| AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK ! Sangat Setia of Fya Pelangi | +Follow | Dashboard |
HOME TUTORIAL & FREEBIES NOVEL ORDER


BREAKING NEWS !

Salam Imtihan dan Tips Ringkas Peperiksaan !


apa khabar kawan - kawan ? alahai. sibuknya semua ea. memasing sibuk pulun study erk ? especially to bebudak degree. sekarang memang ngah musim memulun, kannn ?

image : google

semoga semuanya berjalan lancar dan ape yang kita study tu melekat sampai bebila. in sha Allah. biar buat kerana Allah. usah kerana dekan. okayyy ? barulah ilmu tu kekal sampai bebila. bukan untuk seketika. in sha Allah.

TIPS :
elakkan minuman berkafein seperti teh dan kopi semasa belajar. tetapi, amalkan pengambilan yang berkhasiat seperti carrot susu kerana ia membantu untuk mencerdaskan otak.

pelihara juga hubungan dengan Allah, ibu bapa serta orang sekeliling :)
bitaufiq wannajah.
salam imtihan untuk semua terutamanya warga Universiti Sains Islam Malaysia :)

Apa Itu Nazar ?


Nazar ialah janji manusia kepada Allah SWT kerana menghargai nikmat yang diterima atau mendapat hajat yang dicita. Janji ini wajib ditunaikan. Nazar mewajibkan atas diri sendiri untuk melakukan sesuatu ibadah untuk Allah SWT yang asal hukumnya tidak wajib.
Sesuatu nazar yang berbentuk ibadah yang asalnya sunat akan menjadi wajib dengan bernazar untuk melakukannya. Contohnya, anda bernazar untuk puasa hari Isnin dan hari Khamis selama sebulan. Sedangkan hukum asal Isnin dan Khamis adalah sunat, namun dengan bernazar berubah menjadi wajib. Contoh-contoh nazar:-
  1. Berpuasa
  2. Mencukur rambut
  3. Sedekah

Firman Allah s.w.t di dalam Surah al-Haj ayat 29 :

Kemudian hendaklah mereka membersihkan dirinya dan hendaklah mereka menyempurnakan nazar-nazarnya, dan hendaklah mereka tawaf akan Baitullah (Kaabah) yang tua sejarahnya itu.
Berdasarkan kepada ayat ini jelaslah bahawa menunaikan atau menebus nazar adalah wajib.

Manakala dalam surah al-Insan ayat 7, Allah swt berfirman yang bermaksud:


( Mereka dikurniakan kesenangan itu kerana ) mereka menyempurnakan nazarnya (apatah lagi yang diwajibkan Tuhan kepadanya ), serta mereka takutkan hari ( akhirat ) yang azab seksanya merebak di sana sini.


sumber : WIKIPEDIA

Kempen Jom Menangis Sedunia ! - Fakta Unik Air Mata dan Menangis


 

kempen jom menangis sedunia datang lagi ! ngeee ~

setiap antara kita pasti pernah mengalirkan air mata dalam seumur hidup. hari pertama kita melihat dunia pun telah membuat air mata kita mengalir. alhamdulillah.

namun, ape sebenarnya maksud air mata ini ?
air mata adalah salah satu cara kita mengekspreskan emosi. tidak semestinya hanya sedih sahaja. malah, ketika gembira pun mampu membuat tangisan kita mengalir.

secara umumnya, jelas wanita lebih mudah untuk mengalirkan air mata. ini adalah disebabkan memang fitrah manusia yang bernama perempuan lebih gemar bermain dengan emosi berbanding dengan lelaki. namun sedemikian, masih ade lelaki yang akan menangis walaupun tak bermain dengan emosi. eh, macam mane plak tu ?

sebenarnya, air mata bukan hanya terhasil disebabkan emosi sahaja. malah, ia akan terhasil tatkala kita menguap. *orang johor cakap, sangap. haaa. time air mata terhasil ini juga membantu mata dibersihkan serta mengurangkan kegatalan kat mata tu.

