| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Tutorial : Background dan Border untuk Sidebar

salam setia ;

baiklah. tutorial ini direquest oleh kakak spanar buruk sayang dan kakak leeya manis ea. and fya banyak sangat mood nak buatkan untuk diorang dan untuk blogger sekalian.

ni kan ?



okeh. cakap awal - awal. fya pun try an error je. * sebab tak pandai. bedal sana sini, pastu cantumkan sekali. and then, dapat lha yang macam blog fya ni. kalau tak faham, tanya taw :) tekan CTRL + C untuk copy.

first, buat BACKGROUND dulu.

1. dashboard > design > edit html > expand widget templates
2. tekan CTRL + F untuk cari
   
 h2 { atau h2{

da jumpa ? okeh. kemudian, tengok kod bawah ni. ni fya punya kod :

h2{
  font: $(widget.title.font);
  color: $(widget.title.text.color);
  margin: 0 0 .5em;


3. korang pastekan kod 

text-transform:uppercase;
background:url('URL BACKGROUND KORANG')}
}


kat bawah sekali. maka, kod fya akan menjadi camni :

h2{
  font: $(widget.title.font);
  color: $(widget.title.text.color);
  margin: 0 0 .5em;
  text-transform:uppercase;
  background:url('http://url')}
}

nak dapatkan background, fya suka amik kat sini
faham ? okeh. kat mana nak buat border pulak ?

second, buat BORDER pulak

1. boleh dapatkan kod border yang korang suka kat sini ( blog lyssa secret ).
2. copy kod border yang korang suka, and pastekan kat bawah 

h2{ tadi.

3. macam mane nak ade line border ? copy border: 2px solid  #AC58FA; kat bawah kod border yang korang ambil tadi. 

* merah = boleh tukar kepada dashed or dotted
* biru = boleh tukar ikut citarasa warna kat sini
* hijau = ketebalan line tersebut.

faham da ? try buat. jadi tak ? ape ape hal, komen bawah oke :)

rujukan : lyssa secretsyafiqah

peace ^.^

7 Comment[s]:

AleeyaLiya said...

jadik..tpi nape tulisan die tak jdi tengah mcm yg sangats etia punya.. die jdi kat tepi...

AleeyaLiya said...

kalau nak buat tulisan tu jdi tengah nk buat cmna??

FYA PELANG! said...

@AleeyaLiya: ohoho, letak text-align:center; sebelah / bawah h2 }. oke ? :)

AleeyaLiya said...

thanks fya... :syg fya

FYA PELANG! said...

@AleeyaLiya: :malu leeya :p

aku adalah aku said...

ala..xphm la...cer trgkan lg jelas..

FYA PELANG! said...

@aku adalah aku: alahai :) camne ehh ? :P chat chat, fb :) tau tau ;DD

ShareThis