| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Tazkirah Jumaat #2 - Hukum Senyum

salam setia ;

pada hari jumaat, hari yang paling mulia kepada semua umat islam. maka, blog ini lebih selesa jika fya sisipkan dengan tazkirah. agar kita sama - sama bole mempelajari mana - mana yang patut.

HUKUM SENYUM


semua orang suka senyum kan. macam - macam gaye senyumnya. seperti yang kita lihat, kalau kat fesbuk tu pun, mak aiii. mulut senget ade. macam nak buang mulut pun ade. ntah. pape je lha. entry ni bukan nak kutuk pun. just semua tu sebagai muqadimmah.

namun, dalam indah memberi senyuman, terdapat 5 hukum yang patut kita tahu. 

1. WAJIB kepada kedua ibubapa kita
2. HARAM kepada yang bukan muhrim atau ajnabi
3. HARUS kepada sesiapa
4. MAKHRUH ketika sedang solat fardhu mahupun sunat
5. SUNAT kepada kawan - kawan, saudara - mara.


mende ni, fya engat. fya dapat time fom 1 dulu. oleh sebab ianya ringkas, fya suke nak engat. sebab, bole dijadikan back up kalau - kalau nama fya naik kena bagi tazkirah time senior dulu. haha.

peace ^.^

10 Comment[s]:

ceritasekupang said...

pengetahuan baru ni...terima kasih kongsi..

FYA PELANG! said...

@ceritasekupang: same same :)

syErAh said...

nice sharing dik :hoho

fya kene bagi tazkirah gak?

syerah dulu terketar2 pegang teks.ahaha

nak senyum kat fya.senyum lebar gitu.bleh??

:D

miss ct said...

Assalamualaikum..
nice entry..tq kongsi ilmu =)

Kamil Kahar said...

konfius dgn no 2 n no 3...

FYA PELANG! said...

@syErAh: fya pandai kaber. ne bole getar. haha.

FYA PELANG! said...

@miss ct: most welcome :)

FYA PELANG! said...

@Kamil Kahar: yeah. nombor 2, senyum dlm keadaan ite ade perasaan yang lebih dari seorang kwn. faham kan ? fya pun tak reti nak explain :P


nombor 3, mcm kt tempat awam. tengah jln2, senyum sorang2. haa. camtu. harus hukumnya. buat, tak buat, tak dapat pape. dose, mahupun pahala :)

Pyka Rahmat said...

err kalau haram pada bukan muhrim, tapi kawan lelaki bukan muhrim? harus kepada sesiapa tapi sesiapa yang bukan muhrim? alaaaa musykil.

FYA PELANG! said...

@Pyka Rahmat: yeah. bagus soalan ni. actually en, depends on niat ite. kalau sekadar kawan, yela kawan kan. tak salah. tapi, kalau da niat ' kawan ', tu yang masalah. faham tak ? "/ tak faham tanye ehh.

ShareThis