fakta menarik jugak, kenapa wanita lebih gemar menangis berbanding lelaki ? ini adalah kerana wanita memiliki saluran air mata yang agak besar berbanding lelaki. maka, lelaki tak payah nak bajet hati keras sangat sebab saluran air mata kome tu takde lha besar mana pun. sebab tu tak menangis ! hewhew. 
setiap orang mengabiskan masa lebih kurang 6 minit untuk men settlekan menangis tu. 
then, jangan rasa ego untuk mengeluarkan air mata samada sedih, gembira mahupun menguap kerana ia sebenarnya membuatkan kita lebih sihat.

menangis juga mampu melegakan stress. buat ape nak tahan menangis and biar stress kita melambung after that ? itu tak bagus untuk kesihatan kita tauuu ! bila kita stress, ia akan mendekatkan kita dengan pelbagai penyakit berbahaya seperti serangan penyakit jantung.

dengan menangis juga ia akan mengelakkan kita dari menerima penyakit darah tinggi serta membuatkan denyutan jantung lebih stabil. wahhh !

so, tunggu ape lagi ?

JOM MENANGIS !



Kenapa Wanita Suka Akan Coklat ?


fuhhh. berhabuk seketika *itu biasa. namun, alhamdulillah. hidup kembali domainnya sihhh. baiklah, kembali ke tajuk mehhh. hiks.

tahukah anda bahawa sebanyak 75% wanita suka akan coklat dan sukar dipisahkan ? namun, adakah anda tidak merasa pelik kenapa perkara ini berlaku ? *terutamanya kepada lelaki lha kannn.

first ! coklat akan membuatkan kulit anda tampil jelita !

baiklah. dengan coklat juga, ia akan melahirkan rasa gembira kerana ia mengandungi phenylethylamine yang akan menghasilkan hormon endorfin. perasaan ini sama seperti ketika anda sedang jatuh cinta.

next, ia juga akan menghasilkan hormon serotonin yang akan membuatkan anda rasa lebih relaks dan bahagia.

seterusnya, ia sangat baik untuk melegakan wanita ketika senggugut. tapi, dark coklat lha tau. yang pahit sikettt tu. by the way, ape salahnya ! daripada senggugut berguling sakit tu, baik telan coklat kannn ? ini adalah kerana coklat mengandungi magnesium yang cukup tinggi untuk membantu mengurangkan senggugut itu. seterusnya, dark coklat juga akan membuatkan sistem haid anda berjalan lancar kerana mengandungi omega 3 dan omega 6.

lupakan mitos bahawa coklat itu menggemukkan ! kerana telah terbukti coklat sangat baik untuk tubuh dan mampu mengurangkan daripada penyakit kanser dan penyakit hati *jauhkan dengki mendengki mungkin.

last but not least, antioksidan yang terdapat pada dark coklat juga mampu untuk mengurangkan tekanan darah, menjaga peningkatan kolestrol serta mengatur aliran darah.

live your life !

haaa. ini coklat yang aku paling suka. kepada crush di luar sana, nak try aku, bole bagi ini banyak - banyak k. dan fyi, badan aku memang susah nak naik kalau telan bergelen menda ni punnn. wallla !

sumber : bacaan google dan gambar google


Bukti Jep Sepahtu Juga Berlesung Pipit - 5 Gambar












lagi kisah JEP SEPAHTU ?

dulu, hidup dia susah sangat. sampai tinggal hanya segenggam duit syiling untuk makan. sekarang, alhamdulillah. besar rezeki dia. dia macam ade something special. nak cakap handsome, biasa je. mungkin sebab dia lelaki melayu jati kottt. JDT ! hiks. dan dia naik sebab bakat. bukan kontroversi. lawak pun best. tahniah untuk SS 2013 and all the best untuk MLM 2013. hewwww.


tapi, dia ade awek erk ?

sumber imej : google


Winners ! - Giveaway Cambodia By fyapelangi.com



baiklah. sebelum mengumumkan pemenang, fya bagitahu lha dulu ape tujuan fya buat GA Cambodia ni yaaa. actually, fya baru balik dari sana sebab lawatan antarabangsa USIM wajib bagi setiap tahun 2, fakulti kami, pada awal september yang lepas. memang fya bawak ole ole dari sana khas untuk GA Cambodia yang fya memang plan nak buat. dan dah tamat pun semalam. maka, inilah hasilnya ! alhamdulillah. berjalan lancar.
eheh. kemain ulasan nya yaaa. da macam ucapan plak. HAHA.


