Perbezaan Mesej Lelaki dan Perempuan.

salam setia ;


tetiba pada waktu pagi yang hening ini, ditemani test HUBUNGAN ETNIK pada esok pagi serta secara kebetulan group aku yang diberi nama as PELANGI PETANG ( permintaan aku ! haha ) juga untuk sebjek HUBUNGAN ETNIK yang akan dibentang pada esok pagi bersama seorang jejaka yang mempunyai suara yang cukup romantik dan 4 orang lagi kawan baik aku sehidup semati kat USIM ni.

haha. see. melalui introduction aku ni punn, sekali baca, aku berani cakap lha orang boleh detect ni lelaki atau perempuan. do you agree with that ?

oke. ni pulak cara mesej.

AMINAH : i benci sangat kat you !
ABIDIN : i benci sangat kat you.

kebanyakan perempuan lebih mengekspresskan perasaan melalui tanda baca berbanding lelaki. sekali baca, nada ABIDIN tu macam lembik je kann ? haha. oke. kita tengok lagi.

AMINAH : kita jumpa kat kl sentral petang ni. oke tak ?
ABIDIN : settle ! kita jumpa petang ni !

bila baca mesej seperti ni, AMINAH mesti fikir yang ABIDIN sedang marah. sebab ape ? sebab ABIDIN menggunakan tanda seru dibelakangnya ( ! ). padahal, ABIDIN langsung tidak mempunyai niat sedemikian.

mengikut kajian aku lha kann, kebanyakan lelaki tidak begitu mementingkan tanda baca. yang penting bagi mereka adalah content mesej tu. sedangkan, perempuan sangat mementingkan nada, tanda serta susunan ayat. malah content itu sendiri. so, no wonder lha kalau ade lelaki merungut, susah nak jaga hati perempuan. ye dakk ? namun, bergantung pada jenis lelaki jugak lha. kadang tu, ade je yang taip mesej macam perempuan. kena pepandai kenal lha.

oke. cuba tengok ni pulak.

AMINAH : i ade exam esok. i harap, u doakan i tau. doakan i boleh jawab :)
ABIDIN : insyaAllah. i doakan

ABIDIN tidak menggunakan nokhtah. respond macam pending je :P maksudnya ??

