je. Nak like tu, tengok mood. Lagi bahaya kalau orang dah aim kau suka buat karangan, lepas-lepas tu bila kau tak buat esei pun, dia main scroll je. Lagi kesian. Nak buat karangan, bukan Instagram derrr. You should go to Blogger ataupun hanya di Dewan Peperiksaan. Lulz.

2. Hashtag
Haaa... Hashtagnya, biarlah kena pada situasi. Sebab, kalau orang tekan hashtag kau, so macam boleh sedut lah gambar kau kat ruang hashtag tersebut. TAPI, janganlah sebab kau nak banyak likers, kau upload muka kau yang muncung kambing tu, kau letak hashtag #MH370. Memang cari maut.

3. Kualiti
Of course lah, kualiti gambar. Kalau rasa gambar yang kau tangkap tu, pecah, kabur, hitam, legam, baik tak payah upload. Better kau cari gambar lelawa siket kat Google tu, then upload. Bukannnya kau paksa mak ayah/balak/bos kau yang sponser handset baru. Lainlah kalau motif kau tu bukan nak likers. Haaa... Kalau macam tu, suka hati kau lah.


4. Rajin
Rajin-rajinlah follow, like gambar orang lain jugak. Kau nak orang follow, like kau... Tapi, kau tak nak buat kat orang. So, sape nak buat kat kau, kan? Rajinkan jugak komen di akaun insta femes dan artis. Supaya bila orang lain nampak komen kau, dia rasa macam nak tekan dan stalk dan like dan dan. Again, biar kena dengan gambar kalau nak serbu pun. Kepada yang masih di zaman baru buat akaun tu, standard lah macam payah siket. Tapi, kalau betul caranya, mesti ade hasil punya lah!

5. Masa
Untuk akaun peribadi, aku tak tahu lah korang kisah ke tak pasal ni. Lelebih yang dah beriban follower. Tapi, untuk akaun bisnes, menda ni lah yang paling penting. Waktu paling best ialah time dah nak maghrib dan area nak tido. Waktu dua ni selalu para remaja (mostly Instagram user akan pegang handset). So, time korang upload, gambar korang keluar dulu. Kan ke bagusss...

6. Followers
Macam aku, aku suka bola. Manchester United. Aku perasan je. Kalau aku upload pasal bola, ManUtd plak tu, mesti tak ramai like. Even aku upload waktu yang aku rasa, pengguna sedang aktif. Tapi, dah aku suka, lantak lah kan. Kalau kau betul nak likers, followers, kau upload lah gambar yang orang suka nak like. Contohnya, muka mancung kau, Kalau kau rasa orang suka, kau upload lah. Gitttew.

7. Akaun
Ni bukan nak cakap pasal akaun semasa mahupun akaun liabiliti jangka panjang. Ni nak cakap pasal akaun Instagram kau. Aku nasihatkan, tak payah lah private. Kalau kau rasa menda yang kau upload tu, privasi, apesal kau upload? Zaman sekarang orang boleh buat macam-macam lah. Orang nak tengok, orang boleh hack. Setakat private, ape menda lah. Ye dak? Since kau dah upload, takde maknanya privasi dah ehhh... Rasa nak privasi, simpan dalam laci. Bukan tayang ke orang.

8. Penutup
Tak payah upload muka sendiri hari-hari. Terutamanya, perempuan. Sama ada tudung labuh, tudung singkat, tudung saji dan sebagainya. Muak ok, muak. Takde cantik mana pun kalau kau dok seronok tayang selalu. Nak like pun naik cemuih.

Dan... Tak perlu upload gambar korang berkepit (couple) dan gambar pasangan (yang belum ade ikatan). Lelebih yang belum nak matang, umur baru brape belas. Allah... Baik upload tazkirah. Dapat pahala free.

By the way, aku ade je orang block aku kat Instagram ni. Sebab musuh sangat dengan aku pasaipaaa ntah! Siap private akaun pulak tu. Lalala~

Goal of The Year: FIFA Puskás Award 2014 - Robin van Persie!




It's that time of year again, when you get to cast your vote for the FIFA Puskas Award. We have finished whittling the thousands of goals from around the world between 3 October 2013 and 26 September 2014 down to just ten. Now you have an even tougher challenge – choosing just one which you believe is worthy of succeeding Zlatan Ibrahimovic's stunning effort that scooped the 2013 award. Find out on 1 December to see if it makes the final three.

-------------------------------------------------------------------------------------

VOTE! VOTE! VOTE!