POSTCARD WINNERS x 5 ( by random )

http://dindamaisarra.blogspot.com/2013/11/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html
http://ceritasitelingabulat.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html
http://dianathewannababes.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html
http://www.nooratikahramli.com/2013/11/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html
http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html


TOP REFERRAL x 1

http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/10/giveaway-cambodia-by-fyapelangicom.html





taraaa !

alhamdulillah. terima kasih kepada semua peserta yang sudi melibatkan diri dalam GA mini ni. tahniah kepada yang menang dan jangan sedih kepada yang tewas. mungkin kali ini mungkin bukan rezeki anda. esok lusa, siapa lha yang tahu. kannn ? kalau bole, memang nak bagi je semua menang tau. sobsss.

kepada semua pemenang, diminta untuk send nama blog, nama anda, alamat dan no telefon ke WECHAT fya. ( untuk lebih cepat )
ID : fyapelangi

bagi sesiapa yang takde wechat, bole lha pm ke SINI.
*tempoh tuntut hadiah : seminggu.


Saya Pengguna Otak Kanan Atau Kiri ? Jom Cuba !


da lame rasenya blog ni tak sajikan ilmu yang macam ni kannn ? bukan ape, mood tu, macam da susah nak datang. da kurang. ape puncanya, ntahhh. hiks.

but, for this entry, fya akan sajikan aplikasi untuk korang tahu. bahawa korang adalah pengguna otak kiri atau kanan atau balance ! haaa. jom cuba !

klik image untuk ke aplikasi


jom cuba dan dapatkan keputusannya !


UPDATE ! - Senarai Hadiah GA Cambodia


hiks. maaf. lambat pula update pasal ni kannn. baiklah, tanpa membuang masa, fya nak bagitahu ape hadiah untuk GA Cambodia tu. dan pastinya, mesti lha dari negara kemboja kannn. da name pun GA CAMBODIA kot. hihi.

POSKAD x 5 pemenang ( secara random )


haaa. yang ni plak, versi da siap stem. tinggal nak tulis alamat korang and pos sahaja. hiks !


untuk TOP REFERRAL, akan menerima BLOUSE untuk seorang


blouse ni free size. tapi, takde masalah untuk yang berbadan besar. dan bole kecilkan untuk yang bersaiz kecil. bagi peserta lelaki pulak, korang bole bagi kat mak, kakak or to your lover kannn ? as hadiah maybe. hiks. got it ? weeee.

sorry kalau hadiahnya pun, tak seberapa. tapi tapi tapiii, percayalah ! blog fya memang tak sefemes, segah macam blog laen. so, probability untuk korang menang tu, TINGGI ! kalau tak caye, bole klik link GA CAMBODIA ni. ce tengok list peserta. belum sampai 50 rasenya. ngeee.

dan fya akan update list peserta sebelum due date okayyy !

nak join jugak ?
KLIK SINI


GIVEAWAY CAMBODIA BY fyapelangi.com



SYARAT PENYERTAAN :

1. Follow blog picisan ini dan like : https://www.facebook.com/fyapelangi
2. Buat entry yang bertajuk : GIVEAWAY CAMBODIA BY fyapelangi.com
3. Ambil banner ini dan letakkan dalam entry tersebut serta linkkan kembali ke entry ini.
4. Pemenang akan menerima poskad dari Kemboja.
TOP REFERRAL : blouse x 1
5. Hantar link entry anda tersebut ke entry ini.

maka bole lha join. fyi, blog ni tak femes pun. so, kebarangkalian untuk korang menang tu, tersangat lah cerah. bole kumpul kad dari obersea tu. HEHE.

giveaway ini TAKKAN terbatal sehingga tarikh tamat walaupun tiada penyertaan :)

*100 % fya yang sponsor sendiri. disebabkan pernah kena TIPU dengan sorang penaja ni sekali dengan penganjur tu yang semata - mata nak naikkan ranking blog dan bisnes. so, da tak payah percaya kottt. siapa yang makan cili, dia yang terasa pedasnya ;)


SENARAI HADIAH


Ketika Aku Berbicara Sebagai Blogger.


