Posts

Showing posts from 2013

Salam Imtihan dan Tips Ringkas Peperiksaan !

Image
apa khabar kawan - kawan ? alahai. sibuknya semua ea. memasing sibuk pulun study erk ? especially to bebudak degree. sekarang memang ngah musim memulun, kannn ?
image : google
semoga semuanya berjalan lancar dan ape yang kita study tu melekat sampai bebila. in sha Allah. biar buat kerana Allah. usah kerana dekan. okayyy ? barulah ilmu tu kekal sampai bebila. bukan untuk seketika. in sha Allah.
TIPS : elakkan minuman berkafein seperti teh dan kopi semasa belajar. tetapi, amalkan pengambilan yang berkhasiat seperti carrot susu kerana ia membantu untuk mencerdaskan otak.
pelihara juga hubungan dengan Allah, ibu bapa serta orang sekeliling :) bitaufiq wannajah. salam imtihan untuk semua terutamanya warga Universiti Sains Islam Malaysia :)

Apa Itu Nazar ?

Image
Nazar ialah janji manusia kepada Allah SWT kerana menghargai nikmat yang diterima atau mendapat hajat yang dicita. Janji ini wajib ditunaikan. Nazar mewajibkan atas diri sendiri untuk melakukan sesuatu ibadah untuk Allah SWT yang asal hukumnya tidak wajib. Sesuatu nazar yang berbentuk ibadah yang asalnya sunat akan menjadi wajib dengan bernazar untuk melakukannya. Contohnya, anda bernazar untuk puasa hari Isnin dan hari Khamis selama sebulan. Sedangkan hukum asal Isnin dan Khamis adalah sunat, namun dengan bernazar berubah menjadi wajib. Contoh-contoh nazar:- BerpuasaMencukur rambutSedekah
Firman Allah s.w.t di dalam Surah al-Haj ayat 29 :
Kemudian hendaklah mereka membersihkan dirinya dan hendaklah mereka menyempurnakan nazar-nazarnya, dan hendaklah mereka tawaf akan Baitullah (Kaabah) yang tua sejarahnya itu.
Berdasarkan kepada ayat ini jelaslah bahawa menunaikan atau menebus nazar adalah wajib.
Manakala dalam surah al-Insan ayat 7, Allah swt berfirman yang bermaksud:

( Mereka dikurniakan …

Kempen Jom Menangis Sedunia ! - Fakta Unik Air Mata dan Menangis

Image
kempen jom menangis sedunia datang lagi ! ngeee ~
setiap antara kita pasti pernah mengalirkan air mata dalam seumur hidup. hari pertama kita melihat dunia pun telah membuat air mata kita mengalir. alhamdulillah.
namun, ape sebenarnya maksud air mata ini ? air mata adalah salah satu cara kita mengekspreskan emosi. tidak semestinya hanya sedih sahaja. malah, ketika gembira pun mampu membuat tangisan kita mengalir.
secara umumnya, jelas wanita lebih mudah untuk mengalirkan air mata. ini adalah disebabkan memang fitrah manusia yang bernama perempuan lebih gemar bermain dengan emosi berbanding dengan lelaki. namun sedemikian, masih ade lelaki yang akan menangis walaupun tak bermain dengan emosi. eh, macam mane plak tu ?
sebenarnya, air mata bukan hanya terhasil disebabkan emosi sahaja. malah, ia akan terhasil tatkala kita menguap. *orang johor cakap, sangap. haaa. time air mata terhasil ini juga membantu mata dibersihkan serta mengurangkan kegatalan kat mata tu.
fakta menarik jugak, kenapa…

Kenapa Wanita Suka Akan Coklat ?