Korang faham je, kannn? Semua bijak belaka. Hiks. So, moh lah kita pilih siapa yang layak before 1st December 2014 bagi menggantikan arwah award Zlatan Ibrahimovic tahun lepas. Lulz. Nampaknya, semua calon tak lah famous mana. Aku nasihatkan, tak payah lah vote for Diego Costa since he was leave his former club at La Liga.


CLICK HERE to VOTE!

Ke Robin van Persie ke Kita? Ngeee...


Gosip Bola: Herrera Bakal Meninggalkan Manchester United Januari Ini?



Reports earlier in the week claimed that Bayern Munich are desperate to sign the Spaniard after he failed to impress Louis Van Gaal at Old Trafford.
Herrera joined United from Athletic Bilbao for a fee believed to be around £30million, but injuries have seen him take to the pitch just five times since August.
Bayern boss Pep Guardiola was hoping that an offer of £7m plus Shaqiri would be enough to land Herrera, and sources in Germany understand that United will accept his tempting offer.
Van Gaal has struggled to get the best out of his squad since taking the reigns after the World Cup, publicly admitting that he wants to add more wingers to his team, and Shaqiri could become a key player in the starting XI should the proposed transfer go ahead.


Komen Penulis
Aku harap van Gaal fikir masak air masak ubi semua ea. Herrera not bad. Kekadang, nak jadi excellent player, perlukan masa. Bukan lahir-lahir je terus terer beb.

Gosip Bola: Jual Persie Kerana Falcao?




The Holland striker will be due £10m if he sees out his four-year contract at Old Trafford.
And, according to the Evening Standard, United are hoping to move the former Arsenal man on to save the cash.
Van Persie cost United £20m in 2012 and helped Sir Alex Ferguson to his final league title. 
United last week announced a near 10% drop in revenue in their quarterly report, and that their failure to qualify for the Champions League has cost them around £50m.
Van Persie, who has scored three time all season, appears to be on the wane and Louis van Gaal is keen to replenish his attack.
The loan signing of Radamel Falcao has so far been a disaster with the Colombia striker struggling to overcome injury issues after injury issue - and scoring just once.
Wayne Rooney, named club captain, is also occupying a deal role under Van Gaal and Danny Welbeck was sold to Arsenal for £16m.
Van Gaal's spell as United boss as so far been underwhelming with the club riding in seventh after 11 games, and four points worse off than at this stage last season.


Komen Penulis
Aku respect cara van Gaal amik risiko. Berani dia lain macam. Padahal van Persie ni anak buah dia ni... Kalau betullah gosip ni, aku tak tahu lah aku boleh sayang Manchester United macam biasa ke tak. Ni baru baca gosip pun, luluh jantung ni haaa... Sorry readers. Aku malas translate artikel ni. HAHA.



Semakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Sesi 2015

Assalamualaikum;
Alhamdulillah. Masih diizinkan untuk update di blog ini. Almaklum, semalam baru renew domain. So, macam semangat sket lah. Haha.

Rasa macam dah lama tak berceloteh dalam ni. Kalau ade pun, pasal isu semasa je. Tapi kali ni, macam nak buat luahan rasa plus idea plak. Haha. Gitttew.



Rata-rata tahu ape itu PLKN. Dan adik kedua Fya, dapat panggilan tersebut dan sangatlah bersyukur sebab dekat dengan rumah. Tapi kannn... Ade jugak sedihnya. Dia ni tak pernah duduk jauh, adik bongsu terlalu baik dengan dia, time dia pergi plak ayah outstation dan sebagainya lah.

Namun, baiknya plak... Haruslah ade kan. Dia ni gempal (Lalala) So macam, insyaAllah dia balik, kurus lah kot. Haha. Lepas tu, bagi pendedahan awal sebelum dia terus masuk sambung belajar nanti kan... Tapi, tu lah. Bohong lah takde sedih dalam gembira tu.

Jadual aku plak jadi lain. Dulu, balik rumah cuti... Mesti ade adik dedua. Kali ni, mesti dah lain... Dah tak sama. Heee... Dah lah susah nak jumpa. Terasa lah jugak umur tu semakin meningkat. Ni, kalau adik bongsu tu masuk asrama, emmm... Tak payah cakap lah. Hari2 kot banjir.

The End.

posted from Bloggeroid

Pelan Data Internet Terbaik !

Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Allah izinkan lagi untuk kita bersua. Pada Hari Malaysia yg indah, redup, sejuk... Cuti plak tu. Allah. Bestnya ! Aceceh. Mcm lah ade readers lagi kt blog aku ni.

Just wanna share about Pelan Data Internet Terbaik buat masa kini. Kalau nk diikutkan, pelbagai pelan yg ada sekarang ni. Yg sah ada, yg tk sah pun berlambak. Semua kalau boleh nk yg murah tapi laju dan unlimited. Kan ?