Kaifa halukum jami ‘annn ? antum semua sihat ? sunyi seketika rasanya teratak tercinta ini. Namun, setelah biarkan blog ni using begitu lama, tup tuppp ! terpacul lha idea nak mengarang beberapa topik yang tidak kurang menariknya. Dan mungkin, bole membuatkan kalian lebih gemar dan mencuba untuk berblogging ? hiks.

Mungkin sesetengah pihak akan cakap, kat mana hasilnya apabila berblogging, kannn ? bagi fya, pada permulaannya, fya jadikan blogging ni Cuma sekadar hobi. Alhamdulilah. Banyak yang fya belajar. Siket, siket. Then, mula minat dalam coding, design. Haaa. Rezeki jugak peee. Dapat ilmu. Rezeki, tak semestinya duit, kannn ?

Lepas tu, fya tolong member publish novel dia. Seperti yang korang tahu lha ( aceceh, macam lha orang tahu :P ) iaitu  &Novel Kontrak Janji Setia Antara Kita. See ? memula, sesaje je kannn ? lepas tu, terus dihidu publisher. Alhamdulillah



But sebelum tu pun, blog fya pernah masuk tb kata kooo. HEHE. Yang tu, fya yang sesaje test. Tup tup, dapat plak masuk. Korang nak baca entry tu ? bole, silaaa :D SINI.

Then, merasa lha masuk paper jap. Ehhhem. Pada 1st Disember 2012. Mak aihhh, besor gambornya. Segan jeee rasa. HAHA. Da lha selekeh. Lantakkk. HAHA. Errr. Tak ngape lha. Layankannn aje.  SINI.


Setelah itu, fya pernah dijemput untuk menghadiri majlis berbuka puasa bersama Domino Pizza. Haaa. Yang ni, fya takde lha buat entry. Tapi, fya ade tunjuk kat insta fya. Usha lhaaa. Tekan je link tu. Nk follow pun boles. HEHE. Promot jap !

Next, Zalora Malaysia. Fya pernah diajak untuk menjalinkan kerjasama dengan pihak beliau. Best gilaaa ! takde lha. Yang ni, macam lawak siket kesnya. Fya da lame sangat tak online pakai laptop. Lepas tu, ade satu malam tu macam tergerak hati gila nak bukak laptop and check emel. Fyi, fya tak suka check emel fya kat tempat laen, except for my own laptop. Kehkeh. Bukak bukak je, eh, ade ZaloraTeamMy bagi komen. Heee. Teruja tahuuu. Lepas tu, MayFair plak. Haaa. Yang ni, bila fya da pegi, nanti fya citer tauuu. HEHE.

Takde lha semua manisss je pengalaman tu. Ade jugak pahitnya. Kalau korang nak tahu, fya penah sampai dua kali tau kena hack. Satu tu, memang salah fya lha. Dok sebarkan emel tak tentu pasal. Ntah sesape pun, fya balun je bagi. Yang kali kedua tu plak, taktik pishing. Fya pegi login emel ngan password kat link yang kononnya untuk fya sign in blog. Kirenya, kena tipu lha ni kesnya. Ntah hidup lagi ke tak mamat tu. Budak lagi kot. Pffft. Ntah ape yang dia tak puas hati ngan fya. Tapi, menda ni, siket pun tak patahkan semangat fya nak blogging tau.