Image
fuhhh. berhabuk seketika *itu biasa. namun, alhamdulillah. hidup kembali domainnya sihhh. baiklah, kembali ke tajuk mehhh. hiks.
tahukah anda bahawa sebanyak 75% wanita suka akan coklat dan sukar dipisahkan ? namun, adakah anda tidak merasa pelik kenapa perkara ini berlaku ? *terutamanya kepada lelaki lha kannn.
first ! coklat akan membuatkan kulit anda tampil jelita !
baiklah. dengan coklat juga, ia akan melahirkan rasa gembira kerana ia mengandungi phenylethylamine yang akan menghasilkan hormon endorfin. perasaan ini sama seperti ketika anda sedang jatuh cinta.
next, ia juga akan menghasilkan hormon serotonin yang akan membuatkan anda rasa lebih relaks dan bahagia.
seterusnya, ia sangat baik untuk melegakan wanita ketika senggugut. tapi, dark coklat lha tau. yang pahit sikettt tu. by the way, ape salahnya ! daripada senggugut berguling sakit tu, baik telan coklat kannn ? ini adalah kerana coklat mengandungi magnesium yang cukup tinggi untuk membantu mengurangkan senggugut itu. sete…

Bukti Jep Sepahtu Juga Berlesung Pipit - 5 Gambar

Image
lagi kisah JEP SEPAHTU ?

BACA : Kisah Benar Jep Sepahtu Sebelum Bergelar Artis

dulu, hidup dia susah sangat. sampai tinggal hanya segenggam duit syiling untuk makan. sekarang, alhamdulillah. besar rezeki dia. dia macam ade something special. nak cakap handsome, biasa je. mungkin sebab dia lelaki melayu jati kottt. JDT ! hiks. dan dia naik sebab bakat. bukan kontroversi. lawak pun best. tahniah untuk SS 2013 and all the best untuk MLM 2013. hewwww.


tapi, dia ade awek erk ? Jep Sepahtu Tunjuk Kekasih
sumber imej : google


Winners ! - Giveaway Cambodia By fyapelangi.com

Image
baiklah. sebelum mengumumkan pemenang, fya bagitahu lha dulu ape tujuan fya buat GA Cambodia ni yaaa. actually, fya baru balik dari sana sebab lawatan antarabangsa USIM wajib bagi setiap tahun 2, fakulti kami, pada awal september yang lepas. memang fya bawak ole ole dari sana khas untuk GA Cambodia yang fya memang plan nak buat. dan dah tamat pun semalam. maka, inilah hasilnya ! alhamdulillah. berjalan lancar. eheh. kemain ulasan nya yaaa. da macam ucapan plak. HAHA.

POSTCARD WINNERS x 5 ( by random )
http://dindamaisarra.blogspot.com/2013/11/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.htmlhttp://ceritasitelingabulat.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.htmlhttp://dianathewannababes.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.htmlhttp://www.nooratikahramli.com/2013/11/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.htmlhttp://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html

TOP REFERRAL x 1
http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/10/giveaway-…

Saya Pengguna Otak Kanan Atau Kiri ? Jom Cuba !

Image
da lame rasenya blog ni tak sajikan ilmu yang macam ni kannn ? bukan ape, mood tu, macam da susah nak datang. da kurang. ape puncanya, ntahhh. hiks.
but, for this entry, fya akan sajikan aplikasi untuk korang tahu. bahawa korang adalah pengguna otak kiri atau kanan atau balance ! haaa. jom cuba !
klik image untuk ke aplikasi

jom cuba dan dapatkan keputusannya !

UPDATE ! - Senarai Hadiah GA Cambodia

Image
hiks. maaf. lambat pula update pasal ni kannn. baiklah, tanpa membuang masa, fya nak bagitahu ape hadiah untuk GA Cambodia tu. dan pastinya, mesti lha dari negara kemboja kannn. da name pun GA CAMBODIA kot. hihi.
POSKAD x 5 pemenang ( secara random )

haaa. yang ni plak, versi da siap stem. tinggal nak tulis alamat korang and pos sahaja. hiks !