Kat sini, sy sebagai full-time student yg masih perlu berjimat cermat, yg takde income tetap. Maka, sy cadangkan gunalah Pelan Data Internet Umobile. Serendah RM28, IGB. Habis kuota, internet still on. Cuma, slow macam siput berlari. Gitttew.

Tapi, ramai yg dah complain pasal servis Umobile ni. For me, takde apa masalah pun. Aku guna yg postpaid, pakej RM28 je lah. Kalau tanya bab coverage, memang agak masalah sebab kalau kt kawasan pendalaman, memang tak dapat lah. Nak hantar mesej pun kena beberapa kali send. Tapi, bagi aku lah, takde masalah pun. Kau dah duduk bandar, 24/7 hadap internet. Sekali skala kau balik kampung, takde internet, takde hal bro. Best weh. Kau tk tahu dunia luar. Serius tenang.

Plus, Umobile siap ada free mesej untuk pakej aku. Untuk pakej lagi up, lagi lah up freenya. Ok lah tu kan. Zaman kte skarang, bukan nak call2 sangat. Whatsapp tu yg penting. Second, mesej. Aku perati, call pun org malas lah nk angkat.

Aku bukanlah promoter Umobile. So, aku malas nak letak link dlm entry ni. Makanya, kalau korang nak bukti jelas, pergilah website Umobile ea. Tapi, serius lah. Sangat sesuai untuk students yg saving tapi memerlukan internet yg berpanjangan tanpa henti.



posted from Bloggeroid

Aku Anak Malaysia

Assalamualaikum ;

Alhamdulillah. Dah boleh update. Selama ni, nak sangat update. Tapi, tu lah. Internet ntah pahape, handset problem kejap. Ni... Dah boleh. Yeayyy ! Haha. Macam bebudak plaksss.

Alhamdulillah jugak. Allah izinkan kita duduk di bawah langitnya yang merdeka. Semuanya kerana Allah. Semoga kita sentiasa mendoakan untuk kesejahteraan negara kita. Amin...

Cakap pasal Merdeka... Aku ade sedikit rasa kesal dengan anak bangsa yang mungkin terlupa apa erti kemerdekaan sebenarnya. Barubaru ni, aku ade tengok rancangan Melodi. Tengok Zuan interbiu artis kita... Ade sorang tu, tahun ni (2014), tahun ke berapa kali Merdeka pun, boleh silap. Ape ke hal nya ? Diorang tu lah paling orang nampak. Menda basic pun tak lepaih. Haishhh... Paling tabik masa tu pada Shaheizy Sam. Soalan yang Zuan tanya pada beliau, memang agak kena baca buku sejarah lah jugak dan beliau pass semua. Tu sebab gua sukaaa diaaa. Be mine pehlisss. Haha.

Ok lah. Tu, hidup diorang. Yang baik, kita angkut. Yang tak baik, buang dalam sungai. Tapi kan... Sejauh mana kita ni sayangkan Malaysia ? Nak harap Bangla, Indon, memang tak lah. Diorang sayang duit kita je kot. Rasa sayu tengok anakanak siber sekarang. Lagu Jalur Gemilang pun tak tahu macam mana. Apatah lagi lagu Keranamu Malaysia, Sejahtera Malaysia dan sebagainya yang rare tu. Haishhh...

Bukan apa, memang bukan dalam suruhan manamana agama pun kena hafal lagu Merdeka tu. Tapi at least, tunjukkanlah rasa cinta pada negara tu. Ni, lagu pun tak tahu. Apatah lagi nak pegang bendera. Kalau kita tak sayang Malaysia, siapa lagi ? Kan ?

Sekarang zaman dah maju... Semua di hujung jari. Sekali skala, google pasal Tanah Melayu pun, apa salahnya. Bila kita bebetul faham apa maksud sayang Malaysia ni akan rasa macam nak buang sampah pun rasa nak simpan je sebab terlalu sayangkan Malaysia. Haaa gitu.

Pelbagai cara yang boleh kita tunjukkan sebagai rasa cinta pada negara. Maka, tunjukkanlah. Biar negara luar rasa kagum sebab kita boleh sayang begitu hebat pada negara sedangkan negara kita pelbagai kaum, agama dan bangsa. Tak nak ke negara maju macam Jepun tu tabik springgg kat kita. Kan ?

Pape pun, banggalah sebagai Anak Malaysia. Sayang, cinta akan Malaysia :)

Maaf, aku cuma menggunakan bahasa yang mudah difahami kepada golongan yang dituju :)



*gambar Google*
posted from Bloggeroid

News: Penyokong Manchester United Diburu ?