Mungkin ade sesetengah pihak fikir macam, alahai. Ape lha sangat. But, ce fikir balik. Fya jadikan blogging ni just sebagai hobi je tau. Lepas tu, masuk contest itu ini. Dapat hadiah plak. Dapat join blogger event. Best kottt. Ce imagine macam mana plak kepada orang yang jadikan blogging sebagai income ? contoh income yang kita bole buat such as designer, advertiser. Heyyy. Ingat murah ke ? mahal kottt.

Tak lupa jugak kita dapat melontarkan idea yang kita jumpa. Macam fya, fya tak bape gemar akan entry yang kopi pasta even sangat lha bole naikkan trafik blog. Fya lagi suka kalau entry tu fresh dari pale fya sendiri. Hurm,, agak agak, bila baca sampai sini kannn, bole naikkan mood korang untuk update blog tak ? or sign up maybe. Hiks.


#FCBarcelona - Semua Kerana Messi !


Rosario, Argentina: Gerardo Martino percaya cadangan rakan senegara dari Argentina, Lionel Messi antara pendorong utama beliau dilantik secara mengejut sebagai ketua jurulatih baru Barcelona kelmarin.
“Saya tak tahu bagaimana ia berlaku tapi saya yakin ia banyak dipengaruhi ayah Messi serta Messi,” kata Martino yang juga bekas ketua jurulatih Paraguay pada sidang media di Rosario.
“Saya yakin pengurusan kelab ada bertanya pendapat mereka dan mereka akhirnya mencapai keputusan melantik saya sebagai jurulatih,” kata pengendali berusia 50 tahun itu yang berasal dari Rosario seperti Messi.
Martino yang membimbing Newell’s Old Boys ke final kejuaraan Argentina bulan lalu mengaku menanti tawaran baru tapi tidak menjangkakan memperoleh peluang seperti ini.
“Peluang ini hadir secara tiba-tiba dan ia mengejutkan saya,” menurut Martino yang melepaskan jawatan di Newell’s selepas mereka tewas separuh akhir Piala Libertadores dua minggu lalu.
Barcelona mencari jurulatih baru selepas Tito Vilanova terpaksa berundur berikutan masalah kanser yang dialaminya.
“Ini tugas penting untuk saya yang hadir selepas masalah kesihatan dialami Vilanova,” kata Martino.
“Saya berterima kasih kerana mereka memilih saya. Kualiti yang ada pada skuad Barcelona dengan kehadiran Messi adalah sesuatu yang diimpikan setiap jurulatih.
“Saya pasti sokongan terhadap Messi semakin meningkat untuk menjadi pemain lebih baik,” katanya.
Martino yang akan berkunjung ke Barcelona hari ini berharap dapat memikul tanggungjawab berat membimbing salah sebuah kelab terbaik dunia itu. - Reuters

pssst : wa GGMU. so, pape je lhaaa. HAHA.

TAHUKAH ANDA : Kerajaan Perutukan RM50m Untuk ' Business Online ' ?


GET MALAYSIAN BUSINESS ONLINE
1.S:Apakah itu Get Malaysian Business Online?
J:Get Malaysian Business Online adalah inisiatif Kerajaan yang diumumkan dalam Bajet 2013 oleh Perdana Menteri bagi membantu 50,000 usahawan mikro terutamanya wanita untuk melonjakkan perniagaan atas talian. Geran RM1,000 akan diberikan kepada pemohon yang layak.

2.S:Apakah syarat untuk mendapatkan geran Get Malaysian Business Online?
J:Syarat-syarat permohonan:
  1. Warganegara Malaysia berumur 18-65 tahun dengan keutamaan kepada usahawan wanita;
  2. Pendaftaran/Lesen Perniagaan/Syarikat;
  3. Pendaftaran nama domain (.com.my/.my/.net.my/.edu.my/.org.my) dan laman sesawang yang aktif;
  4. Mempunyai langganan perkhidmatan telekomunikasi jalur lebar atau menjadi ahli berdaftar di Pusat Internet 1Malaysia (PI1M);
  5. Akaun bank tempatan atas nama usahawan/perniagaan/syarikat yang digunakan untuk perniagaan; dan
  6. Keutamaan kepada usahawan mikro - jumlah pekerja (sepenuh masa) tidak melebihi 10 orang atau pendapatan tidak melebihi RM 200,000 setahun.
3.S:Bilakah saya boleh mula memohon?
J:Permohonan dibuka bermula dari 1 Januari 2013 hingga 31 Disember 2013 atau sehingga peruntukan RM50 juta telah dipenuhi.

