Posts

Showing posts from 2014

Instagrammers: Giveaway by Fya Pelangi Shopping Centre

Image
Assalamualaikum;



Alhamdulillah. Sambutan yang agak menggalakkan! Baru semalam launchhh. Gitttew. Haha. Masa memula nak buat, rasa tak yakin. Yelah. Akaun insta yang masih mentah, masih baru, kurang pengalaman... Rasa macam, sape lah yang nak join, kan? Tapi, unexpected. Alhamdulillah sangat. Harini je dah 150++ hashtag #GiveawayFyaPelangiShoppingCentre... Akan tergamam jugaaa... Hihi.



Terima kasih yang menyokong. Semoga Allah membalas jasa kalian semua :) Yang mana berkelapangan, marilah join sama. Sah sehingga 30 Disember atau mungkin lebih awal. Jom lahhh sekali yeee :)



Meh lah singgah sekali. Memacam dijualnya. Masih mentah dan sedia menerima sebarang teguran serta tunjuk ajar :)

Happy Holiday Guys! Do pray for our mangsa banjir too :(
posted from Bloggeroid

Tips Upload Gambar di Instagram

Image
*promot lah kejap*
Rata-rata pengguna laman sesawang Instagram sangat menggemari akan gambar. Tak kisah lah gambar ape pun. Ade yang suka update muka sendiri hari-hari (muak aku), suka upload gambar environment, kenangan dan sebagainya. Tapi, lantaklah kan. Instagram korang, kisah plak aku. Wakaka.
Tetapi, dalam masa yang sama, para pengguna laman sesawang ini mesti lah nak ade segelintir instead of segerombolan followers, likers supaya takde lah nampak forever alone sangat kot dalam akaun sendiri tu. Ye dak? Lelebih yang dah berabad buat... Tapi, still takde orang nak like, follow. Macam kesian lah, kan? Lulz.
Instagram user pun bukanlah semuanya peribadi. Ade jugak yang buat bisnes. Lelebih yang bisnes tu, lagilah kena pastikan masa dan caption segala bagai tu, memang kena dengan situasi. Baru lah market free menggunung. Moh lah kita ke tips tersebut.

1. Caption Tolonglahhh... Jangan berjela. Hello, this is Instagram. Upload gambar. Bukannya nak baca karangan kauuu. Kalau aku lah, s…

Goal of The Year: FIFA Puskás Award 2014 - Robin van Persie!

Image
It's that time of year again, when you get to cast your vote for the FIFA Puskas Award. We have finished whittling the thousands of goals from around the world between 3 October 2013 and 26 September 2014 down to just ten. Now you have an even tougher challenge – choosing just one which you believe is worthy of succeeding Zlatan Ibrahimovic's stunning effort that scooped the 2013 award. Find out on 1 December to see if it makes the final three.
-------------------------------------------------------------------------------------
VOTE! VOTE! VOTE!


Korang faham je, kannn? Semua bijak belaka. Hiks. So, moh lah kita pilih siapa yang layak before 1st December 2014 bagi menggantikan arwah award Zlatan Ibrahimovic tahun lepas. Lulz. Nampaknya, semua calon tak lah famous mana. Aku nasihatkan, tak payah lah vote for Diego Costa since he was leave his former club at La Liga.

CLICK HERE to VOTE!
Ke Robin van Persie ke Kita? Ngeee...

Gosip Bola: Herrera Bakal Meninggalkan Manchester United Januari Ini?

Image
Reports earlier in the week claimed that Bayern Munich are desperate to sign the Spaniard after he failed to impress Louis Van Gaal at Old Trafford. Herrera joined United from Athletic Bilbao for a fee believed to be around £30million, but injuries have seen him take to the pitch just five times since August. Bayern boss Pep Guardiola was hoping that an offer of £7m plus Shaqiri would be enough to land Herrera, and sources in Germany understand that United will accept his tempting offer. Van Gaal has struggled to get the best out of his squad since taking the reigns after the World Cup, publicly admitting that he wants to add more wingers to his team, and Shaqiri could become a key player in the starting XI should the proposed transfer go ahead.
Credit: http://www.express.co.uk/sport/football/538729/Ander-Herrera-set-for-Man-Utd-exit-as-Van-Gaal-accepts-Bayern-s-Shaqiri-swap-deal
Komen Penulis Aku harap van Gaal fikir masak air masak ubi semua ea. Herrera not bad. Kekadang, nak jadi excel…

Gosip Bola: Jual Persie Kerana Falcao?