Assalamualaikum ;

Salam Ramadhan ea semua. Sunyi da blog ni ehhh. Aku pun 'mati kering' idea tak timbul. Alhamdulillah, ni Allah izinkan jugak aku menghapdate. Kehkeh.


Jersi terbaru untuk Home Kit Manchester United. Sudah bertukar sponsor tapi masih kekal manufacture. Adakah ini topik utama ? Ouhhh. Masih belum sebenarnya. Bole teruskan pembacaan.

Sekarang musim kelab² mempamerkan jersi terbaru. ManUtd, Liverpool, Arsenal, Barcelona. Aku dah tengok. Yang lain, aku tak tahu lha ape ceritanya. Aku admit bahawa mesti punya lhaaa ade antara jersi² tu buruk pada aku. Tapi perlu ke kita kutuk dan bahan supporters diorang ?

I'm ManUtd supporter. Bila keluar jersi baru ManUtd, datang lha sekor dua yang anti ManUtd, kutuk bagai. Siap suruh aku tukar design. What theee. Aku naik pangkat jadi peneraju kelab ke hape ? Semak. Ok. Rasa macam baru nak masuk mainpoint ni.

Bagi aku lha kan, perlu ke kita datang dan bahan member kita yang support team lain dari kita ? Effect makan minum kau ke ? Bukan apa, kadang aku rasa, sorry to say... You're so childish. Pity youuu.

Aku rasa angin bukan sebab orang kutuk or bahan. Tu lantak kau lha dengan tak matang kau tu. Tp, aku angin sebab nak memperlekeh minat aku. Eh. Aku kacau kau ke ? Salah ke aku bangga dengan apa yang aku minat ? Kalau kau nak jugak, eh. Pegi lha buat. Aku tak heran. Wakaka.

Lainlah kalau antara family saje nak fight², laki bini nak ramah mesra, kau sesaje kutuk makwe or pakwe kau, member² nak berseloroh, tu aku tolak tepi. Ni kes bahan tak tentu pasal. Lebih², macam Worldcup ni. Aku pilih Spain kali ni. Spain keluar awal. So ? Aku masih warganegara Malaysia yang sah. Kau bahan lha sampai aku menangis air laut pun, warganegara aku tetap sama. Kau plak nak banggakan negara yang bukan darah daging kau. Yek. Ntah pahape.

Tapi oleh sebab Spain da out awal kan, aku pilih Netherlands. Sebab apa ? Sebab Netherlands tu Group B. Sama dengan Spain. So, bila Netherlands menang, nampak macam Spain ni kuat lah kannn. Sebab tu Spain kalah awal. Sebabnya, group dengan team kuat. Haha. Lepas tu sebab 'bos' besar ManUtd ade dalam tu. RvP tu plak abang angkat aku. Bagus kan ? Eh, aku punya suka lah reason aku. At least aku takde lah takde keja macam kau dok membahan orang je. Tetiba nak cakap aku lalang bagai. Mesti kau malu bila tahu reason aku. Aku setiaaa lah beb. Wakaka.

Based on this type of people, negara kita punya bola sepak ntah pahape je. Gaduh sana sini. Kau maki hamun orang yang tak sekufu. Heee. Sampai bila nak maju ? Menang kalah tetap piala Malaysia, it is still belong to our country isn't it ? Weh. Kayyymon. Banggalah siket. Malaysia Boleh ! Sokong negara sendiri. Tanah tumpah darahku !

Aku tetap aku. Kau kutuk lah ManUtd dapat nombor 7 musim lepas pun, aku tetap nak support. Kau kutuk lah Spain macam mana pun tetap bukan kau yang main atas padang kat Brazil tu. Aku bukan orang yang takde pendirian. Wakaka. Terasa ? Ouh. Kau telan cili kot masa buke tadi. Eh, sorry lah. Panjang sangat. Chill.

Selamat mencari malam al qadr. Jom berzikir selalu. Bola tetap bola beb. Amalan jangan lupa bebbb :)


