| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Tips : Kemasukan ISM Sesi 2013 / 2014 - USIM Atau UiTM ?


alhamdulillah. semalam tarikh semakan, bukannn ? dan semalam jugak lha tengok bersepah entry, status yang dapat Uni tu, Uni ni. TAHNIAH ! ade jugak yang tak dapat. no worries. Allah is the best planner. just pray and tawakkal. usaha apply lagi. okayyy ?


yang paling teruja bila ade yang dapat Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM ) atas kehendak dirinya sendiri. first choice plak tu. WOW ! engat senang ke bahhh ? HAHA. except for budak tamhidi. of course memang nak ijazah di tempat yang sama. kalau dari matrikulasi especially, jarang yang dengan hati yang rela nak masuk sana. including me ! YES !

sebab ape tahu ? sebab ARAB ! HAHA. tak susah pun sebenarnya tapi disebabkan da tinggal setahun sebab pergi matrik, macam tak bape da lha. kannn ? konon da takkan jumpa da. so, ilmu pun merajuk. jangan tipu lhaaa.

serius talk. memula masuk, memang hati ni, ya Allah. knape lha aku kat sini ? USIM ? memang ade mintak. but it is not the first choice. da lha banyak kesah ngan USIM ni. fya lagi nak kat ISMP. fya apply di UKM dan UTM dalam bidang sukan. tapi, tak lepas. sedihhh.

takpe lha. then, UiTM ade buat offer untuk apply kemasukan kedua. fya apply. fya mintak cos yang bersesuaian lha dengan pointer fya time matrik dulu. ble check result, tk dapat. tapi, kawan yang lebih rendah pointernya, dapat. cos yang sme ngan fya apply plak tu. nak cakap sebab fya da dapat U, kawan tu pun da dapat U jugak. USIM. so why ?

ble fikir balek, this is my place. mesti banyak hikmah dan sebab yang Allah da aturkan untuk kita. so, memane je yang kte dapat tu, pergi je lha dengan hati yang ikhlas nak belajar. in sha Allah, Allah permudahkan hamba - Nya yang nak berjuang. 

kalau dapat lebih dari 1 offer plak, dedua suka, kena lha banyak bertanya. mintak pendapat orang yang lebih berpengalaman. belajar kat memane pun same je sebenarnya. tak semestinya kalau dapat U tip top, confirm akan dapat keja. tak semestinya belajar kat U yang tak setip top mane, kau akan gagal selamanya. betul tak ?

now, i do really enjoy kat USIM ni. da nak masuk tahun ketiga. alhamdulillah. ble fikir balek, ape lha yang beban sangat arab tu kannn ? it is an asset which not all graduated student got it in thier degrees, right ?


sama - sama lha kte muhasabah :)

2 Comment[s]:

sha dhira said...

usimian... :D

nadia said...

Mmg rezeki Fya dekat USIM :)

ShareThis