* kalau aku, aku da fikir lain kot :P

Comments

cik ika said…
hahaha..kena btol kt ika..even dia juz say EM je ika da risau da..nape3..hehehhe
Red said…
oooo.. ek? cerewetnya fenfuan.. tanda baca pun nak keco =.= hahahahaha
Anyyss Shuhaimi said…
betul2!! sangat setuju.
penah sekali tegur kawan sebab
tanya soalan tak letak tanda soal.
ye la.kita ingatkan ayat penyataan bukan soalan. :)
c@PtA!n a!Dz@M said…
die tak gune nokhtah sebab die spechless lepas tu . haha .
ila pun selalu fikir sgt care dia msj. tapi mcm tu. ila pulak yg terlebih. die buat budus je. haih
si macho said…
i doakan lhaaa u lhaa mampus lhaa .bhahahha xD
FYA PELANG! said…
@cik ika: haha. biasa :)
FYA PELANG! said…
@Red: kebanyakann :)
FYA PELANG! said…
@si macho: macam tak pueh hati je -_-"
Mimi said…
haha . betull lah~ :D
zymah said…
btol la suma 2.. :)
Anith Hanisah said…
mcm x de prsaan je~~
FYA PELANG! said…
@zymah: ouh yeah ?
Rosalia said…
aah :D hahaha lawak mcm terkena je dgn diri.
AYIE ABAS said…
lelaki memandang secara objektif
pompuan memang secara subjektif..ermmm
Za said…
wow
FYA PELANG! said…
@AYIE ABAS: kebanyakkan. bukan semua :)
Arikal Razali said…
Ahha , yea ! Memang boleh kesan sangat bezanya lelaki dan prempuan . Sebab prempuan tunjuk dia punya concern tu klau reply , klau lelaki macam nak tak nak je . Kadang cara lelaki reply tu tak mnunjukkan perasaan dia yg sbenar . Kan kan kan
FYA PELANG! said…
@Arikal Razali: yezza ! agree !
OrsoNero said…
ahaha~ yupp2...mmg ada msesej2 cmni..aha~...kwn2 sy pla pnah gtau yg msj sy cm pmpuan..hhaha...mybe sbb lngkp kot..dgn susunan and tnda bc n suma 2..hoho~
FYA PELANG! said…
@OrsoNero: haha. takpe. lagipun, kemas :)
NurAmal said…
kadang2 sakit hati mesej dengan laki neh.. bhahahaha XD
Phat said…
phat kalo anta msg masa bercinta dulu mesti ada ..... lps satu ayat nmpk mcm manja2 gitu hahaha
Fiefy Sophie said…
ahahahah :)
FYA PELANG! said…
@NurAmal: yup. sesetengah :)
FYA PELANG! said…
@Phat: untunglha da ade anak da pungg :)
TantePiya said…
mcm pelik tapi tu la hakikatnya yer? oo..
Farahamzah said…
Enrty ni sangat bermanfaat :D
FYA PELANG! said…
@Farahamzah: hehe. thanx ^^,
Joe_Hans said…
lar....2 memang betol..xperlu nak detail sgt lar kan...hahhaa
FYA PELANG! said…
@Joe_Hans: betul betul :P
deen azmee said…
hoho.. sampai mcm tu sekali eh.. dasat! hahaha!
FYA PELANG! said…
@deen azmee: meme dasatnye pungg :P
betul lah! setuju dgn kajian ini :D
aleen aiden said…
lelaki klo text mesti reply yg pendek2.klo pompuan anta mesej mengalahkan buat karangan die punye panjang.erk,alin lettew.hi3 :P
FYA PELANG! said…
@aleen aiden; haha. pulak :P
fea design said…
rasa ye... cara mesti mcm ni ok lg.. kalau dapat lelaki yg suka balas sepatah je.. contoh

" AMINAH : kita jumpa petang ni ye "
" ABIDIN : Ok "

atau

" AMINAH : esuk ada exam, doakan sy berjaya ok. "
" ABIDIN : ok

atau

" AMINAH : awak da makan belum?
" ABIDIN : belum
" AMINAH : jangan lupa makan. nanti sakit, sy yang susah hati.
" ABIDIN : Ok

situasi sms yg entry kat atas nie x buat fafa curiga. berbanding dr situasi sms yg fafa terang kan nie.. lg buat fafa curiga..
Syira Rara said…
nice entri....ermm sy baru je follow blog awak ni..n kalau awak x kisah jenguk2 la blog sy then follow yea..blh share cerita..(^_^)
FYA PELANG! said…
@fea design: nice komen dear. thanx for your great ideas ;)
FYA PELANG! said…
@Syira Rara: oke sayangss ;))
Anonymous said…
People who have decided to consult Steve P. Roma for their health have undoubtedly landed themselves at the ideal place to consult a highly proficient trainer. He is the one who can introduce them to the best approaches to improve their health. WoW is a well-established name in the wellness sector and it delivers the results promised at the time of registration. WoW is well aware of this fact and provides extremely effective exercises to lose weight or gain muscle tone and definition. WoW is getting a good response from people all across Jersey for its innovative fitness programs.
Seaside Stylerz - If I Could Be You 2 10

http://blog.livedoor.jp/herniateddisc/
[url=http://blog.livedoor.jp/herniateddisc/ ]global tel link [/url]
Anonymous said…
[url=http://paydayloansusa1h.com/#7541]payday loans[/url] - payday loans , http://paydayloansusa1h.com/#4450 payday loans
betul lah jugak tu. aku mesej memang selalu tak guna tanda baca. kecuali kalau marah atau memang nak tau sangat-sangat baru lah aku guna tanda seru atau tanda soal tu.
aniqbukhary said…
Haha.. ada jg betulnya 2...
Anonymous said…
" What he was telling me, was not just that I didn't have any credit, but that meant that my credit was poor quick loans the industry for home loans can be a playground to the most competitive of players with strong resources.