untuk TOP REFERRAL, akan menerima BLOUSE untuk seorang

blouse ni free size. tapi, takde masalah untuk yang berbadan besar. dan bole kecilkan untuk yang bersaiz kecil. bagi peserta lelaki pulak, korang bole bagi kat mak, kakak or to your lover kannn ? as hadiah maybe. hiks. got it ? weeee.
sorry kalau hadiahnya pun, tak seberapa. tapi tapi tapiii, percayalah ! blog fya memang tak sefemes, segah macam blog laen. so, probability untuk korang menang tu, TINGGI ! kalau tak caye, bole klik link GA CAMBODIA ni. ce tengok list peserta. belum sampai 50 rasenya. ngeee.
dan fya akan update list peserta sebelum due date okayyy !
nak join jugak ? KLIK SINI

Mini Giveaway By Nabila Medan

Image
CLICK BANNER!!

GIVEAWAY CAMBODIA BY fyapelangi.com

Image
SYARAT PENYERTAAN :
1. Follow blog picisan ini dan like : https://www.facebook.com/fyapelangi 2. Buat entry yang bertajuk : GIVEAWAY CAMBODIA BY fyapelangi.com 3. Ambil banner ini dan letakkan dalam entry tersebut serta linkkan kembali ke entry ini. 4. Pemenang akan menerima poskad dari Kemboja. TOP REFERRAL : blouse x 1 5. Hantar link entry anda tersebut ke entry ini.
maka bole lha join. fyi, blog ni tak femes pun. so, kebarangkalian untuk korang menang tu, tersangat lah cerah. bole kumpul kad dari obersea tu. HEHE.
giveaway ini TAKKAN terbatal sehingga tarikh tamat walaupun tiada penyertaan :)
*100 % fya yang sponsor sendiri. disebabkan pernah kena TIPU dengan sorang penaja ni sekali dengan penganjur tu yang semata - mata nak naikkan ranking blog dan bisnes. so, da tak payah percaya kottt. siapa yang makan cili, dia yang terasa pedasnya ;)

SENARAI HADIAH SINI

Ketika Aku Berbicara Sebagai Blogger.

Image
Kaifa halukum jami ‘annn ? antum semua sihat ? sunyi seketika rasanya teratak tercinta ini. Namun, setelah biarkan blog ni using begitu lama, tup tuppp ! terpacul lha idea nak mengarang beberapa topik yang tidak kurang menariknya. Dan mungkin, bole membuatkan kalian lebih gemar dan mencuba untuk berblogging ? hiks.
Mungkin sesetengah pihak akan cakap, kat mana hasilnya apabila berblogging, kannn ? bagi fya, pada permulaannya, fya jadikan blogging ni Cuma sekadar hobi. Alhamdulilah. Banyak yang fya belajar. Siket, siket. Then, mula minat dalam coding, design. Haaa. Rezeki jugak peee. Dapat ilmu. Rezeki, tak semestinya duit, kannn ?
Lepas tu, fya tolong member publish novel dia. Seperti yang korang tahu lha ( aceceh, macam lha orang tahu :P ) iaitu  &Novel Kontrak Janji Setia Antara Kita. See ? memula, sesaje je kannn ? lepas tu, terus dihidu publisher. Alhamdulillah J 


But sebelum tu pun, blog fya pernah masuk tb kata kooo. HEHE. Yang tu, fya yang sesaje test. Tup tup, dapat plak masu…

Wordless Wednesday #35 - Terima Kasih Kalian !

Image

#FCBarcelona - Semua Kerana Messi !