4.S:Bagaimana cara untuk saya memohon?
J:Permohonan boleh dibuat melalui laman sesawang Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di www.skmm.gov.my. Sekiranya pemohon tiada akses internet, permohonan boleh dilakukan di Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) yang berdekatan.

5.S:Bagaimanakah geran diagihkan?
J:Geran RM1,000 akan dimasukkan ke dalam akaun bank yang didaftarkan atas nama usahawan/syarikat/perniagaan.

6.S:Berapa lamakah masa yang diambil untuk permohonan diproses?
J:Permohonan yang diterima akan disemak dalam tempoh 30 hari bekerja. Proses kelulusan akan dilakukan setelah semua butiran adalah benar dan tepat.

7.S:Apakah sebab permohonan ditolak?
J:Permohonan ditolak disebabkan oleh beberapa faktor berikut:
  •  Permohonan yang tidak lengkap dan tidak tepat;
  •  Syarat-syarat tidak dipenuhi;
  •  Permohonan telah dibuat oleh ahli kongsi usahawan/syarikat/perniagaan.
8.S:Berapa kali permohonan boleh dibuat?
J:Setiap usahawan/syarikat/perniagaan hanya boleh memohon sekali sahaja.

9.S:Bagaimanakah pemohon mengetahui bahawa permohonan telah diterima?
J:Akuan penerimaan dan nombor rujukan akan diberikan oleh SKMM setelah borang permohonan telah diisi sepenuhnya dan dihantar.

10.S:Bagaimanakah untuk mengetahui status permohonan?
J:Pemohon boleh menyemak status permohonan melalui laman sesawang SKMM melalui nombor kad pengenalan pemohon.

11.S:Adakah terdapat sebarang perjanjian antara usahawan dengan pihak SKMM setelah mendapat dana tersebut?
J:Tiada.

12.S:Adakah terdapat sebarang caj perkhidmatan bagi memohon geran tersebut?
J:Tidak

13.S:Adakah penerima geran perlu melaporkan penggunaan wang RM 1,000 yang diterima kepada SKMM ?
J:Penerima geran tidak perlu menghantar laporan. Pihak SKMM akan membuat pemantauan dan tinjauan berterusan mengenai keberkesanan program.

14.S:Adakah terdapat sebarang bantuan/geran susulan bagi membantu usahawan meneruskan perniagaan?
J:Tiada

15.S:Adakah terdapat sebarang bantuan atau syarat minima bagi membantu usahawan membuka akaun bank?
J:Tiada.

16.S:Adakah geran RM 1,000 ini hanya boleh digunakan untuk pembangunan laman sesawang atau kegunaan lain syarikat?
J:Geran yang diberikan adalah untuk melonjakkan perniagaan atas talian dan tidak terhad kepada pembangunan laman sesawang tetapi boleh digunakan untuk kegunaan lain seperti latihan/kursus, langganan perkhidmatan jalur lebar atau telefon pintar, komputer, langganan perkhidmatan aplikasi perniagaan awan (cloud based business applications) dan sebagainya. Geran yang diberikan adalah untuk melonjakkan perniagaan atas talian dan tidak terhad kepada pembangunan laman sesawang tetapi boleh digunakan untuk kegunaan lain seperti latihan/kursus, langganan perkhidmatan jalur lebar atau telefon pintar, komputer, langganan perkhidmatan aplikasi perniagaan awan (cloud based business applications) dan sebagainya.

17.S:Adakah usahawan lelaki dibenarkan untuk memohon geran tersebut?
J:Ya.