posted from Bloggeroid

Tips Nak Minat Bola - #WorldCupVersion

haaa. fes, kena kenal ini logo. kalau tak kenal, mohon clash. HAHA.
hai geng ! da lama rasenya tak mencoret sebarang idea yang melimpah selimpahnya ni. disebabkan 5PA1N kalah semalam, teruk aku kena bahan, so macam terdetik nak lontarkan idea ni.
mesti gegirl di luar sana macam nak maki hamun je sebab pakwe korang sanggup tak tido sebab nak tengok bola dari nak bergayut or mesej korang kannn ? so, ni memang aku provide tips untuk korang. kalau awek korang yang layan bola, tapi korang tak... haaa. untuk golongan korang jugak lha ea. wakaka.
aku memang menyampah kalau gegirl minat bola sebab pakwe. korang seolah-olah macam takde pendirian. habis, kalau kau clash, kau da tak minat lha ? zzzz. macam ni. bukan tak boleh. cuma, cuba korang masukkan diri korang sekali dalam dunia bola pasangan korang tu. katekan pasangan korang sokong GERMANY. okayyy, korang cari lha sebab kenapa mungkin pasangan korang tu sokong GERMANY. then, keep asking them why. so, nanti korang akan adapt tau.
next, join lha pasangan korang stay up tengok bola (stay up qiamullail lebih baik). so, tengok bola sesama. tak semestinya kena sama kedai, sama tb. cukup untuk sama siaran *elak maksiat*. bila korang tengok siaran yang sama, so, korang akan faham kenapa pasangan korang emo, happy, eksaited terlebih. sebab bola, jiwa akan meronta ouhhh.
then, try usha jadual match. ingatkan pasangan korang jadual team yang diorang support. bagi aku lha kan, takkan korang ingat saje ? mesti korang akan rasa macam, ehhh. nak tengok lha kejap. so, layan lha siket. dapat first half pun jadi lha.
lepas tu, korang kena faham. worldcup, euro, bukan setiap tahun. so nya, bagi lha peluang pada mereka melayan minat mereka. korang kan anytime bersama. so, ape salahnya korang biarkan mereka seketika. tengok bola je pun. lepas tu kemaruk FIFA. bukan ke mana pun. alahai :)
oh yaaa. aku minat bola. aku pecinta MANCHESTER UNITED. harap maklonggg. so, bila world cup ni, aku jadi blur nak sokong yang mana sebab player MANCHESTER UNITED bersepah. *well, kami kan hebat* tapi, saje aku petik SPAIN. lagipun, ade DAVID DE GEA, JUAN MATA.  layan lha kannn. diorang tak kurang hebatnya. tetiba kalah plak malam tadi. HAHA. silap betul aku analisis team dengan group diorang. main petik je aku nak sokong mana.
untuk malam ni. aku rasa orang akan highlight pada ENGLAND and ITALY (15th June). so ? pergi whatsapp diorang cepat. HAHA.
macam aku, piala Malaysia, aku agak kureng sebab asek gaduh je. bosan. so, aku tak kisah sapesape pun yang menang manamana piala. sebab semua bole menang. sama lha macam world cup ni. kesah plak aku. HAHA.
aku start minat bola dalam hujung tahun 2008. huuu. payah jugak nak belajar seketul seketul. aku akui itu. aku sendiri pernah pandang senget je dekat lelaki yang gila bola. sekarang aku baru faham kenapa. sebab rasa macam best plak. bukan senang perempuan nak gila bola kannn ?
aku harap tips ni membantu. sorry panjang.
WE ARE UNITED :)

Isu "Last Seen" dan "Double Check" di Aplikasi Whatsapp




isu whatsapp ni adalah masalah yang paling kesyeee. bila someone tu dah last seen, tapi tak balas, memang a big trouble will come ! kan ? tak pun, tulisnya online, tapi tak jawab-jawab apa yang kita tanya. lagi rasa nak meletup kannn ?


aplikasi whatsapp dah macam jadi kewajipan untuk semua. especially, students di IPT mahupun para penjawat am dan swasta. kalau takde tenet, takde whatsapp, rasa macam nak pengsan sebab tak tahu pape. HAHA.

bila naik isu macam ni, aku sendiri rasa pelik. macam mana aku boleh hidup tanpa whatsapp ni dulu ? sebab aku start pakai android ni pun, hujung tahun lepas. menda ni, dah start lama dah. kah ! aku pun tepuk dahi...

okayyy. bukan nak merepek sangat pun. just nak bagitahu sedikit informasi or cara untuk mengenal pasti masalah seseorang kat whatsapp ni.


these checkmarks are actually very important since they are indicators that acknowledge the delivery of a message. here is what they mean:
  •  - message successfully delivered to the server.
  •  - message successfully delivered to the phone of your chat partner. Note: this does not indicate that the message was read, just that it was delivered.
also note that in a group chat you will only see one check mark indicating that the message was successfully delivered to the server.
if you only see a single check mark next to your message, there is likely nothing wrong with whatsapp or your phone. there may be several reasons why your message is delivered to the server, but not to your chat partner:
  • *their phone might be turned off or their phone's battery might be dead.
  • *they could be sleeping, especially if they live in a different time zone.
  • *they may not be connected to the internet (for example, if they are in an elevator, roaming or have no data credits).
  • *they might have seen the notification on the screen, but did not launch the app to acknowledge message receipt (very common in case of iPhone recipients).
  • *they might have blocked.

so, nampak kannn ? maka, jangan marah kalau member kau tak reply whatsapp tapi dah dabel tick. kalau nak sound jugak, tengok last seenya bila and then baru maki. kalau rasa tak nak kena maki, off kan last seen kau. kau tak dapat tengok last seen orang, orang tak dapat tengok last seen kau, puas hati. HAHA.

tapi, tak dinafikan memang ramai orang bergaduh pasal isu "last seen" dan "double check" ni. serius.