Image
The Holland striker will be due £10m if he sees out his four-year contract at Old Trafford. And, according to the Evening Standard, United are hoping to move the former Arsenal man on to save the cash.
Van Persie cost United £20m in 2012 and helped Sir Alex Ferguson to his final league title.  United last week announced a near 10% drop in revenue in their quarterly report, and that their failure to qualify for the Champions League has cost them around £50m. Van Persie, who has scored three time all season, appears to be on the wane and Louis van Gaal is keen to replenish his attack.
The loan signing of Radamel Falcao has so far been a disaster with the Colombia striker struggling to overcome injury issues after injury issue - and scoring just once. Wayne Rooney, named club captain, is also occupying a deal role under Van Gaal and Danny Welbeck was sold to Arsenal for £16m.
Van Gaal's spell as United boss as so far been underwhelming with the club riding in seventh after 11 games, and fou…

Semakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Sesi 2015

Image
Assalamualaikum;
Alhamdulillah. Masih diizinkan untuk update di blog ini. Almaklum, semalam baru renew domain. So, macam semangat sket lah. Haha.

Rasa macam dah lama tak berceloteh dalam ni. Kalau ade pun, pasal isu semasa je. Tapi kali ni, macam nak buat luahan rasa plus idea plak. Haha. Gitttew.



Rata-rata tahu ape itu PLKN. Dan adik kedua Fya, dapat panggilan tersebut dan sangatlah bersyukur sebab dekat dengan rumah. Tapi kannn... Ade jugak sedihnya. Dia ni tak pernah duduk jauh, adik bongsu terlalu baik dengan dia, time dia pergi plak ayah outstation dan sebagainya lah.

Namun, baiknya plak... Haruslah ade kan. Dia ni gempal (Lalala) So macam, insyaAllah dia balik, kurus lah kot. Haha. Lepas tu, bagi pendedahan awal sebelum dia terus masuk sambung belajar nanti kan... Tapi, tu lah. Bohong lah takde sedih dalam gembira tu.

Jadual aku plak jadi lain. Dulu, balik rumah cuti... Mesti ade adik dedua. Kali ni, mesti dah lain... Dah tak sama. Heee... Dah lah susah nak jumpa. Terasa lah jug…

Pelan Data Internet Terbaik !

Image
Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Allah izinkan lagi untuk kita bersua. Pada Hari Malaysia yg indah, redup, sejuk... Cuti plak tu. Allah. Bestnya ! Aceceh. Mcm lah ade readers lagi kt blog aku ni.

Just wanna share about Pelan Data Internet Terbaik buat masa kini. Kalau nk diikutkan, pelbagai pelan yg ada sekarang ni. Yg sah ada, yg tk sah pun berlambak. Semua kalau boleh nk yg murah tapi laju dan unlimited. Kan ?

Kat sini, sy sebagai full-time student yg masih perlu berjimat cermat, yg takde income tetap. Maka, sy cadangkan gunalah Pelan Data Internet Umobile. Serendah RM28, IGB. Habis kuota, internet still on. Cuma, slow macam siput berlari. Gitttew.

Tapi, ramai yg dah complain pasal servis Umobile ni. For me, takde apa masalah pun. Aku guna yg postpaid, pakej RM28 je lah. Kalau tanya bab coverage, memang agak masalah sebab kalau kt kawasan pendalaman, memang tak dapat lah. Nak hantar mesej pun kena beberapa kali send. Tapi, bagi aku lah, takde masalah pun. Kau dah duduk bandar, 24/7 h…

Aku Anak Malaysia

Image
Assalamualaikum ;

Alhamdulillah. Dah boleh update. Selama ni, nak sangat update. Tapi, tu lah. Internet ntah pahape, handset problem kejap. Ni... Dah boleh. Yeayyy ! Haha. Macam bebudak plaksss.