18.S:Saya adalah usahawan yang memasarkan perkhidmatan dalam talian. Adakah saya layak memohon?
J:Anda layak memohon sekiranya memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

19.S:Adakah saya layak memohon sekiranya saya hanya memasarkan produk melalui laman blog dan facebook?
J:Anda perlu mempunyai lawan sesawang (.com.my) atau (.my) bagi memasarkan perniagaan anda selain dari laman sosial yang digunakan. Anda juga boleh menggunakan domain lain seperti .net.my/.org.my/.edu.my.

20.S:Adakah geran RM 1,000 tersebut akan dibayar terus kepada saya atau disalurkan kepada pembangun laman sesawang tersebut?
J:Geran akan disalurkan terus kepada usahawan/syarikat/perniagaan yang memohon melalui akaun bank yang didaftarkan.

21.S:Saya mempunyai perniagaan tetapi masih belum berada dalam talian. Bagaimanakah saya hendak mendaftar dan membangunkan laman sesawang perniagaan saya?
J:Pendaftaran alamat internet boleh dilakukan dengan .my DOMAIN REGISTRY melalui wakil-wakil jualan sah .my DOMAIN REGISTRY yang berdaftar. Senarai wakil-wakil jualan tersebut boleh didapati dipautanhttp://www.domainregistry.my/bm/reseller-list.php manakala pembangunan laman sesawang boleh dilakukan dengan mana-mana agensi atau syarikat yang menawarkan perkhidmatan pembangunan laman sesawang.

22.S:Perniagaan saya adalah perniagaan pemilikan tunggal. Adakah saya boleh menggunakan akaun bank peribadi bagi memohon geran tersebut?
J:Ya.

23.S:Saya mempunyai syarikat perniagaan tetapi tidak mempunyai akaun bank syarikat. Adakah saya layak mendapatkan geran ini?
J:Ya. Akaun atas nama usahawan boleh digunakan.

24.S:Saya mempunyai 3 buah syarikat. Adakah saya boleh memohon untuk ketiga-tiga syarikat tersebut?
J:
Tidak. Setiap individu/syarikat hanya boleh memohon sekali sahaja.

25.S:Sekiranya saya ada pertanyaan, kepada siapakah patut saya ajukan?
J:Sebarang pertanyaan boleh diajukan melalui email iaitu gmbo@cmc.gov.my atau telefon 1-800-88-4040 (Isnin sehingga Jumaat kecuali cuti umum dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang) mulai 1 Januari 2013.

26.S:Adakah pendaftaran secara talian ini akan beroperasi 24 jam?
J:Sistem talian ini akan diberhentikan seketika pada pukul 11 malam sehingga 7 pagi setiap hari. Ini bertujuan agar penyelenggaraan sistem dan mengemaskinikan data dapat dilakukan.

SUMBER

Finalis Anugerah Lawak Warna ( ALW )


KATEGORI TERBAIK
1. FILEM KOMEDI TERBAIK
Adnan Sempit 2
Hantu Kak Limah 2 Husin Mon & Jin Pakai Toncit
Pontianak Vs Orang Minyak
Rock oo
Istanbul Aku Datang

2. PELAKON KOMEDI LELAKI TERBAIK (FILEM)
Zizan (Hantu Kapcai)
Johan (Ponti vs Orang Minyak)
Shaheizy Sam (Adnan Sempit 2)
Along (Adnan Sempit 2)
Que Haidar (Rock Oo)

3. PELAKON KOMEDI WANITA TERBAIK (FILEM)
Intan Ladyana (Adnan Sempit 2)
Sharifah Amani (Pontianak vs Orang Minyak)
Lisa Surihani (Istanbul Aku Datang)
Yana Shamsudin (Wawa Semput)
Sharifah Shahira (Pontianak vs Orang Minyak)

4. PELAKON KOMEDI LELAKI TERBAIK (TV)
Johan (Super Spontan)
Yus Jambu (Karoot Komedia)
Azhar Sulaiman (Keluarga Iskandar)
Sabri Yunus (Kampung Semarah Padi)
Saiful Apek (Syok : Balik Balik Rempit)