Hey there ! I am using WhatsApp.

TERKINI ! Abby Abadi Kembali Solo !


KUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini diberitahu suami kepada pelakon Abby Abadi iaitu Muhammad Noor Farhan Che Bakar, 24,  melakukan dua kali lafaz cerai terhadap pelakon itu termasuk salah satunya tidak dimaklumkan kepada mahkamah. 

Sehubungan itu Hakim Syarie iaitu Shaiful Azli Jamaludin terpaksa menangguhkan permohonan pengesahan lafaz cerai yang dibuat pelakon itu kepada 11 Jun depan bagi membolehkan lafaz cerai kali pertama difailkan.

Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abdul Manan, 37, sebelum itu mendedahkan kepada mahkamah suaminya pernah memberitahu seorang kenalan bahawa mereka sudah bercerai.



Pasangan itu bagaimanapun meminta nasihat kes itu kepada bapa saudara Muhammad Noor Farhan yang juga defendan dalam kes ini dan mereka kemudiannya melakukan rujuk tanpa melaporkan kes berkenaan kepada mahkamah.

Pelakon drama bersiri Gerak Khas itu turut memberitahu kejadian itu berlaku pada Januari lalu. Abby dan Muhammad Noor Farhan bernikah pada 9 Julai 2013 iaitu sehari sebelum menjelangnya Ramadan.

Mereka bernikah di Selatan Thailand. Berita penuh akan dilaporkan kemudian.

LAPORAN PENUH : SINI
YA ALLAH. 

bergegar lha arashmu dari hari ke hari. Allahukabar... rasa macam, kenapa lha jadi macam ni ? bukan fokus pada artis je. kepada orang umum pun... ya Allah, terkejut jugak akan berita ini. semoga kita sentiasa dipelihara olehNya. amin... yang mana baik, jadikan pedoman. yang mana tak baik tu, jauhkan... jadikan tauladan kita bersama. inshaAllah.

teringat... time dia mula kahwin dulu, aku publish kat blog aku ni :'(

Jep Sepahtu dan Kemenangannya di ABPBH



"la hau la wala quwwata illa billah"
"segalanya milik ALLAH"

kata-katanya sebagai pembuka bicara. alhamdulillah. setidak-tidaknya, masih ada artis tanah air yang tahu ape itu agama tatkala di dalam majlis dan ucapan.

yang baik, kita jadikan ikutan. yang tak baik tu, kita jadikan tauladan. tak macam tu ? tak semua artis kita ni teruk walaupun........ k. sambung sendiri. hiks !

confirm ramai wanita-wanita yang cair dengan Jep Sepahtu ni. tak payah cakap budak, remaja. malah, mak-mak pun mesti suka si Jep ni. ade rahsia disebalik rupa dan bakatnya. kannn ? HAHA. angguk je lha.


by the way, tahniah !
ARTIS KOMEDI LELAKI POPULAR

as expected. you deserved to win :)


Senarai Pemenang ABPBH 2013 #24Mei2014

Artis Baru Lelaki Popular
1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris
Artis Baru Wanita Popular
1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya
Pelakon TV Lelaki Popular
1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar
Pelakon TV Wanita Popular
1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha
Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak
Pelakon Filem Wanita Popular
1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin
Artis Komedi Lelaki Popular
1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak
Artis Komedi Wanita Popular
1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby
Penyanyi Lelaki Popular
1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir
Penyanyi Wanita Popular
1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna
Artis Duo/Berkumpulan Popular
1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Syed Shamim
Pengacara TV Lelaki Popular
1. Datuk AC Mizal
2. Johan
3. Nabil Ahmad
4. Nik Michael Imran
5. Zizan Razak
Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Erra Fazira
3. Fara Fauzana
4. Hazlin Hussain
5. Neelofa
Penyampai Radio Lelaki Popular
1. AG
2. Halim Othman
3. Johan
4. Kieran
5. Ray
Penyampai Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Dina
3. DJ Lin
4. Fara Fauzana
5. Norshela Baharudin
KATEGORI ONLINE
Artis Lelaki Stailo
1. Adi Putra
2. Awal Ashaari
3. Karl Shafek
4. Nazim Othman
5. Shaheizy Sam
Artis Wanita Stailo
1. Fazura
2. Mizz Nina
3. Scha Alyahya
4. Yana Samsudin
5. Ziana Zain
Gandingan Serasi Di Layar