Alhamdulillah jugak. Allah izinkan kita duduk di bawah langitnya yang merdeka. Semuanya kerana Allah. Semoga kita sentiasa mendoakan untuk kesejahteraan negara kita. Amin...

Cakap pasal Merdeka... Aku ade sedikit rasa kesal dengan anak bangsa yang mungkin terlupa apa erti kemerdekaan sebenarnya. Barubaru ni, aku ade tengok rancangan Melodi. Tengok Zuan interbiu artis kita... Ade sorang tu, tahun ni (2014), tahun ke berapa kali Merdeka pun, boleh silap. Ape ke hal nya ? Diorang tu lah paling orang nampak. Menda basic pun tak lepaih. Haishhh... Paling tabik masa tu pada Shaheizy Sam. Soalan yang Zuan tanya pada beliau, memang agak kena baca buku sejarah lah jugak dan beliau pass semua. Tu sebab gua sukaaa diaaa. Be mine pehlisss. Haha.

Ok lah. Tu, hidup diorang. Yang baik, kita angkut. Yang tak…

News: Penyokong Manchester United Diburu ?

Image
Assalamualaikum ;

Salam Ramadhan ea semua. Sunyi da blog ni ehhh. Aku pun 'mati kering' idea tak timbul. Alhamdulillah, ni Allah izinkan jugak aku menghapdate. Kehkeh.


Jersi terbaru untuk Home Kit Manchester United. Sudah bertukar sponsor tapi masih kekal manufacture. Adakah ini topik utama ? Ouhhh. Masih belum sebenarnya. Bole teruskan pembacaan.

Sekarang musim kelab² mempamerkan jersi terbaru. ManUtd, Liverpool, Arsenal, Barcelona. Aku dah tengok. Yang lain, aku tak tahu lha ape ceritanya. Aku admit bahawa mesti punya lhaaa ade antara jersi² tu buruk pada aku. Tapi perlu ke kita kutuk dan bahan supporters diorang ?

I'm ManUtd supporter. Bila keluar jersi baru ManUtd, datang lha sekor dua yang anti ManUtd, kutuk bagai. Siap suruh aku tukar design. What theee. Aku naik pangkat jadi peneraju kelab ke hape ? Semak. Ok. Rasa macam baru nak masuk mainpoint ni.

Bagi aku lha kan, perlu ke kita datang dan bahan member kita yang support team lain dari kita ? Effect makan minum …

Tips Nak Minat Bola - #WorldCupVersion

Image
haaa. fes, kena kenal ini logo. kalau tak kenal, mohon clash. HAHA. hai geng ! da lama rasenya tak mencoret sebarang idea yang melimpah selimpahnya ni. disebabkan 5PA1N kalah semalam, teruk aku kena bahan, so macam terdetik nak lontarkan idea ni. mesti gegirl di luar sana macam nak maki hamun je sebab pakwe korang sanggup tak tido sebab nak tengok bola dari nak bergayut or mesej korang kannn ? so, ni memang aku provide tips untuk korang. kalau awek korang yang layan bola, tapi korang tak... haaa. untuk golongan korang jugak lha ea. wakaka. aku memang menyampah kalau gegirl minat bola sebab pakwe. korang seolah-olah macam takde pendirian. habis, kalau kau clash, kau da tak minat lha ? zzzz. macam ni. bukan tak boleh. cuma, cuba korang masukkan diri korang sekali dalam dunia bola pasangan korang tu. katekan pasangan korang sokong GERMANY. okayyy, korang cari lha sebab kenapa mungkin pasangan korang tu sokong GERMANY. then, keep asking them why. so, nanti korang akan adapt tau. next, jo…

Wordless Wednesday #38 - Instagram

Image
Assalamualaikum ;



posted from Bloggeroid

Wordless Wednesday #37 - Episod Runningman Semakin Bosan ?