Image
Rosario, Argentina: Gerardo Martino percaya cadangan rakan senegara dari Argentina, Lionel Messi antara pendorong utama beliau dilantik secara mengejut sebagai ketua jurulatih baru Barcelona kelmarin. “Saya tak tahu bagaimana ia berlaku tapi saya yakin ia banyak dipengaruhi ayah Messi serta Messi,” kata Martino yang juga bekas ketua jurulatih Paraguay pada sidang media di Rosario. “Saya yakin pengurusan kelab ada bertanya pendapat mereka dan mereka akhirnya mencapai keputusan melantik saya sebagai jurulatih,” kata pengendali berusia 50 tahun itu yang berasal dari Rosario seperti Messi. Martino yang membimbing Newell’s Old Boys ke final kejuaraan Argentina bulan lalu mengaku menanti tawaran baru tapi tidak menjangkakan memperoleh peluang seperti ini. “Peluang ini hadir secara tiba-tiba dan ia mengejutkan saya,” menurut Martino yang melepaskan jawatan di Newell’s selepas mereka tewas separuh akhir Piala Libertadores dua minggu lalu. Barcelona mencari jurulatih baru selepas Tito Vilanova terp…

TAHUKAH ANDA : Kerajaan Perutukan RM50m Untuk ' Business Online ' ?

Image
GET MALAYSIAN BUSINESS ONLINE1.S:Apakah itu Get Malaysian Business Online?J:Get Malaysian Business Online adalah inisiatif Kerajaan yang diumumkan dalam Bajet 2013 oleh Perdana Menteri bagi membantu 50,000 usahawan mikro terutamanya wanita untuk melonjakkan perniagaan atas talian. Geran RM1,000 akan diberikan kepada pemohon yang layak.

2.S:Apakah syarat untuk mendapatkan geran Get Malaysian Business Online?J:Syarat-syarat permohonan:
Warganegara Malaysia berumur 18-65 tahun dengan keutamaan kepada usahawan wanita;Pendaftaran/Lesen Perniagaan/Syarikat;Pendaftaran nama domain (.com.my/.my/.net.my/.edu.my/.org.my) dan laman sesawang yang aktif;Mempunyai langganan perkhidmatan telekomunikasi jalur lebar atau menjadi ahli berdaftar di Pusat Internet 1Malaysia (PI1M);Akaun bank tempatan atas nama usahawan/perniagaan/syarikat yang digunakan untuk perniagaan; danKeutamaan kepada usahawan mikro - jumlah pekerja (sepenuh masa) tidak melebihi 10 orang atau pendapatan tidak melebihi RM 200,000 seta…

Finalis Anugerah Lawak Warna ( ALW )

Image
KATEGORI TERBAIK 1. FILEM KOMEDI TERBAIK Adnan Sempit 2 Hantu Kak Limah 2 Husin Mon & Jin Pakai Toncit Pontianak Vs Orang Minyak Rock oo Istanbul Aku Datang

2. PELAKON KOMEDI LELAKI TERBAIK (FILEM) Zizan (Hantu Kapcai) Johan (Ponti vs Orang Minyak) Shaheizy Sam (Adnan Sempit 2) Along (Adnan Sempit 2) Que Haidar (Rock Oo)

3. PELAKON KOMEDI WANITA TERBAIK (FILEM) Intan Ladyana (Adnan Sempit 2) Sharifah Amani (Pontianak vs Orang Minyak) Lisa Surihani (Istanbul Aku Datang) Yana Shamsudin (Wawa Semput) Sharifah Shahira (Pontianak vs Orang Minyak)

4. PELAKON KOMEDI LELAKI TERBAIK (TV) Johan (Super Spontan) Yus Jambu (Karoot Komedia) Azhar Sulaiman (Keluarga Iskandar) Sabri Yunus (Kampung Semarah Padi) Saiful Apek (Syok : Balik Balik Rempit)

5. PELAKON KOMEDI WANITA TERBAIK (TV) Susan Lankaster (Keluarga Iskandar) Scha Al Yahya (Jodoh) Jasmin Hamid (Bila Joyah Masuk TV) Norkhiriah (Mak Sanggup) Sheila Mambo (Kampung Semarah Padi)

6. RANCANGAN KOMEDI HIBURAN TERBAIK (BERSIRI) Karoot Komedia Syok Maharaja Lawak Mega 2012 Ka…