  1. Aaron Aziz & Nadiya Nisaa
  2. Aeril Zafril & Wawa Zainal
  3. Azlee Khairi & Zara Zya
  4. Zizan Razak & Siti Saleha
  5. Izzue Islam & Tiz Zaqyah
Watak Jahat Dalam Drama / Filem Popular
1. Datuk Rosyam Nor
2. Hanez Suraya
3. Izreen Azminda
4. Nabila Huda
5. Sofi Jikan
Artis Berpengaruh Di Laman Sosial
1. Datuk Siti Nurhaliza
2. Nora Danish
3. Shila Amzah
4. Yana Samsudin
5. Zizan Razak
Chef Selebriti Paling Popular
1. Chef Amran
2. Chef Anis Nabilah
3. Chef Nik Michael Imran
4. Chef Sherson Lian
5. Chef Wan
Aksi YouTube Paling Popular
1. Parodi Sayang (Bobo)
2. Parodi Gwiyomi (Nora Danish)
3. Anak Tomok OIAM Merajuk (Tomok)
4. Macam Cantik Je Macam Comel Je Versi Nasyid (Amar)
5. Mengajar Kanak-Kanak Riang (Mat Luthfi)

PEMENANG ABPBH 2013

* sumber gambar : berita harian *


Tips Nak Pandai Adobe Photoshop.

Assalamualaikum ;

Haaa. Ini kisahnya bermula bila menunaikan tanggungjawab buat poster untuk Minggu Keusahawanan Siswa, iCEPS10. Korang boleh explore lagi pasal ni kat www.iceps10.wordpress.com. Lepas tu, ade lha sorang member ni tanya, macam mana kau belajar buat semua ni ? *dalam hati ni, ya Allah. Ape menda lha dia ni merepek. Bukan lawo pun aku buat*

Bila berlaku insiden tu, terpanggil lha rasa hati nak hapdate. Kehkeh. So, nak tahu tak ni ? Ngeee.

First, kne lha install dulu kan ? Google je. Amik yang file portable. Senang. Amik Cs3 pun da ok.

Then, kena tekan² itu ini. Lepas tu, siap ! Haha. Mesti rasa tak membantu kan ? Tapi, gitu lha caranya macam mana Fya tahu ape itu photoshop pada zaman dulu kala. Sedih kan ? Guru pun takdok. Haha.




Tapi, alhamdulillah. Walaupun tak hebat mana, at least da ade basic nak buat sendiri. Lepas ni, insha Allah nak try berguru plak. Nak cuba lebih jauh :) Korang² pun bole jugak ! Ngeee...



posted from Bloggeroid

Tips Untuk Kaki Online Shopping !


haiii... da lama rasanya tidak berceloteh. blog pun getting more lack of update any news. fya lebih kerap ke laman media sosial yang lain seperti instagram (the most ;p), whatsapp dan twitter. kalau korang nak jenguk pun bolesss (@fyapelangi) HAHA. promot lebihhh...

nowadays, online shopping is like trending the most. kaki online especially are like being to be a stalker everywhere and at last, shop the items which are look good to purchase. eh, me is like that too lhaaa. HAHA. exactly, all things are have their pro and conts.

so, di bawah ni ade tips ringkas kepada semua kaki online shopping. or mungkin sebagai tuan kedai online shopping. so, beware !