Image

Isu "Last Seen" dan "Double Check" di Aplikasi Whatsapp

Image
isu whatsapp ni adalah masalah yang paling kesyeee. bila someone tu dah last seen, tapi tak balas, memang a big trouble will come ! kan ? tak pun, tulisnya online, tapi tak jawab-jawab apa yang kita tanya. lagi rasa nak meletup kannn ?

aplikasi whatsapp dah macam jadi kewajipan untuk semua. especially, students di IPT mahupun para penjawat am dan swasta. kalau takde tenet, takde whatsapp, rasa macam nak pengsan sebab tak tahu pape. HAHA.
bila naik isu macam ni, aku sendiri rasa pelik. macam mana aku boleh hidup tanpa whatsapp ni dulu ? sebab aku start pakai android ni pun, hujung tahun lepas. menda ni, dah start lama dah. kah ! aku pun tepuk dahi...
okayyy. bukan nak merepek sangat pun. just nak bagitahu sedikit informasi or cara untuk mengenal pasti masalah seseorang kat whatsapp ni.

these checkmarks are actually very important since they are indicators that acknowledge the delivery of a message. here is what they mean:  - message successfully delivered to the server. - message successful…

TERKINI ! Abby Abadi Kembali Solo !

Image
KUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini diberitahu suami kepada pelakon Abby Abadi iaitu Muhammad Noor Farhan Che Bakar, 24,  melakukan dua kali lafaz cerai terhadap pelakon itu termasuk salah satunya tidak dimaklumkan kepada mahkamah. 

Sehubungan itu Hakim Syarie iaitu Shaiful Azli Jamaludin terpaksa menangguhkan permohonan pengesahan lafaz cerai yang dibuat pelakon itu kepada 11 Jun depan bagi membolehkan lafaz cerai kali pertama difailkan.

Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abdul Manan, 37, sebelum itu mendedahkan kepada mahkamah suaminya pernah memberitahu seorang kenalan bahawa mereka sudah bercerai.


Pasangan itu bagaimanapun meminta nasihat kes itu kepada bapa saudara Muhammad Noor Farhan yang juga defendan dalam kes ini dan mereka kemudiannya melakukan rujuk tanpa melaporkan kes berkenaan kepada mahkamah.

Pelakon drama bersiri Gerak Khas itu turut memberitahu kejadian itu berlaku pada Januari lalu. Abby dan Muhammad Noor Farhan bernikah pada 9 Julai 2013 iaitu se…

Wordless Wednesday #36 - Dia Bergaya Artis

Image
Assalamualaikum ;




*gambar google* posted from Bloggeroid

Jep Sepahtu dan Kemenangannya di ABPBH

Image
"la hau la wala quwwata illa billah" "segalanya milik ALLAH"
kata-katanya sebagai pembuka bicara. alhamdulillah. setidak-tidaknya, masih ada artis tanah air yang tahu ape itu agama tatkala di dalam majlis dan ucapan.
yang baik, kita jadikan ikutan. yang tak baik tu, kita jadikan tauladan. tak macam tu ? tak semua artis kita ni teruk walaupun........ k. sambung sendiri. hiks !
confirm ramai wanita-wanita yang cair dengan Jep Sepahtu ni. tak payah cakap budak, remaja. malah, mak-mak pun mesti suka si Jep ni. ade rahsia disebalik rupa dan bakatnya. kannn ? HAHA. angguk je lha.

by the way, tahniah ! ARTIS KOMEDI LELAKI POPULAR
as expected. you deserved to win :)

Senarai Pemenang ABPBH 2013 #24Mei2014

Image
Artis Baru Lelaki Popular 1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris Artis Baru Wanita Popular 1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya Pelakon TV Lelaki Popular 1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar Pelakon TV Wanita Popular 1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha Pelakon Filem Lelaki Popular 1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak Pelakon Filem Wanita Popular 1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin Artis Komedi Lelaki Popular 1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak Artis Komedi Wanita Popular 1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby Penyanyi Lelaki Popular 1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir Penyanyi Wanita Popular 1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna Artis Duo/Berkumpulan Popular 1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Sy…

Tips Nak Pandai Adobe Photoshop.