5. PELAKON KOMEDI WANITA TERBAIK (TV)
Susan Lankaster (Keluarga Iskandar)
Scha Al Yahya (Jodoh)
Jasmin Hamid (Bila Joyah Masuk TV)
Norkhiriah (Mak Sanggup)
Sheila Mambo (Kampung Semarah Padi)

6. RANCANGAN KOMEDI HIBURAN TERBAIK (BERSIRI)
Karoot Komedia
Syok
Maharaja Lawak Mega 2012
Kaunter Kaboom
Hot TV

7. SIRI TV KOMEDI TERBAIK
Sepahtu
Jodoh
Senario
Udin Glamor Balik Kampung
Keluarga Iskandar

8. SIRI KOMEDI KANAK-KANAK TV TERBAIK
Geng Bas Sekolah S5
Elly & Epit
Oh! My English
Kan Dah Kena S1
Super Smash

9. RANCANGAN KOMEDI HIBURAN TERBAIK (BUKAN BERSIRI)
Warna Raya 2012
Aaron Dan Zizan Beraya Sampai Pengsan
Bimbi Dan Bonni
Kampung Semarah Padi
Bila Joyah Masuk TV

10. LAKON LAYAR KOMEDI TERBAIK (FILEM)
Adnan Sempit 2
Hantu Kak Limah 2 Husin Mon & Jin Pakai Toncit
Pontianak Vs Orang Minyak
Rock oo
Istanbul Aku Datang

11. LAKON LAYAR KOMEDI TERBAIK (TV)
Jodoh
Bimbi Dan Bonni
Cikgu Timah Tukar Sekolah
Kampung Semarah Padi
7 Dulang Asam Pedas

12. SKRIP KOMEDI TV TERBAIK
Wan Hasliza (Jodoh)
Amaz Mazilan (Cikgu Timah Tukar Sekolah)
Megat Fauzi Sukarnain (Kampung Semarah Padi)
Nazlee Jaafar (7 Dulang Asam Pedas)
Michael Ang (Bimbi Dan Bonni)

13. SKRIP KOMEDI FILEM TERBAIK
Adnan Sempit 2
Hantu Kak Limah 2 Husin Mon & Jin Pakai Toncit
Pontianak Vs Orang Minyak
Rock oo
Istanbul Aku Datang

14. PENGARAH KOMEDI TERBAIK (TV)
Melissa Saila (Kampung Semarah Padi)
Azizi Chunk Adnan (7 Dulang Asam Pedas)Wan Hasliza (Jodoh)
Michael Ang (Bimbi Dan Bonni)
Azhar Khalid Apache (Cikgu Timah Tukar Sekolah)

15. PENGARAH KOMEDI TERBAIK (FILEM)
Ismail Bob Hasim (Adnan Sempit 2)
Mamat Khalid (Hantu Kak Limah 2 Husin, Mon & Jin Pakai Toncit)
Afdlin Shauki (Pontianak Vs Orang Minyak)
Mamat Khalid (Rock oo)
Bernard Chauly (Istanbul Aku Datang)

KATEGORI POPULAR
1. ARTIS LAWAK LELAKI PALING POPULAR
Dato’ AC Mizal
Zizan Razak
Johan
Jep Sepah
Yus Jambu

2. ARTIS LAWAK WANITA PALING POPULAR
Jihan Raja Lawak
Norkhiriah
Sharifah Shahirah
Scha Al Yahya
Didie Alias

3. SEGMEN KOMEDI RADIO PALING POPULAR
Sketsa JoHaRa
Lagu Merapu
Sepontan ERA
Gosip Mossip Mak Jemah
Panggilan Hangit

4. VIDEO VIRAL ORIGINAL PALING POPULAR Samad Maccaboy – Video Hangat di Malaysia (Parody)
megatmiqael – Gwiyomi Paling Gangster
popteevee – The Dendamers (The Avengers Parody)
EdsynEngineUp – Malaysian Lady Driver
matluthfi90 – Drama-Drama Sebelum Kahwin

5. ANUGERAH KHAS JURI



pssst : MatLutfi pun tersenarai bebbb ! anddd. . . where's nabil, shiro ?



ShareThis