nanti kita sambung lagi yaaa ~

Keluarga Penumpang MH370 Redha



PUTRAJAYA: ‘Redha’, hanya itulah ungkapan yang mampu diluah beberapa anggota keluarga penumpang pesawat dengan perkhabaran terbaharu berhubung nasib pesawat MH370, yang diumum berakhir di selatan Lautan Hindi, selepas hilang sejak 8 Mac lepas.
Zamani Zakaria, 56, bapa kepada Razahan, 23, berkata beliau menerima berita itu sebagai ketentuan Ilahi setelah lebih dua minggu operasi mencari dan menyelamat dilakukan.
“Pencarian ini telah berakhir dan kita tidak lagi perlu menunggu dan ternanti-nanti kerana penantian suatu penyeksaan,” katanya ketika dihubungi malam ini.
Zamani kehilangan anak serta menantunya, Norli Akmar Hamid, 33, yang dalam perjalanan untuk berbulan madu di Beijing, China.
Selamat Omar (gambar), 60, bapa kepada Mohd Khairul Amri, 29, juga berkata beliau menerima berita itu dengan hati yang redha dan terbuka.
“Seperti yang saya beritahu di peringkat awal, saya terima apa sahaja ketentuan, ringkasnya saya redha dengan apa yang telah ditentukan,” katanya.
Pesawat malang yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing itu, hilang daripada skrin radar kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 12.41 tengah malam.
Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi 8 Mac.
Sementara itu, usaha mendapatkan reaksi keluarga anak kapal MH370 di Hotel Marriot di sini gagal kerana pihak keselamatan meminta wartawan meninggalkan kawasan lobi.
Difahamkan anggota keluarga anak kapal terbabit dipanggil ke satu bilik khas untuk mendengar taklimat pihak MAS.
Di Hotel The Everly pula, media tempatan dan luar negara mula memenuhi lobi malam ini sejurus pengumuman terkini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung status misi mencari dan menyelamat pesawat MH370.
Suasana hotel yang agak lengang pada waktu malam sejak empat hingga lima hari lepas agak berbeza berbanding malam ini dengan para media yang menunggu bagi mendapatkan reaksi keluarga penumpang pesawat terbabit.
Sehingga sejam selepas pengumuman Najib, media masih gagal mendapatkan komen pihak keluarga, dan rata-rata wartawan dilihat tidak mengganggu selain memberi ruang serta masa kepada mereka untuk menenangkan diri.
Difahamkan masih terdapat lima keluarga penumpang dari Malaysia menetap di hotel itu sejak 8 Mac lepas.

Senarai Top 5 ABPBH 2013

Artis Baru Lelaki Popular
1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris
Artis Baru Wanita Popular
1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya
Pelakon TV Lelaki Popular
1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar
Pelakon TV Wanita Popular
1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha
Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak
Pelakon Filem Wanita Popular
1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin
Artis Komedi Lelaki Popular
1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak
Artis Komedi Wanita Popular
1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby
Penyanyi Lelaki Popular
1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir
Penyanyi Wanita Popular
1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna
Artis Duo/Berkumpulan Popular
1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Syed Shamim
Pengacara TV Lelaki Popular
1. Datuk AC Mizal
2. Johan
3. Nabil Ahmad
4. Nik Michael Imran
5. Zizan Razak
Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Erra Fazira
3. Fara Fauzana
4. Hazlin Hussain
5. Neelofa
Penyampai Radio Lelaki Popular
1. AG
2. Halim Othman
3. Johan
4. Kieran
5. Ray
Penyampai Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Dina
3. DJ Lin
4. Fara Fauzana
5. Norshela Baharudin
KATEGORI ONLINE
Artis Lelaki Stailo
1. Adi Putra
2. Awal Ashaari
3. Karl Shafek
4. Nazim Othman
5. Shaheizy Sam
Artis Wanita Stailo
1. Fazura
2. Mizz Nina
3. Scha Alyahya
4. Yana Samsudin
5. Ziana Zain
Gandingan Serasi Di Layar
1. Aaron Aziz & Nadiya Nisaa
2. Aeril Zafril & Wawa Zainal
3. Azlee Khairi & Zara Zya
4. Zizan Razak & Siti Saleha
5. Izzue Islam & Tiz Zaqyah
Watak Jahat Dalam Drama / Filem Popular
1. Datuk Rosyam Nor
2. Hanez Suraya
3. Izreen Azminda
4. Nabila Huda
5. Sofi Jikan
Artis Berpengaruh Di Laman Sosial
1. Datuk Siti Nurhaliza
2. Nora Danish
3. Shila Amzah
4. Yana Samsudin
5. Zizan Razak
Chef Selebriti Paling Popular
1. Chef Amran
2. Chef Anis Nabilah
3. Chef Nik Michael Imran
4. Chef Sherson Lian
5. Chef Wan
Aksi YouTube Paling Popular
1. Parodi Sayang (Bobo)
2. Parodi Gwiyomi (Nora Danish)
3. Anak Tomok OIAM Merajuk (Tomok)
4. Macam Cantik Je Macam Comel Je Versi Nasyid (Amar)
5. Mengajar Kanak-Kanak Riang (Mat Luthfi)
ANUGERAH PALING POPULAR BERITA HARIAN


Johan :)
by the way, semua keputusan atas tu just prediction aku je. actually, agak pelik dengan pencalonan top 5 kali ni. serius ramai yang aku tak kenal. deep tau maksud aku ni. wakaka.



ShareThis