Image
Assalamualaikum ;

Haaa. Ini kisahnya bermula bila menunaikan tanggungjawab buat poster untuk Minggu Keusahawanan Siswa, iCEPS10. Korang boleh explore lagi pasal ni kat www.iceps10.wordpress.com. Lepas tu, ade lha sorang member ni tanya, macam mana kau belajar buat semua ni ? *dalam hati ni, ya Allah. Ape menda lha dia ni merepek. Bukan lawo pun aku buat*

Bila berlaku insiden tu, terpanggil lha rasa hati nak hapdate. Kehkeh. So, nak tahu tak ni ? Ngeee.

First, kne lha install dulu kan ? Google je. Amik yang file portable. Senang. Amik Cs3 pun da ok.

Then, kena tekan² itu ini. Lepas tu, siap ! Haha. Mesti rasa tak membantu kan ? Tapi, gitu lha caranya macam mana Fya tahu ape itu photoshop pada zaman dulu kala. Sedih kan ? Guru pun takdok. Haha.




Tapi, alhamdulillah. Walaupun tak hebat mana, at least da ade basic nak buat sendiri. Lepas ni, insha Allah nak try berguru plak. Nak cuba lebih jauh :) Korang² pun bole jugak ! Ngeee...



posted from Bloggeroid

Tips Untuk Kaki Online Shopping !

Image
haiii... da lama rasanya tidak berceloteh. blog pun getting more lack of update any news. fya lebih kerap ke laman media sosial yang lain seperti instagram (the most ;p), whatsapp dan twitter. kalau korang nak jenguk pun bolesss (@fyapelangi) HAHA. promot lebihhh...
nowadays, online shopping is like trending the most. kaki online especially are like being to be a stalker everywhere and at last, shop the items which are look good to purchase. eh, me is like that too lhaaa. HAHA. exactly, all things are have their pro and conts.
so, di bawah ni ade tips ringkas kepada semua kaki online shopping. or mungkin sebagai tuan kedai online shopping. so, beware !

nanti kita sambung lagi yaaa ~

Keluarga Penumpang MH370 Redha

Image
PUTRAJAYA: ‘Redha’, hanya itulah ungkapan yang mampu diluah beberapa anggota keluarga penumpang pesawat dengan perkhabaran terbaharu berhubung nasib pesawat MH370, yang diumum berakhir di selatan Lautan Hindi, selepas hilang sejak 8 Mac lepas. Zamani Zakaria, 56, bapa kepada Razahan, 23, berkata beliau menerima berita itu sebagai ketentuan Ilahi setelah lebih dua minggu operasi mencari dan menyelamat dilakukan. “Pencarian ini telah berakhir dan kita tidak lagi perlu menunggu dan ternanti-nanti kerana penantian suatu penyeksaan,” katanya ketika dihubungi malam ini. Zamani kehilangan anak serta menantunya, Norli Akmar Hamid, 33, yang dalam perjalanan untuk berbulan madu di Beijing, China. Selamat Omar (gambar), 60, bapa kepada Mohd Khairul Amri, 29, juga berkata beliau menerima berita itu dengan hati yang redha dan terbuka. “Seperti yang saya beritahu di peringkat awal, saya terima apa sahaja ketentuan, ringkasnya saya redha dengan apa yang telah ditentukan,” katanya. Pesawat malang yang memb…

Senarai Top 5 ABPBH 2013

Image
Artis Baru Lelaki Popular 1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris Artis Baru Wanita Popular 1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya Pelakon TV Lelaki Popular 1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar Pelakon TV Wanita Popular 1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha Pelakon Filem Lelaki Popular 1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak Pelakon Filem Wanita Popular 1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin Artis Komedi Lelaki Popular 1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak Artis Komedi Wanita Popular 1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby Penyanyi Lelaki Popular 1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir Penyanyi Wanita Popular 1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna Artis Duo/Berkumpulan Popular 1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Sy…